11 Apps untuk Cari Kerja Terbaik di Malaysia

aiman Februari 21, 2024

Hey, korang yang tengah mencari kerja! Kalau korang dah pening nak cari pekerjaan yang sesuai, jangan risau!

Dengan kemajuan teknologi yang semakin pesat pada masa kini, terdapat banyak apps untuk cari kerja yang dapat membantu korang mencari pekerjaan.

Dalam artikel ni, korang akan dapat maklumat serba sedikit pasal apps untuk cari kerja malaysia yang boleh membantu korang mencari pekerjaan impian.

Jadi, kalau korang dah ready, jom kita teruskan membaca app untuk cari kerja!

1. Indeed

Apss untuk Cari Kerja
Imej Apps Indeed

Indeed adalah salah satu aplikasi terkenal di dunia untuk mencari pekerjaan, dan ia juga sangat populer di Malaysia.

Dengan Indeed, anda dapat menemukan ribuan pekerjaan dari berbagai bidang dan lokasi di seluruh negara.

Apps untuk cari kerja ni menawarkan fitur pencarian yang canggih, memudahkan anda untuk menyesuaikan kriteria pekerjaan anda.

Anda juga boleh mengemaskini profil anda dan memuat naik resume untuk menarik perhatian majikan.

2. FastJobs

Kalau kau nak cari kerja pantas dan senang, pilihan yang betul adalah FastJobs.

Apps untuk cari kerja ni ada banyak peluang pekerjaan dari syarikat-syarikat tempatan kat Malaysia.

Kau boleh apply kerja dengan hanya beberapa tap kat phone pintar kau.

Apps untuk cari kerja FastJobs pun ada notification untuk kerja baru yang padan dengan minat kau.

3. LinkedIn Jobs

Imej Apps LinkedIn Jobs
Imej Apps LinkedIn Jobs

LinkedIn Jobs adalah satu platform profesional yang sungguh popular di kalangan pekerja dan majikan.

Apps untuk cari kerja ni bagi peluang pekerjaan dari syarikat-syarikat terkenal seluruh dunia.

Anda boleh setelkan carian pekerjaan anda berdasarkan tempat, industri, dan benda lain yang penting.

Tambahan pula, LinkedIn juga bagi peluang kepada anda nak bangunkan rangkaian profesional dengan terus kontek pekerja dan majikan yang berkaitan.

Korang boleh unfuh aplikasi ini di Play Store

4. Jobstreet

Imej Apps Jobstreet
Imej Apps Jobstreet

Apps untuk cari kerja Jobstreet merupakan sebuah aplikasi yang sudah beroperasi lama di Malaysia dan telah membantu banyak orang mencari pekerjaan.

Aplikasi ini menawarkan beragam pekerjaan dari berbagai sektor, seperti IT, kewangan, perkhidmatan, dan lain-lain.

Anda juga dapat memilih untuk mendapatkan notifikasi pekerjaan terbaru dan mengirimkan permohonan secara online dengan mudah.

Dengan menggunakan Jobstreet, anda dapat mencari peluang pekerjaan yang sesuai dengan kehendak anda dan melangkah ke arah masa depan yang lebih baik.

5. MauKerja

MauKerja adalah aplikasi tempatan yang sangat popular untuk mencari pekerjaan di Malaysia.

Dengan apps untuk cari kerja iaitu MauKerja, anda boleh menjelajahi ribuan pekerjaan dari syarikat-syarikat tempatan dan multinasional.

Aplikasi ini juga mempunyai alat pencocokan pekerjaan yang canggih untuk membantu anda menemukan pekerjaan yang paling sesuai dengan profil anda.

6. Kerja Hari Ini

Kalau kau tengah cari kerja sementara atau kerja harian, cuba la aplikasi Kerja Hari Ini ni.

Dalam aplikasi ni ada banyak list kerja harian dalam pelbagai sektor macam cleaning, maintenance, dan customer service.

Kau boleh cari kerja yang padan dengan kemahiran kau dan apply terus melalui aplikasi ni.

Banyak pilihan kerja yang kau boleh explore dan apply, jadi senang la nak cari kerja yang kau suka.

7. Cari Kerja

Imej Apps Cari Kerja
Imej Apps Cari Kerja

Cari Kerja ni satu app yang banyak peluang kerja kat Malaysia.

Dia ada kerja dari sektor-sektor macam pemasaran, perbankan, kesihatan, dan macam-macam lagi.

Kau boleh cari kerja berdasarkan tempat, gaji, dan kriteria lain yang kau nak.

App ni pun bagi feedback cepat dari majikan yang berminat.

8. Turijobs

Imej Apps Turijobs
Imej Apps Turijobs

Kalau anda berminat dengan bidang pelancongan dan perhotelan, anda patut pertimbangkan menggunakan Turijobs.

Aplikasi ni boleh bantu anda mencari pelbagai jenis pekerjaan dalam sektor ni, macam kerja kat hotel, restoran, tempat-tempat menarik untuk pelancongan, dan banyak lagi.

Dengan aplikasi ni, senang je nak cari pekerjaan yang sesuai dengan minat anda dalam industri ni.

9. Monster Job Search

Imej Apps Monster Job Search
Imej Apps Monster Job Search

Apps untuk mencari kerja seterusnya iaitu Monster Job Search, ia adalah aplikasi global yang menawarkan peluang pekerjaan di Malaysia dan di seluruh dunia.

Anda boleh menemui ribuan pekerjaan dari berbagai sektor dan menghantar permohonan dengan mudah.

Aplikasi ini juga menyediakan artikel dan tip berguna untuk membantu anda meningkatkan kemahiran pencarian pekerjaan anda.

10. Jobandtalent

Imej Apps Jobandtalent
Imej Apps Jobandtalent

Aplikasi untuk cari lowongan kerja Jobandtalent adalah aplikasi yang memudahkan pencarian pekerjaan dengan menggunakan teknologi AI.

Ia menyesuaikan pekerjaan yang disyorkan berdasarkan profil anda dan memberikan notifikasi untuk pekerjaan baru yang sesuai dengan minat anda.

Anda boleh memuat naik resume anda dan menerapkan pekerjaan dengan mudah melalui aplikasi untuk cari kerja ini.

11. Apps untuk Cari Kerja InfoJobs

Imej Apps InfoJobs
Imej Apps InfoJobs

InfoJobs merupakan aplikasi yang amat digemari di Malaysia kerana ia menyediakan pelbagai peluang pekerjaan dari syarikat-syarikat ternama.

Anda dapat menjumpai pekerjaan dalam pelbagai bidang seperti kejuruteraan, perniagaan, IT, dan banyak lagi.

Aplikasi ini juga dilengkapi dengan alat pencarian yang canggih untuk memudahkan anda mencari pekerjaan yang sesuai dengan kehendak anda.

Dengan menggunakan alat pencarian ini, anda dapat menyesuaikan kriteria pekerjaan yang anda cari.

Dengan InfoJobs, anda akan memperoleh akses kepada ribuan peluang pekerjaan terbaik di Malaysia tanpa kesulitan.


Jadi, itulah beberapa apps untuk cari kerja yang hebat dan boleh membantu korang mencari kerja di Malaysia.

Dengan adanya aplikasi-aplikasi ni, korang tak perlu lagi pening kepala nak cari peluang pekerjaan yang sesuai. Semuanya di hujung jari korang!

Jadi, jangan malu-malu, cuba aplikasi-aplikasi ni dan kongsikan dengan rakan-rakan yang juga tengah mencari kerja.

Jom, teruskan usaha dan jangan putus asa! Pasti ada peluang menanti korang di luar sana.

Selamat mencari kerja dan semoga berjaya!

Originally posted 2023-06-09 16:18:51.

Artikel Terkait