11 Apps untuk Download Lagu Terbaik yang Boleh Dicuba

Maul Februari 14, 2024

Satu dari 11 Apps untuk download lagu adalah EaseUS, baca artikel ini secara penuh supaya korang tahu secara lengkap!

Hari ini kita akan membincangkan sesuatu yang pasti menarik minat ramai. Adakah kamu seorang pecinta muzik?

Adakah lagu-lagu kegemaranmu sentiasa bermain di kepalamu dan membuatmu ingin mendengarnya berulang kali? Jika ya, maka artikel ini adalah untukmu!

Mungkin kamu pernah mengalami situasi di mana kamu teruja dengan lagu baru yang diputar di radio atau dipaparkan di media sosial, tetapi kamu tidak tahu judulnya atau siapa penyanyinya.

Jangan risau! Dengan Apps untuk Download Lagu, kita boleh memuat turun lagu tersebut dengan cepat dan mengaksesnya di mana-mana sahaja.

Dalam artikel ini, kita akan melihat beberapa Apps untuk Download Lagu yang popular dan mudah digunakan.

11. EaseUS Video Downloader

Apps untuk Download Lagu EaseUs
aplikasi untuk download lagu dan video – Lagu EaseUs

Kalau kamu suka menonton video dan ingin menyimpannya untuk ditonton kemudian, ada satu aplikasi yang boleh membantu kamu dengan cepat dan mudah.

Apps untuk Download Lagu yang dimaksudkan ialah EaseUS Video Downloader. Aplikasi ni memang hebat, laju gila!

Bukan saja boleh muat turun video dengan pantas, tapi juga ada pilihan muat turun pelbagai video sekaligus. Yang paling menarik, aplikasi ni pun boleh ubah video yang dah disimpan jadi fail MP3!

Kalau nak tengok video dengan lebih selesa dan pantas, jangan segan-segan untuk cuba aplikasi ni. Aplikasi ni memang terbaik untuk memenuhi keperluan video dan bunyi yang lagi baik.

Apa kelebihan EaseUS Video Downloader ni?

  • Muat turun lagu dengan mudah.
  • Boleh tukar format fail pelbagai jenis.
  • Hasil muat turun boleh digunakan dalam pelbagai aplikasi media sosial.

Tapi, nak tak nak, semua perkara ada kekurangan. Macam EaseUS Video Downloader ni, ada satu kelemahan yang patut kamu tahu:

  • Hanya dua lagu yang boleh muat turun secara percuma.

10. Free Music Downloader

Macam namanya, Free Music Downloader ni memang boleh buat kamu ada koleksi lagu-lagu percuma yang boleh dimainkan tanpa sambungan internet.

Lagu-lagu dalam Apps untuk Download Lagu ni ada pelbagai kualiti, dan bila kamu muat turun, bolehlah sesuaikan kualitinya mengikut kehendak kamu.

Bestnya, dalam Apps untuk Download Lagu ni, kamu boleh mainkan lagu terus tanpa kena buka aplikasi lain.

Tapi, ada satu kekurangan sikit dalam aplikasi ni, yang patut kamu tahu. Lagu-lagu yang ada dalam aplikasi ni hanya lagu-lagu yang tak ada hak cipta. Jadi, lagu-lagu ni boleh kamu guna dengan bebas.

Ada kelebihan lain dalam Free Music Downloader ni:

  • Aplikasi ni ringan dan senang nak guna.
  • Ada pilihan untuk mainkan lagu dalam pelbagai kualiti yang ada.

Tapi, memang tak dapat nak lari, Free Music Downloader ni ada kekurangan sikit je:

  • Tak banyak pilihan lagu (hanya lagu-lagu non-copyright je yang ada).

9. Deezer

Apps untuk Download Lagu Deezer
Aplikasi untuk download lagu gratis – Deezer

Ni memang pilihan lain yang boleh kamu cuba kalau buntu nak cari Apps untuk Download Lagu mana yang terbaik untuk muat turun lagu MP3, geng.

Aplikasi ni kata-katanya, ada lebih daripada 56 juta lagu dan senarai lagu yang boleh kamu dengar secara percuma. Pilihan lagunya pun pelbagai, dari lagu Indonesia sampai ke lagu luar negara.

Yang menariknya lagi, ada satu fungsi yang namanya SongCatcher, yang boleh kenal pasti tajuk lagu dengan mudah. Memang membantu sangat untuk kamu yang selalu nak tahu lagu apa yang sedang main.

Tapi, ada satu hal yang perlu kamu tahu. Kalau nak muat turun lagu, lagi-lagi kamu kena langgan akaun premium. Itu lah satu-satunya cara untuk dapatkan fitur muat turun.

Ada banyak kelebihan dalam Deezer ni:

  • Koleksi lagu yang sangat pelbagai.
  • Aplikasi senang nak digunakan.
  • Ada fungsi untuk kenal pasti tajuk lagu.
  • Ada carta lagu popular di Indonesia dan luar negara.

Tapi, jangan lupa, Deezer pun ada kekurangan sikit je:

  • Fungsi muat turun hanya boleh digunakan oleh pengguna akaun premium.

8. Download MP3 Music

Untuk kamu yang betul-betul tak suka yang rumit, boleh cuba Apps untuk Download Lagu namanya Download MP3 Music ni, geng.

Tampilannya sangat simple macam Google Search. Masukkan je perkataan yang nak dicari, terus keluar senarai lagu yang kamu inginkan. Memang mudah banget, kan?

Bila dah keluar senarai lagu, tinggal pilih je lagu yang nak di-download, lepas tu proses muat turun pun terus bermula. Tapi sayangnya, tak ada preview lagu, jadi kamu tak tahu la kualiti lagu yang di-download tu bagus atau tak.

Tapi sebaiknya elakkan penggunaan aplikasi ni, geng. Ada petanda yang menunjukkan aplikasi ni tak resmi dan tak dapat izin daripada para pemuzik, jadi lagu yang kamu download pun jadi ilegal. Lagi pun, aplikasi ni tak ada di Play Store.

Tapi jangan risau, masih ada pilihan lain yang lebih baik. Jadi, elakkan penggunaan aplikasi ni, ya?

Tapi tak dapat nafikan, Download MP3 Music ni ada beberapa kelebihan:

  • Tampilan simple macam Google Search.
  • Proses muat turun pantas dan iklan yang mengganggu minim.

Tapi kekurangan Download MP3 Music ni pun ada:

  • Fungsi pemainan lagu preview kadang-kadang susah nak digunakan.

7. SoundCloud

Apps untuk Download Lagu Soundcloud
Apps untuk Download Lagu Soundcloud

platform distribusi audio SoundCloud ni pun boleh kamu gunakan sebagai Apps untuk Download Lagu dengan pantas, cukup dengan klik butang “Download Gratis”.

Tak percaya? Aplikasi ni pun boleh buat kamu dengar lagu secara tak terhad dan tanpa bayar, geng.

SoundCloud sendiri ni sebenarnya salah satu peneraju dalam bidang audio dalam talian, dah ada sejak tahun 2007, jadi tak hairanlah aplikasi ni ada pelbagai ciri lengkap dengan antaramuka yang membuat pengguna puas hati.

Tak hanya lagu dalam versi studio je, kamu juga boleh dengar rakaman asal daripada lebih daripada 30 juta pembuat kandungan.

Ada beberapa kelebihan dalam SoundCloud ni:

  • Boleh muat turun lagu secara percuma.
  • Tiada iklan mengganggu.

Tapi tak dapat dinafikan, SoundCloud ni ada beberapa kekurangan:

  • Koleksi lagu kurang lengkap.
  • Kadang-kadang loading lama.

6. Snpatube

Snaptube ni merupakan app untuk download lagu dari youtube.

Bukan sahaja boleh membantu kamu mengunduh video atau lagu dari platform YouTube, tapi juga boleh digunakan untuk mengunduh media dari laman web besar lain.

Apps untuk Download Lagu dan video yang hebat ni boleh kamu gunakan untuk platform-platform lain, macam Facebook, Instagram, Dailymotion, Vine, dan banyak lagi, geng.

Nak muat turun lagu terkini pun senang je, cuma guna kotak carian YouTube yang ada di bahagian atas aplikasi tu, dan klik butang yang disediakan untuk muat turun.

Tapi ingat, hati-hati ya. Walaupun laman web rasmi Snaptube mengklaim yang aplikasi ni legal, tapi ingatlah penggunaannya cuma untuk kegunaan peribadi je, geng. Kalau guna di luar itu, termasuklah dalam kategori ilegal.

Ada beberapa kelebihan dalam Snaptube ni:

  • Boleh digunakan untuk pelbagai platform, macam YouTube, Facebook, dan lain-lain.
  • Minim iklan pop up yang mengganggu.

Tapi tak dapat elak, Snaptube ni ada beberapa kekurangan:

  • Kadang-kadang proses muat turun agak lama untuk beberapa video.

5. Langit Music

Apps untuk Download Lagu Langit Musik
Apps untuk Download Lagu Langit Musik

Langit Musik ni adalah aplikasi streaming musik yang juga menyediakan fungsi muat turun lagu di dalamnya.

Kamu boleh muat turun lagu dengan pantas hanya dengan sekali klik untuk didengar secara offline bila-bila masa dan di mana saja.

Tapi sayangnya, fungsi ini hanya boleh dinikmati jika kamu sudah melanggan akaun premium Langit Musik yang dihargai mulai dari Rp6.600/minggu.

Ada beberapa kelebihan dalam Langit Musik ni:

  • Pustaka lagu yang sangat pelbagai.
  • Aplikasi yang senang digunakan.
  • Tersedia fungsi lirik lagu.

Tapi ada juga kekurangan dalam Langit Musik ni:

  • Fungsi muat turun hanya boleh digunakan oleh pengguna akaun premium.

4. Youtube Music

Selain menyediakan layanan streaming video, YouTube juga baru-baru ini melancarkan aplikasi YouTube Music yang boleh digunakan sebagai aplikasi untuk muat turun lagu dalam format MP3.

Kamu akan disajikan dengan pelbagai album, single, persembahan langsung, cover, dan juga remix lagu dari artis kegemaranmu. Kalau kamu tak tahu tajuk lagu yang nak didengar, boleh carinya dengan menaip sebahagian lirik lagu.

Tapi, sayangnya, beberapa fungsi termasuk muat turun lagu hanya boleh digunakan apabila kamu mengupgrade ke YouTube Music Premium, geng.

Ada beberapa kelebihan dalam YouTube Music:

  • Pilihan lagu yang cukup lengkap.
  • Antara muka aplikasi yang menarik.
  • Terdapat konten persembahan langsung yang menarik.

Tapi, ada juga kekurangan dalam YouTube Music:

  • Fungsi muat turun hanya tersedia untuk pengguna YouTube Music Premium.
  • Versi percuma ada iklan.

3. Apple Music

Apps untuk Download Lagu Apple Music
Aplikasi untuk download lagu iphone – Apple Music

Apple Music ni memang primadona di antara semua platform streaming musik.

Macam mana tak? Apps untuk Download Lagu ni menawarkan audio berkualiti tertinggi dengan teknologi lossless, jadi nyaris sama dengan kualiti rakaman asal.

Selain tu, Apple Music juga menyediakan perkhidmatan muat turun muzik secara percuma. Tapi, tentu je, untuk mendapatkannya, kamu kena berlangganan dulu mengikut polisi yang digunakan.

Dikembangkan oleh Apple, kini platform ni mengandungi lebih dari 100 juta lagu dari seluruh dunia. Memang pengalaman muzik kamu jadi tak ternilai, geng!

Ada beberapa kelebihan dalam Apple Music ni:

  • Pilihan lagu yang sangat banyak dan pelbagai.
  • Kualitinya jauh lebih tinggi daripada platform lain.
  • Terdapat fungsi untuk muat turun lagu secara percuma.

Tapi, ada juga kekurangan dalam Apple Music:

  • Kena berlangganan dulu kalau nak muat turun lagu.
  • Harganya lebih mahal.
  • Kualiti tinggi menyebabkan saiz fail lagu yang besar.

2. Joox

Apps untuk Download Lagu ni adalah salah satu produk daripada syarikat Tencent. Memang popular, geng!

JOOX ni boleh digunakan secara percuma sebagai aplikasi pemain muzik. Tapi, tentu je, pemilik akaun versi premium dan akaun biasa ada perbezaan dalam perkhidmatan yang diterima.

Untuk dapat memuat turun dan membuka lagu-lagu yang dikunci, kamu kena melanggan aplikasi ni. Jangan risau, bayarannya pun tak mahal.

JOOX ni ada beberapa kelebihan yang menarik:

  • Ada pangkalan data dengan jutaan lagu daripada pelbagai genre.
  • Pangkalan data lagu sentiasa dikemaskini.

Tapi, JOOX ada kekurangan juga:

  • Kena guna versi premium untuk membuka semua lagu.

1. Spotify

Apps untuk Download Lagu Spotify
app untuk download lagu – Spotify

Aplikasi ni dah macam gudang lagu versi legal, geng. Dengan koleksi jutaan lagu daripada ribuan artis, Spotify memang jadi pilihan utama buat penggemar muzik.

Tapi, bukan hanya dengar lagu secara online je, Spotify ni juga boleh kamu guna sebagai aplikasi untuk simpan lagu dan podcast. Lagu yang kamu download boleh didengar secara offline, tahu?

Tapi, sedihnya, untuk menikmati fitur muat turun muzik, kamu kena berlangganan Spotify premium dulu, geng. Oh, tak lupa, ada juga Spotify versi Lite untuk telefon pintar dengan spesifikasi rendah.

Spotify ni ada beberapa kelebihan menarik:

  • Ada pangkalan data dengan jutaan lagu daripada pelbagai genre.
  • Ada iklan bagi pengguna versi gratis Spotify.

Tapi, ada juga kekurangan Spotify:

  • Kena guna versi premium untuk muat turun lagu.

Nah, itu dia beberapa Apps untuk Download Lagu yang bisa kamu coba, geng!

Tentu saja, setiap aplikasi memiliki kelebihan dan kekurangan masing-masing, jadi kamu bisa memilih sesuai dengan preferensi dan kebutuhanmu.

Apakah kamu lebih suka aplikasi yang menyediakan beragam platform streaming atau lebih tertarik pada aplikasi dengan pustaka lagu yang lengkap?

Selain itu, penting juga untuk diingat bahwa penggunaan aplikasi untuk download lagu ini sebaiknya dilakukan secara legal dan mematuhi kebijakan yang berlaku.

Pastikan kamu memiliki hak untuk mengunduh dan menggunakan lagu tersebut agar tidak melanggar hak cipta.

Jadi, mana yang menjadi favoritmu? Yuk, mulai eksplorasi dan temukan aplikasi yang cocok untuk kebutuhanmu dalam menikmati lagu favoritmu!

Selamat menikmati musik dan semoga artikel Apps untuk Download Lagu ini membantu kamu menemukan aplikasi yang tepat! Terima kasih sudah membaca, geng! Sampai jumpa di artikel selanjutnya!

Originally posted 2023-05-28 17:54:03.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait