15 Apps untuk Edit Gambar Terbaik (Web, Android & iOS)

Maul Februari 12, 2024

Apps untuk edit gambar terbaik termasuk Toolwiz Photos, Airbrush dan masih banyak lagi, baca artikel ini sampai selesai supaya korang tahu 15 Apps untuk edit gambar terbaik!

Dalam dunia yang semakin canggih dan berkembang pesat seperti sekarang, tidak dapat disangkal bahawa teknologi telah menjadi sebahagian daripada kehidupan harian kita.

Salah satu aspek teknologi yang paling popular dan meluas digunakan adalah aplikasi untuk mengedit gambar.

Jika anda seorang penggemar fotografi atau hanya suka mengambil gambar dengan telefon pintar anda, pasti anda telah mendengar tentang aplikasi-aplikasi hebat yang boleh membantu mengubah gambar biasa anda menjadi karya seni yang menakjubkan.

Terdapat banyak aplikasi penyuntingan gambar di pasaran, tetapi dalam artikel ini, kami akan membincangkan beberapa aplikasi terbaik yang boleh anda gunakan untuk menyunting gambar dengan mudah dan cekap.

Jadi, jika anda ingin menambahkan sentuhan kreatif kepada gambar anda, jangan lepaskan peluang untuk mengetahui beberapa aplikasi yang akan kami kongsikan dengan anda.

Mari kita mulakan 15 Apps untuk edit gambar terbaik!

15. Toolwiz Photos

Apps untuk Edit Gambar Terbaik Toolwiz Photos
Apps untuk Edit Gambar Terbaik Toolwiz Photos

Apps untuk Edit Gambar yang pertama adalah Toolwiz photos.

Apps ni memang bagus lah untuk diorang yang suka main-main dengan gambar-gambar kreatif kat peranti Android diorang.

Toolwiz Photos ni memang superb sebab dia ada lebih dari 200 tool yang boleh guna untuk memperindah dan mengmodenkan gambar. Macam-macam tool ada!

Yang paling best pasal Toolwiz Photos ni, dia ada Magic Filter yang ada lebih daripada 40 filter yang unik dan bergaya.

Kemudian ada Art Filters, Art Effect dan Free Online Resource yang korang boleh guna untuk dapatkan ribuan item dalam talian secara percuma. too

14. Airbrush

Aplikasi ni senang nak guna sebab dia ada alat retouch yang mudah digunakan. Lagi best, dia ada pelbagai pilihan filter untuk bagi hasil edit yang memang cantik lah.

Selain tu, aplikasi ni ada tools editing yang tak main-main. Korang boleh remove jerawat, putihkan gigi, cerahkan mata, kuruskan badan, dan yang paling menarik, dia ada feature retouch yang artistik gak.

13. Polarr

Polarr ni satu aplikasi yang fokus pada suntingan pencahayaan dan warna, macam Lightroom. Tapi dia tak habis kat situ je, dia pun boleh buat gambar-gambar menarik macam PicsArt.

Selain tools untuk ubah brightness, contrast, bayang, dan lain-lain tu, Polarr ni ada banyak lagi fungsi menarik.

Korang boleh guna gradient, overlay, retouch, dan transformasi. Oh, tak habis lagi! Korang boleh menyunting curve jugak dengan aplikasi ni.

Paling best, aplikasi ni boleh baca fail RAW dari kamera korang.

Tapi yang paling wownya, Polarr ni ada inovasi menarik. Korang boleh cipta filter sendiri dan kongsi dengan orang lain guna kod QR.

12. TouchRetouch

TouchRetouch ni aplikasi edit gambar yang fokus pada kerja-kerja mengalih objek atau gambar dalam gambar. Menarik kan?

Kadang-kadang, gambar kita ada je objek-objek yang tak diingini. Ada wayar berselirat kat latar, banner kat bangunan, orang yang tak nak ada dalam gambar, atau cela yang tak nak nampak.

Atau, kalau korang nak berkreatif sikit, bolehlah buang beberapa objek tu.

Boleh buat orang nampak terbang, melompat di udara, atau mengayuh basikal dalam udara. Seronok kan?

Nak guna TouchRetouch ni pun mudah je. Cuma warnakan bahagian yang nak dibuang, then klik Go. Terus je, objek tu akan hilang dari gambar.

Kalau tak puas hati, boleh klik undo dan cuba lagi. Aplikasi ni kena bayar la, RM7.99 untuk beli sekali je. Tapi berbaloi dengan hasil yang korang dapat!

11. Afterlight

Apps untuk Edit Gambar Terbaik Afterlight
Apps untuk Edit Gambar Terbaik Afterlight

Untuk sekarang, Afterlight lebih memberikan kelebihan kepada pengguna iPhone.

Ada banyak pilihan untuk suntingan asas gambar seperti contrast, crop, exposure, dan saturation.

Pada dasarnya, aplikasi ini lebih fokus kepada suntingan cahaya dan warna pada gambar.

Aplikasi ni memang dicipta untuk mereka yang suka sunting gambar individu. Pilihan stiker dia memang ringkas tapi pelbagai.

Ada banyak pilihan font dengan kemampuan untuk tukar warna, letak, saiz, dan putaran.

Selain tu, korang boleh guna fungsi layer yang sangat berguna. Bila guna tool ni, korang boleh pilih, edit, atau buang bahagian yang dah disunting je.

Secara keseluruhannya, interface aplikasi ni memang senang nak guna. Cuma, lebih dari 130 filter dalam aplikasi ni hanya boleh digunakan dalam versi berbayar.

Yuran langganan dia adalah $2.99 sebulan, $17.99 setahun, atau $35.99 untuk beli sekali je.

Versi untuk pengguna Android memang percuma tapi tak banyak tools unik macam gradients, suntingan curve, dan fitur advance lain yang ada.

10. Prisma

Ni aplikasi baru yang memang menarik gila. Tak macam yang lain, korang boleh tukar foto jadi lukisan guna Prisma ni.

Dalam aplikasi ni, ada lebih dari 500 filter dan effect yang ada. Dia punya koleksi stail artistik yang paling banyak, ada blur, hiasan, dan macam-macam lagi.

Yang bestnya, setiap hari korang akan dapat filter baru. Super osem kan? Selain stail artistik tu, dia punya stail istimewa yang ikut trend masa kini.

Prisma merupakan satu apps untuk edit gambar jadi kartun.

Lepas korang apply filter tu, korang boleh lagi cantikkan gambar dengan tools edit foto asas.

Misalnya, dalam mod enhancement, korang boleh adjust exposure, sharpness, contrast, brightness, dan macam-macam lagi.

Primsa merupakan apps untuk edit gambar kabur, Korang boleh retouch gambar atau tambah kekaburan kat situ.

Untuk sekarang ni, aplikasi ni masih percuma. Jadi, korang boleh la try explore dan manfaatkan sebelum keluar versi berbayar nanti.

9. Facetune 2

Apps untuk Edit Gambar Terbaik Facetune 2
Apps untuk Edit Gambar Terbaik Facetune 2

Dengan aplikasi ni, korang boleh buat macam-macam versi rias wajah. Licinkan kulit, buang cela, hilangkan kedut, betulkan tona kulit, atau putihkan gigi.

Ada tools mekap dengan pilihan warna subtle, bayang, dan highlights. Semua ni untuk satu tujuan je, nak hasilkan gambar potret yang cantik.

Yang menariknya, korang boleh sunting wajah yang serious supaya nampak ada senyuman sikit. Sesuai sangat untuk yang susah nak senyum depan kamera.

Tapi sayangnya, banyak tools menarik tak boleh guna dalam versi percuma ni.

Yang termasuk tukar background, warna langit atau mata, buang cela, atau tools touch-up.

Touch-up tu tools untuk buang eyebag, bentukkan eyebrow, atau buat muka lagi glow gitu.

Yuran untuk versi premium dia ialah $1.99 sebulan, $35.99 setahun, atau $69.99 seumur hidup. Agak mahal jugak la.

Tapi takpe, versi percuma pun dah cukup bagus. Untuk korang yang suka selfie, ni memang aplikasi terbaik untuk korang.

8. Pixtica

Aplikasi ni memang khas untuk pengguna Android je. Walaupun tak banyak tools macam aplikasi lain, tapi korang boleh control pelbagai aspek dalam fotografi guna aplikasi ni.

Contohnya, korang boleh atur ISO, shutter speed, panorama, HDR, dan tambah sticker. Kalau korang suka ambil gambar dengan live filter, ni aplikasi yang bagus untuk korang.

Yang menariknya, korang boleh ambil gambar dalam format RAW guna aplikasi ni (tapi kena pastikan peranti korang support format tu la).

Versi berbayar dia ada lebih banyak filter dengan resolusi gambar yang lebih tinggi. Tapi, versi percuma pun dah banyak untuk korang try dan explore.

7. Pixlr

Apps untuk Edit Gambar Terbaik Pixlr
Apps untuk Edit Gambar Terbaik Pixlr

Pixlr ni aplikasi baru yang senang nak guna. Aplikasi ni bagus untuk edit gambar, buat kolaj, dan kongsi kandungan visual.

Ada template yang macam Canva, dengan overlay warna-warni dan banyak pilihan layout untuk buat kolaj. Selain tu, ada tools asas untuk sunting gambar jugak.

Kalau nak dapatkan lebih banyak pilihan effects, template, dan takde iklan, kena langgan komitmen tahunan seharga $7.99. Jadi, bayar tu dapat semua features la.

Pixlr ni ada dua versi, Pixlr Advance E dan Pixlr Playful X.

Versi X ni sesuai untuk orang yang nak suntingan cepat dan banyak pilihan template. Bagus untuk pemula la.

Tapi kalau nak suntingan detail pada gambar, versi E ni lebih sesuai. Senang cerita, versi desktop ni la yang bagus untuk suntingan yang professional.

6. Snapseed

Snapseed ni satu aplikasi sunting gambar keluaran Google. Tapi, Kartel Digital tak rekomen je sebab tu je.

Interface aplikasi ni lain dari yang lain. Kita just perlu swipe ke kiri atau kanan untuk edit gambar. Atau, boleh tatal ke atas atau ke bawah untuk ubah suai gambar.

Yang menarik, kita boleh sunting gambar RAW dari kamera (tapi cuma dalam format DNG dan JPG je). Lagi best, aplikasi ni percuma.

Untuk yang nak cari aplikasi sunting gambar yang tak ambil banyak ruang simpanan, Snapseed ni pilihan yang bagus.

Aplikasi ni ada 29 fitur dan tools. Antara lain:

Pertama, filter advanced yang namanya Healing. Khas untuk buang objek yang tak nak ada dalam gambar.

Kedua, HDR Scape. Tool ni digunakan untuk buat exposure yang buat gambar kita lagi cantik.

5. VSCO

Apps untuk Edit Gambar Terbaik VSCO
Apps untuk Edit Gambar Terbaik VSCO

VSCO merupakan apps untuk edit gambar jualan yang popular digunakan oleh pemilik kedai online yang fokus pada marketing di Instagram.

Sebabnya, Instagram sendiri tak ada fungsi untuk sunting warna dalam foto.

VSCO ni ada fungsi yang memudahkan kita untuk sunting warna, contrast, saturation, shadow, dan skin colour dalam gambar.

Selain tu, dia punya banyak preset yang boleh dipilih untuk cepatkan proses menghasilkan gambar produk korang.

Hasilnya taklah nak mewah sangat, tapi tetap menarik untuk dilihat. Korang boleh pilih mood kamera moden, klasik, atau analog, ikut citarasa korang.

4. Adobe Lightroom

Macam nama dia je, Lightroom ni aplikasi edit foto yang lebih fokus pada suntingan warna dan cahaya, Lightroom merupakan apps untuk edit gambar aesthetic.

Yang bestnya, Lightroom boleh sunting foto yang diambil dengan kamera telefon jadi nampak macam gambar dari kamera betul-betul. Macam gambar fotografi la.

Ada banyak tools untuk ubah perincian foto macam ISO, white balance, dan kelajuan shutter yang penting untuk dapatkan hasil yang terbaik.

Macam aplikasi Adobe lain, hasil suntingan boleh disimpan dalam Cloud. Tapi, ni kena bayar la. Jadi, korang boleh akses foto-foto tu dari mana-mana peranti.

Walaupun versi mobile ni tak sehebat Photoshop, hasil suntingannya dah memang bagus dan senang sangat nak edit gambar.

Untuk harga full features, dia $4.99 sebulan. Kalau nak Creative Cloud Photography Plan (dengan full features), harganya $9.99 sebulan.

3. Adobe Photoshop Express

Ni macam versi ringkas la untuk aplikasi Adobe Photoshop ni.

Ada versi percuma, tapi kalau nak dapat semua fitur, kena bayar yuran $2.99 sebulan atau $34.99 setahun.

Macam aplikasi Photoshop versi desktop, Photoshop Express ni sesuai la untuk buat kolaj, buang cela, tambah overlay teks, dan macam-macam lagi.

Yang menariknya, aplikasi ni bukan je buat pengubahsuaian dan enhance gambar, tapi juga boleh buat foto komposit. Macam kreatif sikit.

Aplikasi ni pun boleh baca dan sunting foto RAW juga, tau.

2. PicsArt

PicsArt ni aplikasi yang senang nak guna dan ada semua perkara asas yang kita perlukan untuk sunting gambar pakai telefon pintar.

Ada banyak tools yang buat kita boleh jadi kreatif, dengan pelbagai filter yang menarik sangat.

Kita boleh pilih sticker yang ada atau buat sticker sendiri, atau gabungkan gambar dalam kolaj. Lepas tu, tambah teks dan last sekali, klik share je.

Aplikasi ni ada banyak pilihan kolaj dan font. Sesuai sangat untuk orang yang suka ambil gambar dan buat suntingan.

Selain tu, pengguna apps ni juga ada peluang nak kongsi karya sendiri. Kita boleh share hasil suntingan kita dengan 150 juta pengguna bulanan lain.

Tapi kalau guna versi percuma, iklan untuk upgrade ke premium selalu muncul. Iklan tu kadang-kadang ganggu dan buat kita tak konsentrasi nak buat kerja kreatif.

Kalau nak stop iklan tu, dan dapat akses semua tools editing lain termasuk suntingan video, kena naik taraf ke premium la.

Harga premium ni $11.99 sebulan atau $55.99 setahun. Untuk pelajar, ada diskaun istimewa la.

1. Canva

Apps untuk Edit Gambar Terbaik Canva
Apps untuk Edit Gambar Terbaik Canva

Canva memudahkan korang buat konten visual. Contohnya, sunting gambar, buat infographic, presentation, poster, banner, portfolio dan macam-macam lagi.

Dengan konsep drag and drop, interface dia memang senang nak guna. Lagi best, banyak template, font, stok gambar dan macam-macam lagi pilihan.

Canva juga merupakan apps untuk edit gambar hari raya / apps untuk edit gambar raya yang cocok.

Yang pasti, ni apps terbaik untuk sunting gambar. Kalau nak dapatkan lebih banyak fitur suntingan dan stok gambar, boleh subscribe Canva Pro.

Dalam versi Pro, ada fungsi buang background yang memang berguna dan cepatkan kerja sehingga merupakan apps untuk edit gambar passport.

Yang menarik, orang yang tak pernah buat design atau sunting gambar pun boleh guna apps ni. Memang mudah giler.

Kesimpulannya, dalam artikel “App untuk Edit Gambar Terbaik” tadi, kita dah kenalpasti beberapa aplikasi terbaik untuk sunting gambar.

Setiap apps ada keunikan dan fitur yang menarik. Ada yang sesuai untuk pemula, ada yang sesuai untuk professional.

Jadi, pilihan apps bergantung pada keperluan dan kemahiran kita sendiri. Yang penting, jangan takut untuk mencuba dan bereksperimen dengan aplikasi-aplikasi ni.

So, jomlah kita explore dan hasilkan gambar-gambar menarik menggunakan apps yang kita suka!

Originally posted 2023-05-25 16:59:35.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait