Cara Daftar e Kasih Online dengan Mudah & Cepat

aiman Februari 9, 2024

Cara daftar e kasih online bukanlah perkara yang sukar untuk korang lakukan, korang boleh buat permohonan baru eKasih dengan mudah dan cepat, baca penuh artikel ni supaya korang semua faham cara dafatar e Kasih online yang betul.

Dalam zaman digital sekarang ni, kerajaan Malaysia buat usaha berterusan nak kenalkan servis online supaya senang rakyat nak akses bantuan sosial dan program kerajaan.

Satu servis online yang penting tu ialah e-Kasih Online.

Dalam artikel ni, kita akan bincang cara daftar e Kasih Online, faedahnya, syarat kelayakan, dan langkah-langkahnya.

Apa Itu eKasih?

eKasih ialah satu sistem bantuan kewangan yang diperkenalkan oleh kerajaan Malaysia.

Ia bertujuan membantu golongan miskin dan memerlukan di negara ini. eKasih menyediakan bantuan tunai secara bulanan kepada individu yang memenuhi syarat.

Proses pendaftaran boleh dilakukan dengan cara daftar e kasih online di portal eKasih.

Dengan ini, mereka yang berhak akan mendapat manfaat dalam bentuk wang tunai yang akan membantu meringankan beban kewangan mereka.

Sistem ini membantu untuk menyokong kesejahteraan sosial di negara kita dan memperkasa golongan yang memerlukan.

Ciri-Ciri Utama eKasih

  • Sejajar info-info pasal bantuan miskin
  • Kemaskini maklumat kemiskinan secara atas talian.
  • Automatik kira status kemiskinan (miskin/miskin tegar) berdasarkan Pendapatan Garis (garis kemiskinan semasa).
  • Kiraan Kemiskinan (PGK) setiap individu untuk menghasilkan laporan dan statistik isi rumah miskin.
  • Peta kemiskinan dan pemantauan kemiskinan.

Syarat Kelayakan

Untuk memohon bantuan eKasih 2023, kita kena ada pendapatan yang kurang daripada Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) semasa. PGK semasa untuk bandar ialah dalam kawasan RM1,500 sebulan, manakala untuk luar bandar ialah kawasan sekitar RM1,000 sebulan.

PGK ni sebenarnya adalah jumlah pendapatan bulanan yang ditetapkan oleh Kementerian Hal Ehwal Ekonomi (MEA) setiap dua tahun sekali untuk isi rumah.

Untuk rujukan yang lebih terperinci, PGK semasa mengikut negeri adalah seperti berikut: [List PGK mengikut negeri].

Imej Senarai PGK Negeri
Imej Senarai PGK Negeri

Borang Permohonan eKasih dan Cara Daftar e Kasih Online

Untuk mereka yang memenuhi syarat di atas, bolehlah membuat pendaftaran permohonan baru.

Borang pendaftaran e kasih ini terbuka kepada individu yang berminat.

Korang boleh hadir ke salah satu daripada tempat berikut:

  • Pejabat Pembangunan Negeri (PPN) atau Pejabat Daerah berhampiran.
  • Korang juga boleh mendaftar melalui nombor telefon pejabat e kasih, surat, emel rasmi, atau melalui pemimpin tempatan seperti Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) atau Majlis Perwakilan Penduduk (MPP).
  • Korang boleh melaporkan atau mendaftar kes kemiskinan dengan menggunakan kaedah-kaedah ini.

Kalau korang nak yang senang, boleh daftar cara memohon e kasih secara online. Ikut je langkah-langkah ni untuk cara daftar eKasih online.

Langkah 1 Cara Daftar e Kasih Online:

  • Pertama korang boleh layari laman web resmi eKasih di https://ekasih.icu.gov.my/
  • Lepas tu, isi lah maklumat peribadi korang yang diminta.
Cara Daftar eKasih Online
Isi Maklumat Peribadi

Langkah 2 Cara Daftar e Kasih Online:

  • Selepas mengisi data peribadi, jangan lupa untuk mengisi maklumat aduan juga, ya.
  • Lepas tu, dalam ruangan komen di bawah, kena isi macam contoh.
  • Bila dah siap, klik Hantar je.
Imej Isi Maklumat Aduan
Isi Maklumat Aduan

Langkah 3 Cara Daftar e Kasih Online:

  • Selepas tu, bila korang dah ikut langkah-langkah untuk daftar eKasih Online yang disebut tadi.
  • Korang tekan menu ” e kasih Semakan” untuk cek status pendaftaran eKasihkorang
  • Seterusnya korang isi No. KP yang diminta di e kasih semak tu.
  • Lepas tu, klik “Cari”
Imej Semakan Pendaftaran eKasih
Semakan Pendaftaran eKasih

Langkah 4 Cara Daftar eKasih Online:

  • Selepas korang tekan cari untuk semakan ekasih, nanti akan keluar status pendaftaran e-Kasih korang.
Imej Status Daftar eKasih
Status Daftar eKasih

Video

Kalau korang tak faham macam mana nak cara daftar e Kasih online, korang boleh tengok video cara daftar e Kasih online kat bawah ni supaya korang semua faham, check video ni:

Akhirnya, itulah beberapa langkah mudah untuk cara daftar e Kasih online. Jadi, kalau korang nak apply bantuan tu, jangan risau!

Korang boleh buat semuanya dari rumah je. Ingatlah, pastikan korang ada semua maklumat yang diperlukan seperti kad pengenalan dan dokumen sokongan.

So, jangan tunggu lagi! Teruskan usaha korang untuk mendapatkan bantuan yang korang perlukan.

Semoga berjaya!

Originally posted 2023-05-22 13:58:31.

Artikel Terkait