Cara Nak Tukar Whatsapp Android ke iPhone dengan Mudah

Maul Januari 17, 2024

Cara Nak Tukar Whatsapp Android ke iPhone boleh dilakukan dengan Mudah, baca artikel ini sampai selesai untuk memahaminya!!

Assalamualaikum guys! Kalau korang ni jenis yang suka eksperimen benda baru dalam telefon pintar, jangan lepaskan peluang untuk cuba cara mengubah WhatsApp di telefon Android korang jadi macam di iPhone.

Seronok tak? Korang boleh cuba sendiri dengan cara yang kami kongsikan ni.

Mesti korang pernah teringin kan nak cuba guna WhatsApp di telefon iPhone, tapi tak mampu nak beli.

Tapi jangan risau, sebab sekarang korang boleh ubah sahaja WhatsApp di telefon Android korang jadi macam di iPhone dengan cara yang senang dan mudah.

Jadi, korang tak perlu risau dah tak dapat rasa pengalaman menggunakan WhatsApp di iPhone.

Korang boleh ikut je langkah-langkah yang kami kongsikan ni untuk jadi yang paling kool di antara kawan-kawan korang. So, let’s get started!

Beza Tampilan WhatsApp Android & iPhone

Okay guys, korang pernah perasan tak beza tampilan WhatsApp di telefon Android dan iPhone? Sebenarnya, ada perbezaan dalam antara kedua-dua tampilan ni. So, let’s check it out!

Pertama, kita tengok dari segi ikon app WhatsApp tu sendiri. Kalau korang tengok pada telefon Android, ikon app dia berwarna hijau dengan logo putih, tapi kalau pada iPhone, ikon app WhatsApp dia berwarna hijau dengan logo putih yang lebih gelap sikit.

Lepas tu, kalau kita masuk dalam app WhatsApp, kita nampak perbezaan dalam design dan layout tampilan antara kedua-dua sistem ni.

Tengok je pada bahagian chat window, kat Android, background dia putih dan border dia hitam. Tapi kalau pada iPhone, background dia putih dengan border biru.

Kalau pada bahagian chat bubble atau icon emoji, kat Android design dia tu agak bulat dan padat, tapi kat iPhone design dia lebih tipis dan lebih besar.

Yang menariknya, antara dua sistem ni, emoji yang digunakan pun tak sama. Kalau korang suka guna emoji, jangan salah pilih sistem ya!

Oh, dan satu lagi, kalau korang nak panggil seseorang dari dalam app WhatsApp, kat Android, button panggilan tu berada di bahagian atas skrin, tapi kat iPhone, button panggilan tu berada di bahagian bawah skrin. Small difference, but still a difference!

Jadi, itu dia guys, beberapa perbezaan dalam tampilan WhatsApp antara sistem Android dan iPhone.

Cara Nak Tukar Whatsapp Android ke iPhone

Untuk dapat mengubah whatsapp android menjadi iphone, anda perlu menggunakan aplikasi lain yang boleh anda muat turun pada telefon bimbit anda.

Berikut cara buat whatsapp iphone termasuk:

Menggunakan Fouad Mod WhatsApp

Cara Nak Tukar Whatsapp Android ke iPhone yang pertama adalah menggunakan Yo WhatsApp.

Korang kena muat turun YoWhatsApp dari Fouad tau! Korang boleh dapatkan dari link whatsapp android menjadi iphone https://yowayousef.com/.

Cara Mengubah WhatsApp Android Menjadi iPhone Yo WhatsApp
Cara Nak Tukar Whatsapp Android ke iPhone Yo WhatsApp iOs

Lepas tu, korang kena download skrip tema WhatsApp iPhone. Skrip tema ni banyak yang boleh korang cari dalam format xml kat internet.

Setalah anda muat turun aplikasi, sila ikuti langkah berikut:

  • uninstall aplikasi WA di Android Anda
  • kemudian pasang aplikasi Fouad Mod WhatsApp
  • Selepas itu, log in menggunakan nomor telepon dan verifikasi kode OTP
  • Kemudian ganti tema WA dengan klik ikon titik tiga di pojok kanan atas
  • Lalu pilih menu Fouad Mods
  • Klik opsi Muat Tema
  • Terakhir install script tema dengan klik script “Tema_WhatsApp_Iphone.xml”

Jika anda masih keliru, sila tonton video berikut:

cara tukar whatsapp android ke iphone / Cara Mengubah Whatsapp Android Menjadi iPhone

Menggunakan RA WhatsApp

Cara Nak Tukar Whatsapp Android ke iPhone yang kedua adalah dengan menggunakan RA Whatsapp, sila ikuti langkah berikut:

  • Muat turun aplikasi RA WhatsApp dan WhatsApp Tema iOS
  • Kemudian muat turun tema cahaya dan tema gelap
  • Seterusnya nyahpasang WA anda
  • Kemudian Pasang aplikasi RA WhatsApp selepas mengekstrak tema WA iOS
  • Jika ya, buka apl dan klik Setuju dan Teruskan
  • Log masuk ke WA dengan nombor telefon yang anda gunakan dalam aplikasi WA lama anda
  • Klik Teruskan dan sahkan kod OTP
  • Selepas itu pilih Tema WA
  • Klik Seting, kemudian klik Tema
  • Kemudian pilih Muatkan Tema dan cari lokasi storan tema WA iOS lebih awal
  • Akhirnya, pilih tema iOS, bias gelap boleh menjadi terang

Itulah Cara Nak Tukar Whatsapp Android ke iPhone menggunakan RA WhatsApp, mudah kan?

Bahaya Menggunakan MOD Apl

Korang kena tahu, aplikasi versi modifikasi ni memang ilegal dan berbahaya tau! Kalau korang download versi ni, risiko yang korang akan hadapi tu besar.

Ada beberapa bahaya yang korang mesti tahu kalau nak pakai aplikasi ni.

Yang pertama, kadang-kadang aplikasi versi mod ni ada malware atau virus yang boleh rosakkan telefon korang.

Virus tu boleh jadi curi semua data korang dan merosakkan peranti korang.

Yang kedua, kalau korang guna aplikasi ni, akaun korang boleh kena banned selama-lamanya oleh pihak WhatsApp.

Takkan la korang nak kehilangan akaun korang yang dah lama korang guna sebab guna aplikasi yang tak dibenarkan tu kan?

Yang ketiga, kalau korang download aplikasi mod ni, pihak pengembang asal akan rugi.

Sebab, hak cipta app tu dah dicuri dan pihak pengembang takkan dapat pendapatan yang sepatutnya.

Memang la sekarang ni aplikasi ni nampak selamat dan takde halangan nak guna.

Tapi korang kena berhati-hati jugak, sebab bahaya dan risiko tu boleh datang pada bila-bila masa.

So, korang dah tahu Cara Nak Tukar Whatsapp Android ke iPhone ni.

Tapi, walaupun nampak menarik dan menyeronokkan, korang kena berhati-hati jugak sebab ada bahaya kalau korang guna aplikasi mod atau download aplikasi dari sumber yang tak sah.

Pastikan korang guna aplikasi yang sah dan selamat untuk mengelakkan dari sebarang risiko atau masalah. Selamat mencuba!

Originally posted 2023-04-04 16:06:23.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait