Cara Padam Akaun MySejahtera dengan Aman

Maul Januari 11, 2024

Jika anda nak tahu cara padam akaun MySejahtera, Lihat artikel ini hingga akhir. Artikel ini akan membahasa cara padam akaun MySejahtera secara rinci.

MySejahtera adalah aplikasi mudah alih yang telah digunakan secara meluas di Malaysia untuk memudahkan proses pengesanan COVID-19.

Walau bagaimanapun, ada kalanya pengguna ingin memadamkan akaun MySejahtera mereka, mungkin kerana sudah tidak lagi memerlukan aplikasi tersebut atau kerana alasan privasi.

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan cara-cara nak padam akaun MySejahtera agar anda dapat mengetahui langkah-langkah yang perlu diambil untuk memastikan akaun anda dihapuskan sepenuhnya.

Cara Padam Akaun MySejahtera Lama Kerana Telefon / Emel Tak lagi digunakan

Jika anda ingin memadamkan akaun MySejahtera karena telefon atau emel lama tak digunakan lagi atau dah hilang entah kemana anda boleh ikuti langkah berikut ini:

Berikut cara padam akaun mysejahtera lama:

Cara Padam Akaun MySejahtera
Step 1 cara delete akaun mysejahtera
  • Pilih huruf C (Baca kandungan juga) adalah mungkin untuk menukar huruf
Cara Padam Akaun MySejahtera
Step 2 cara delete mysejahtera
  • Selanjutnya pilih G
Cara Padam Akaun MySejahtera
Step 3 cara padam akaun mysejahtera lama
  • Selepas itu, masukkan ID Pengguna MySejahtera yang lama (Masukkan ID Pengguna yang sesuai, jika anda menggunakan nombor telefon maka masukkan nombor telefon, jika anda menggunakan e-mel maka masukkan e-mel)
Cara Padam Akaun MySejahtera
Step 4 padam akaun mysejahtera
  • Isi Butiran dengan betul
Cara Padam Akaun MySejahtera
Step 5
  • Selanjtunya anda boleh tunggu e-mel masuk
Cara Padam Akaun MySejahtera
Step 6
  • Pertama anda akan mendapatkan e-mel konfirmasi bahawa anda telah menggunakan helpdesk MySejahtera
Cara Padam Akaun MySejahtera
Step 7
  • Anda akan mendapatkan e-mel kedua, jika pemadaman akaun gagal anda harus tunggu 5 hari kerja)
Cara Padam Akaun MySejahtera
Step 8
  • Kemudian buka Account MySejahtera (jika tidak ada, boleh daftar dulu) tekan COVID-19 Vaccination
Cara Padam Akaun MySejahtera
Step 9
  • Tekan Vaccine For (nama anda)
Cara Padam Akaun MySejahtera
Step 10
  • Cek apakah nama ic dan nombor telefon anda benar, kemudian tekan Confirm
  • Jawap semua soalan dengan betul
Cara Padam Akaun MySejahtera
Step 11
  • Semasa muncul macam ini, tekan Close
Cara Padam Akaun MySejahtera
Step 12
  • Duarrr, Dahh siapp
Cara Padam Akaun MySejahtera

FAQ

1. Kalau dah padam akaun mysejahtera lama dan buat akaun baru, adakah data tanggungan still ada dalam akaun baharu nanti, terutama tanggungan yang dah lengkap?

Ada, sebaliknya anda delete dulu data dependent sebelum anda padam akaun mysejahtera anda ya, lepas dah padam dan buat pendaftaran baru anda tambah balik dependent anda.

2. Macam mana nak delete account lama dekat telefon lama dan nak log in baru dekat telefon baru dengan menggunakan maklumat yang sama seperti emel, ID mysejahtera dan nama sebab saya risau tentang vaksinasi dah lengkap 2 dos?

Anda tak perlu delete pun, just logout ataupun sign out lepas tu login semula di telefon baru ya.

3. Saya dah mendapat 2 email dari pada helpdesk, langkah selanjutnya apakah app MySejahterasaya kena uninstall dulu dan kemudian download app MySejahtera baru?

Anda tak perlu unistall pun, boleh terus logout dan daftar yg baru ya.

Sekiranya anda ingin tahu cara padam akaun MySejahtera anda, pastikan anda mengikuti langkah-langkah yang disediakan dengan teliti.

Dengan memadamkan akaun anda, anda akan memastikan data peribadi anda dilindungi dan tidak lagi tersimpan di dalam aplikasi.

Teruskan mengambil langkah-langkah berjaga-jaga dalam menjaga kesihatan dan kebajikan anda.

Originally posted 2023-03-17 15:20:01.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait