3 Cara Tengok Astro Free di Android Paling Mudah 2023

SOSO Januari 18, 2024

Hari ni kita nak borak pasal satu topik yang boleh jimatkan duit korang, iaitu cara tengok Astro free di Android.

Kita tahu la, Astro ni memang banyak channel yang menarik, tapi bayaran bulanannya pun tak main-main. So, kita akan kongsikan beberapa cara yang boleh korang gunakan untuk menonton Astro tanpa perlu bayar bulan-bulan.

Sebelum tu, korang mesti tahu apa itu Astro kan? Astro ni adalah satu syarikat penyedia perkhidmatan siaran televisyen satelit di Malaysia.

Astro menawarkan pelbagai pakej langganan yang membolehkan pengguna menonton saluran-saluran TV yang berbeza mengikut pilihan mereka.

Seiring dengan perkembangan teknologi dan inovasi, kini kita boleh menonton saluran Astro secara percuma di Android TV atau Android box.

Kalau korang langgan Astro, korang boleh tengok banyak channel TV yang menarik seperti HBO, Discovery, National Geographic dan banyak lagi.

Okay, jadi dalam artikel ni, kita akan kongsikan beberapa aplikasi yang korang boleh gunakan sebagai cara tengok Astro free di Android.

Kita juga akan kongsikan tips yang boleh membantu korang menikmati pengalaman menonton yang lebih lancar dan berkualiti.

Jadi, tidak perlu bimbang, kerana kita ada beberapa tips yang boleh membantu korang menonton Astro secara percuma di Android TV atau Android box.

Cara Tengok Astro Free di Android menggunakan Aplikasi MyTV

3 Cara Tengok Astro Free di Android Paling Mudah 2023 1
Tengok Astro Free di Android menggunakan Aplikasi MyTV

Bagi pengguna Android, cara tengok Astro free di android paling mudah dan terbaik ialah dengan menggunakan aplikasi MyTV, ikuti langkah-langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi MyTV dari Google Play Store.
  2. Setelah aplikasi dipasang, korang perlu log masuk ke akaun MyTV korang. Jika belum mempunyai akaun, korang boleh daftar akaun dengan mengikuti arahan yang diberikan.
  3. Setelah log masuk, korang akan dapat mengakses pelbagai saluran Astro secara percuma.
  4. Pilih saluran percuma yang tersedia seperti Astro Awani, Astro Prima, Astro Ria dan banyak lagi.
  5. Pastikan korang mempunyai sambungan internet yang stabil dan pantas untuk menikmati pengalaman menonton yang terbaik.

Korang boleh menikmati rancangan TV kegemaran korang dengan percuma melalui aplikasi MyTV ni.

Namun, pastikan korang sentiasa mematuhi undang-undang berkaitan dengan hak cipta dan tidak menyalahgunakan aplikasi ini untuk tujuan yang tidak bertanggungjawab.

Cara Tengok Astro Free di Android menggunakan Aplikasi RTM Mobile

3 Cara Tengok Astro Free di Android Paling Mudah 2023 2
RTM Mobile

Ikuti langkah-langkah berikut untuk tengok Astro secara percuma menggunakan aplikasi RTM Mobile.

  1. Pertama, muat turun aplikasi RTM Mobile dari Google Play Store.
  2. Setelah muat turun selesai, buka aplikasi RTM Mobile.
  3. Pilih “Live TV” pada menu utama.
  4. Cari saluran Astro yang ingin anda tonton.
  5. Klik pada saluran tersebut dan saksikan rancangan Astro secara percuma di telefon Android anda.
  6. Untuk menonton rancangan yang telah disiarkan sebelumnya, anda boleh mencari dalam bahagian “Catch Up TV” pada aplikasi RTM Mobile.

Dengan menggunakan aplikasi RTM Mobile, korang dapat menikmati saluran Astro secara percuma dengan mudah dan selesa di Android Box korang.

Cara Tengok Astro Free di Android menggunakan Aplikasi Kodi

3 Cara Tengok Astro Free di Android Paling Mudah 2023 3
Tengok Astro Free di Android menggunakan Aplikasi Kodi

Berikut adalah langkah-langkah untuk menonton Astro secara percuma di Android menggunakan aplikasi Kodi:

  1. Pertama sekali, muat turun aplikasi kodi dari Google Play Store atau laman web rasmi Kodi.
  2. Selepas memasang Kodi, buka aplikasi tersebut dan pergi ke bahagian “Add-ons” di menu utama Kodi.
  3. Setelah itu, pilih “Install from Repository” dan cari repositori add-on yang dipanggil “Kodil Repository”.
  4. Selepas memasang repositori ini, pergi semula ke bahagian “Add-ons” dan pilih “Install from Repository” lagi. Kali ini, pilih Kodil Repository dan pilih “Video Add-ons”. Carilah add-on yang dipanggil “Live TV Malaysia” dan pilih untuk memasangnya.
  5. Selepas memasang add-on ini, pergi semula ke bahagian “Add-ons” dan pilih “Live TV Malaysia”. Di sini, korang akan mendapati senarai saluran TV yang tersedia, termasuk saluran Astro yang popular seperti Astro Ceria dan Astro Prima.
  6. Pilih saluran Astro yang korang mahu tonton dan tunggu sehingga saluran ini dimuatkan. Selepas itu, korang boleh menikmati saluran Astro secara percuma di peranti Android korang.

Namun, pastikan korang mempunyai sambungan internet yang stabil dan pantas untuk mengelakkan sebarang masalah ketika menonton saluran TV secara langsung.

Namun, ingatlah bahawa menonton saluran TV secara percuma mungkin tidak sah dan tidak selamat, jadi pastikan korang berhati-hati semasa menggunakan aplikasi Kodi untuk menonton saluran TV.

Tips untuk menonton Astro secara percuma di Android

Bagi korang yang ingin menonton Astro secara percuma di Android, berikut adalah beberapa tips yang boleh membantu korang:

  1. Gunakan aplikasi yang sah dan tidak melanggar hakcipta.
  2. Gunakan sambungan internet yang berkualiti untuk menonton Astro secara lancar dan tanpa gangguan.
  3. Gunakan aplikasi dengan fungsi penapis yang boleh membantu korang menapis kandungan yang tidak sesuai dan tidak patut ditonton.
  4. Pastikan telefon pintar korang mempunyai ruang yang mencukupi untuk memuat turun aplikasi dan menonton saluran Astro secara percuma.
  5. Patuhi undang-undang berkaitan dengan hakcipta dan tidak menyalahgunakan aplikasi untuk tujuan yang tidak bertanggungjawab.

Kesimpulannya, menonton saluran Astro secara percuma di Android boleh dilakukan dengan menggunakan aplikasi yang sah seperti MyTV atau RTM Mobile.

Pastikan sambungan internet korang stabil dan gunakan aplikasi yang mempunyai fungsi penapis untuk mengelakkan menonton kandungan yang tidak sesuai.

Jangan mengambil risiko dengan menggunakan aplikasi yang tidak sah atau memuat turun add-on dari laman web yang tidak selamat.

Selain itu, pastikan telefon pintar korang mempunyai ruang yang mencukupi dan patuhi undang-undang berkaitan dengan hakcipta.

Dengan mengikuti tips dan cara tengok Astro free di Android di atas, korang boleh menonton saluran Astro secara percuma di Android dengan aman dan lancar.

Namun, sentiasa ingat untuk menggunakan aplikasi secara bertanggungjawab dan mematuhi undang-undang yang berkaitan.

Originally posted 2023-04-06 11:40:07.

dzul

Hi semua! dzul here, tech geek giler gadget & teknologi. Grew up main game zaman Windows 95, skrg expert smartphone, computer, network. Hantu smartphone, tau iOS, Android, Windows Phone. Suka explore apps, features, bantu kawan setting phone. Computer? Pro hardware, software, troubleshoot, customize gaming rig, upgrade PC. Network? Wi-Fi setup, troubleshooting, optimize performance. Ada masalah teknologi? Just tanya aku, let's geek out together! 😎

    Artikel Terkait