Cara Tukar Password CIMB Clicks Mudah & Cepat 2023

SOSO Januari 27, 2024

Pernahkah korang mengalami situasi di mana korang terlupa kata laluan akaun CIMB Clicks korang? Atau mungkin korang ingin tahu cara tukar password CIMB Clicks korang kerana korang ingin memastikan akaun korang selamat?

Jangan risau, dalam artikel ini kami akan berkongsi cara tukar password CIMB Clicks menggunakan komputer dan telefon bimbit.

Dalam dunia perbankan digital sekarang ni, CIMB Clicks memang popular gila lah kat Malaysia. Senang nak buat transaksi, bayar bil dan check akaun online.

Tapi kita kena ingat jugak lah, kalau kita guna CIMB Clicks ni, kita kena jaga keselamatan akaun kita. Salah satu cara untuk jaga keselamatan akaun CIMB Clicks ialah tukar kata laluan kita selalu-selalu.

Kalau tak tukar, confirm lah ada orang yang boleh hack akaun kita.

Sebelum itu, perlu diingat bahawa mengekalkan keselamatan akaun CIMB Clicks adalah sangat penting. Ini kerana akaun CIMB Clicks mengandungi maklumat peribadi dan kewangan korang.

Jangan sekali-kali berkongsi kata laluan dengan sesiapa sahaja dan pastikan kata laluan korang selamat dan sukar ditentukan.

Kalau korang lupa kata laluan CIMB Clicks korang, jangan risau, korang still boleh tukar kata laluan baru.

Cara nak tukar kata laluan CIMB Clicks ni senang je, korang boleh tukar guna komputer atau telefon. Kalau korang nak tukar guna telefon pun boleh, asalkan korang ada CIMB Clicks app dalam telefon korang.

Jadi, korang tak payah risau lagi kalau lupa kata laluan, sebab kita dah tunjuk cara tukar password CIMB Clicks ni.

Adakah Sebarang Peraturan yang Perlu diikuti Semasa Mengemas Kini kata Laluan?

Sila pastikan kata laluan anda memenuhi kriteria berikut:

  • Mempunyai sekurang-kurangnya 8 aksara panjang dan sehingga 20 aksara.
  • Sertakan gabungan abjad huruf besar [contohnya A, B, C], abjad huruf kecil [contohnya a, b, c] dan
  • nombor [cth. 1, 2, 3].
  • Sertakan sekurang-kurangnya satu aksara khas [cth. @,#,$,%].
  • Kata laluan mestilah berbeza daripada ID Pengguna CIMB Clicks dan SecureWord.
  • Tidak boleh mengandungi 3 aksara berturut-turut [contohnya xyz atau 123].
  • Tidak boleh sama dengan 3 kata laluan terakhir

1. Cara Tukar Password CIMB Clicks guna Komputer (Desktop Browser)

Cara Tukar Password CIMB Clicks Mudah & Cepat 2023 1
Tukar Password CIMB Clicks guna Komputer

Untuk tukar kata laluan CIMB Clicks guna komputer, korang perlu log masuk ke dalam akaun CIMB Clicks korang terlebih dahulu. Setelah itu, ikuti langkah-langkah di bawah:

  1. Log masuk ke laman web CIMB Clicks.
  2. Pilih “Settings” di menu utama dan klik “Change Password“.
  3. Masukkan kata laluan sedia ada korang di ruang yang disediakan.
  4. Masukkan kata laluan baru yang ingin korang gunakan. Pastikan ia mengandungi huruf besar dan kecil, angka dan simbol untuk memastikan kata laluan korang kuat.
  5. Masukkan semula kata laluan baru korang di ruang yang disediakan.
  6. Klik “Save” dan “request TAC” untuk meneruskan.

2. Cara Tukar Password CIMB Clicks guna Telefon (Desktop View)

Cara Tukar Password CIMB Clicks Mudah & Cepat 2023 2
Tukar Password CIMB Clicks guna Telefon

Bagi tukar kata laluan CIMB Clicks menggunakan telefon pintar korang, korang boleh mengikuti langkah-langkah mudah di bawah:

  1. Muatkan laman web CIMB Clicks.
  2. Pilih “Desktop View”
  3. Log masuk ke dalam akaun korang.
  4. Pilih “Settings” di menu bawah dan klik “Change Password“.
  5. Masukkan kata laluan sedia ada korang di ruang yang disediakan.
  6. Masukkan kata laluan baru yang ingin korang gunakan. Pastikan ia mengandungi huruf besar dan kecil, angka dan simbol untuk memastikan kata laluan korang kuat.
  7. Masukkan semula kata laluan baru korang di ruang yang disediakan.
  8. Klik “Save” dan “request TAC” untuk menghantar permintaan tukar kata laluan korang.

Video

Kesimpulannya, keselamatan akaun CIMB Clicks adalah sangat penting dan perlu dikekalkan. Satu langkah yang boleh dilakukan ialah menukar kata laluan secara berkala.

Artikel ini telah menjelaskan secara terperinci cara tukar password CIMB Clicks melalui komputer dan telefon.

Untuk mengekalkan keselamatan akaun, pengguna CIMB Clicks dinasihatkan untuk menukar kata laluan mereka dengan kerap dan memastikan kata laluan yang digunakan adalah kukuh dan sukar untuk diteka.

Dalam setiap langkah penukaran kata laluan ini, pastikan korang memasukkan maklumat yang betul dan mematuhi garis panduan keselamatan yang disediakan oleh CIMB Clicks.

Dengan mengekalkan keselamatan akaun CIMB Clicks kami, kami boleh mencegah sebarang penipuan atau akses yang tidak dibenarkan ke akaun kami dan mengekalkan privasi peribadi kami.

Semoga artikel ini dapat membantu pengguna CIMB Clicks dalam menjaga keselamatan akaun mereka.

Originally posted 2023-04-18 10:21:46.

dzul

Hi semua! dzul here, tech geek giler gadget & teknologi. Grew up main game zaman Windows 95, skrg expert smartphone, computer, network. Hantu smartphone, tau iOS, Android, Windows Phone. Suka explore apps, features, bantu kawan setting phone. Computer? Pro hardware, software, troubleshoot, customize gaming rig, upgrade PC. Network? Wi-Fi setup, troubleshooting, optimize performance. Ada masalah teknologi? Just tanya aku, let's geek out together! 😎

    Artikel Terkait