Cara Buat Google Form Guna Handphone Cepat & Mudah 2023

SOSO Disember 26, 2023

Hey semua! Hari ni kita nak cerita pasal cara buat Google Form guna handphone. Meh aku ajar korang step by step macam mana nak buat borang Google yang super praktikal ni.

Jadi, korang tak perlu risau kalau takde laptop atau komputer sebab kita boleh buat semua benda ni pakai telefon pintar je. So, mari kita teruskan!

Google Form adalah satu alat yang hebat untuk mengumpulkan maklum balas dan mengatur kaji selidik dengan mudah. Jadi, mari kita mulakan!

Sebelum kita start, pastikan korang dah ada aplikasi Google Drive dan Google Form yang dah di-install kat telefon pintar korang.

Kalau belum ada, korang boleh download dulu dari kedai aplikasi tu. Sekarang untuk cara buat Google Form guna handphone seterusnya, ikut langkah di bawah.

Langkah 1: Buka Aplikasi Google Form

Cara Buat Google Form Guna Handphone Cepat & Mudah 2023 1
Aplikasi Google Form

Cara buat Google Form guna handphone yang pertama adalah buka aplikasi Google Form di telefon pintar korang.

Korang akan melihat skrin utama yang memaparkan senarai borang yang ada dan pilihan untuk membuat borang baru.

Klik butang “+”, yang melambangkan tambah, untuk mula membuat borang baru.

Langkah 2: Tetapkan Tajuk dan Soalan

Cara Buat Google Form Guna Handphone Cepat & Mudah 2023 2
Tajuk dan Soalan

Sekarang, mari kita tetapkan tajuk dan soalan untuk borang kita. Korang boleh menggunakan pelbagai jenis soalan seperti isipadu tetap, soalan pilihan berganda, soalan bertarikh, dan banyak lagi.

Jangan lupa memberikan label yang jelas kepada setiap soalan supaya responden dapat memahaminya dengan mudah.

Langkah 3: Tetapkan Pilihan Jawapan

Cara Buat Google Form Guna Handphone Cepat & Mudah 2023 3
Pilihan Jawaban

Setelah menetapkan soalan, mari kita tetapkan pilihan jawapan. Jika korang menggunakan soalan pilihan berganda, pastikan korang menyediakan pilihan yang mencukupi untuk responden.

Korang boleh menambah atau mengurangkan pilihan jawapan dengan mengklik butang “+” atau “-“.

Langkah 4: Kustomisasi Borang

Cara Buat Google Form Guna Handphone Cepat & Mudah 2023 4
Kustomisasi

Sekarang, mari kita kustomisasi borang kita agar kelihatan menarik. Korang boleh menambah imej, latar belakang, atau mewarnakan soalan untuk memberikan sentuhan peribadi.

Pastikan borang korang mudah dibaca dan menarik minat responden.

Langkah 5: Kongsi Borang

Cara Buat Google Form Guna Handphone Cepat & Mudah 2023 5
Kongsi

Setelah selesai membuat dan menyesuaikan borang korang, tiba masanya untuk berkongsi dengan responden korang. Klik butang “Kongsi” untuk mendapatkan pautan borang atau kod QR.

Korang boleh berkongsi pautan ini melalui e-mel, pesanan teks, media sosial, atau mana-mana cara lain yang sesuai.

Langkah 6: Pantau Maklum Balas

Cara Buat Google Form Guna Handphone Cepat & Mudah 2023 6
Maklum Balas

Apabila orang-orang mula mengisi borang korang, korang boleh pantau maklum balas dengan mudah. Pergi ke aplikasi Google Form dan pilih borang yang korang ingin pantau.

Korang akan melihat jumlah respon yang diterima serta pemetaan data yang telah dikumpulkan. Sungguh mudah!

Video

Itulah cara buat Google Form guna handphone dengan mudah dan lengkap.

Korang boleh membuat borang dengan cepat dan mengumpulkan maklum balas daripada responden di mana sahaja dan pada bila-bila masa. Jadi, jangan ragu-ragu untuk mencuba!

Saya harap artikel ini membantu korang memahami cara membuat Google Form menggunakan telefon pintar.

Jika ada sebarang pertanyaan, jangan segan untuk bertanya. Selamat mencuba dan semoga berjaya!

Originally posted 2023-06-29 19:12:49.

dzul

Hi semua! dzul here, tech geek giler gadget & teknologi. Grew up main game zaman Windows 95, skrg expert smartphone, computer, network. Hantu smartphone, tau iOS, Android, Windows Phone. Suka explore apps, features, bantu kawan setting phone. Computer? Pro hardware, software, troubleshoot, customize gaming rig, upgrade PC. Network? Wi-Fi setup, troubleshooting, optimize performance. Ada masalah teknologi? Just tanya aku, let's geek out together! 😎

    Artikel Terkait