Cara Buat Link Google Meet guna Handphone Mudah & Cepat 2023

SOSO Disember 27, 2023

Hey semua! Pernah tak korang terfikir macam mana cara buat link Google Meet guna handphone? Google Meet ni memang best gila untuk buat perjumpaan dalam talian, tapi tak semua orang tahu cara buat link tu guna telefon pintar je.

Jadi, hari ni aku nak kongsi cara yang senang gila nak buat link Google Meet pakai handphone.

So, korang bolehlah sambungkan dengan rakan sekerja atau kawan-kawan dalam perjumpaan online tanpa banyak hassle!

Nak tahu tak rahsianya? Yang korang kena tahu cara buat link google meet guna handphone dengan mudah dan cepat.

Korang boleh je download aplikasi Google Meet dari kedai aplikasi yang korang suka. Lepas tu, bukak je aplikasi Google Meet tu kat telefon korang.

Langkah 1 Log Masuk Akaun Google

Cara buat link google meet guna handphone yang pertama korang kena log masuk ke akaun Google korang. Kalau korang dah ada akaun Google, senang je.

Kalau belum, korang kena buat akaun dulu sebelum boleh guna Google Meet. Tak susah pun, ikut je langkah-langkah yang keluar masa buat akaun tu.

Langkah 2 Tekan Butang +

Cara Buat Link Google Meet guna Handphone Mudah & Cepat 2023 1
Rapat Baharu

Lepas dah log masuk, korang akan nampak butang “+”, tu yang ada lambang tambah tu. Klik je butang tu untuk buat perjumpaan baru.

Korang boleh pilih sama ada nak buat perjumpaan dengan masa tetap atau perjumpaan sekarang. Pilih je ikut keperluan korang.

Langkah 3 Meeting untuk Masa Tetap

Cara Buat Link Google Meet guna Handphone Mudah & Cepat 2023 2
Rapat Masa Tetap

Kalau korang pilih buat perjumpaan dengan masa tetap, korang kena masukkan tarikh dan masa perjumpaan tu.

Lepas dah siap, korang akan dapatkan satu skrin dengan butang “Share meeting link” atau “Kongsi pautan perjumpaan”.

Klik je butang tu untuk dapatkan pautan perjumpaan korang. Pautan tu boleh korang kongsi dengan orang lain supaya diorang boleh sertai perjumpaan tu.

Langkah 4 Meeting Perjumpaan Sekarang

Cara Buat Link Google Meet guna Handphone Mudah & Cepat 2023 3
Rapat Sekarang

Kalau korang pilih buat perjumpaan sekarang, korang akan terus dibawa ke skrin perjumpaan. Lepas tu, klik je ikon “Participate now” atau “Sertai sekarang” untuk memulakan perjumpaan.

Lepas dah berjaya sertai, korang boleh dapatkan pautan perjumpaan tu dengan klik ikon “More options” atau “Lebih banyak pilihan” dan pilih “Get meeting info” atau “Dapatkan maklumat perjumpaan”.

Langkah 5 Share Meeting Link

Cara Buat Link Google Meet guna Handphone Mudah & Cepat 2023 4
Share Meeting

Kalau korang nak kongsi pautan tu, boleh je copy dan paste pautan tu dalam pesanan teks, e-mel, atau aplikasi lain. Senang kan? Semua orang yang ada pautan tu boleh klik je dan terus sertai perjumpaan dalam talian tu.

Tapi, ingat, pastikan setting privasi perjumpaan korang dah betul. Korang boleh set samada nak benarkan semua orang terus masuk ke perjumpaan atau nak kena minta izin dulu.

Kalau korang taknak orang asing join, korang boleh letakkan password untuk perjumpaan tu.

Video

Jadi, itulah cara buat link Google Meet guna handphone dengan cepat dan mudah. Korang boleh buat perjumpaan dalam talian dengan mudah tanpa perlu komputer.

Semua boleh dilakukan hanya dengan telefon pintar je. So, jangan tunggu lagi, cuba lah guna Google Meet untuk perjumpaan korang yang seterusnya!

Originally posted 2023-06-29 19:35:09.

dzul

Hi semua! dzul here, tech geek giler gadget & teknologi. Grew up main game zaman Windows 95, skrg expert smartphone, computer, network. Hantu smartphone, tau iOS, Android, Windows Phone. Suka explore apps, features, bantu kawan setting phone. Computer? Pro hardware, software, troubleshoot, customize gaming rig, upgrade PC. Network? Wi-Fi setup, troubleshooting, optimize performance. Ada masalah teknologi? Just tanya aku, let's geek out together! 😎

    Artikel Terkait