Cara Buat Grafik di Word dengan Mudah

aiman Februari 29, 2024

Hai! Jom kita belajar cara buat grafik di Word. Grafik tu cara paling best nak tunjuk data secara menarik dalam dokumen Word.

Dalam artikel ni, kita akan bincang langkah mudah buat grafik yang informative.

Pertama, siapkan data yang diperlukan. Lepas tu, kita boleh terus buat grafik dalam Word.

Jom, kita mula dan bagi dokumen Word kita nampak mantap dengan grafik menarik.

Mengapa Menggunakan Grafik dalam Word?

Grafik adalah cara yang sangat berkesan untuk memaparkan data dan maklumat dengan ringkas dan mudah difahami.

Dalam dokumen Word, grafik boleh digunakan untuk memberikan ilustrasi visual tentang trend, perbandingan, dan corak yang mungkin sukar difahami hanya dengan menggunakan teks.

Dengan menggunakan grafik, korang boleh memperkayakan dan memberikan corak profesional kepada dokumen Word korang.

Grafik ini memastikan dokumen korang semua lebih menarik dan kelihatan lebih tersusun.

Menyediakan Data untuk Grafik

Sebelum korang buat grafik dalam Word, langkah pertama ialah siapkan data yang akan digunakan.

Data boleh berupa nombor, peratusan, atau maklumat lain yang korang nak visualisasikan dalam bentuk grafik.

Pastikan data korang tersusun dengan baik dan senang nak dibaca.

Korang perlu mengorganisir data tersebut sebaik mungkin untuk memudahkan pembacaan dan visualisasi melalui grafik nanti.

Selepas itu data korang siap, korang boleh menggunakan perisian Word untuk buat grafik yang sesuai dengan keperluan korang.

Pastikan untuk pilih jenis grafik yang tepat untuk sampaikan maklumat dengan jelas dan efektif.

Cara Buat Grafik di Word dengan Mudah

Berikut adalah langkah-langkah yang boleh korang guna untuk cara buat kurva di word, cara buat grafik garis di word, dan banyak lagi.

1. Pilih Insert Pada Bar Menu

Langkah pertama cara buat grafik di word iaitu pilih butang “insert” di menu bar di sudut kanan atas.

2. Klik Ikon Carta dalam Bentuk Grafik

Lepas ko pilih insert, ada beberapa ikon pilihan yang akan keluar.

Untuk buat grafik, pilih je ikon yang ada tulis chart tu.

Imej Cara Buat Grafik di Word Klik Ikon Carta dalam Bentuk Grafik
Imej Klik Ikon Carta dalam Bentuk Grafik

3. Pilih Jenis Grafik

Bila ko pilih ikon chart, ada la banyak pilihan grafik atau diagram.

Ada grafik batang, grafik garis, pie, dan lain-lain.

Lepas tu, pilih je grafik yang ko nak ikut data ko punya keperluan.

Imej Pilih Jenis Grafik
Imej Pilih Jenis Grafik

4. Masukkan Data ke dalam Grafik

Bila dah pilih jenis grafik yang ko nak buat, keluar la halaman spreadsheet (Excel) yang kecik tu.

Halaman tu buat la untuk isi data yang nak guna kat grafik nanti.

Imej Masukkan Data ke dalam Grafik
Imej Masukkan Data ke dalam Grafik

Sebelum korang isi spreadsheet, grafik yang akan keluar akan ada data default.

Jadi, korang kena isi la spreadsheet tu supaya grafik yang keluar ikut data yang korang nak tunjuk.

Kalau data yang nak buat grafik banyak sangat, takyah risau. Korang boleh double click pada menu bar dalam halaman spreadsheet atau pilih ikon kecil bentuk logo MS Excel.

Selain tu, untuk kurangkan kesalahan data dalam grafik, korang boleh check dulu betul ke tak baris dan kolom data tu dah isi betul.

5. Tetapkan Paparan Grafik

Selepas siap mengisi spreadsheet, akan terhasil grafik yang mengikut data yang dimasukkan.

Sebagai contoh, dalam situasi ini, kita boleh melihat pada gambar sebelumnya spreadsheet telah diisi dengan data pendapatan selama setengah tahun/6 bulan.

Apabila diperhatikan, grafik yang muncul sepadan dengan data yang telah dimasukkan sebelumnya.

Imej Tetapkan Paparan Grafik
Imej Tetapkan Paparan Grafik

Selain tu, ko boleh je atur grafik tu. Cuma klik je grafik tu, pastu akan keluar ikon-ikon setting yang ko boleh pilih.

Layout options

Ikon yang bentuk macam jem tayar tu, fungsi dia atur posisi grafik. Ko boleh letak grafik antara teks, dalam teks, atau belakang teks.

Chart elements

Ikon yang (+) tu, gunanya nak tambah atau kurangkan elemen dan benda lain dalam grafik. Contoh, garis-garis bantuan atau masukkan data jadual dalam grafik.

Style

Ikon kuas tu, fungsinya ubah bentuk grafik macam tema warna dan rupanya.

Values

Ikon corong tu, gunanya nak tambah atau buang series dan kategori macam silinder dan nama bulan dalam grafik.

Video

Sekiranya korang belum paham dengan cara buat grafik di word diatas, korang boleh tengok video cara buat grafik di word berikut:

Sumber: Youtube

Jadi, itulah cara buat grafik di word dengan mudah dan cepat. Sekarang korang boleh sampaikan data korang dalam bentuk gambar yang menarik dan profesional.

Korang boleh guna cara buat grafik di word 2010, 2013, 2016 dengan langkah diatas.

Dengan ikut langkah-langkah yang kita dah bincangkan tadi, korang boleh senang-senangnya buat grafik yang berkhasiat dalam dokumen Word.

Jangan lupa sesuaikan dan atur grafik mengikut keperluan korang.

Jadi, gunakanlah ciri hebat ni dan buatlah dokumen Word korang lagi menarik dengan grafik yang keren!

Originally posted 2023-06-22 11:23:49.

Artikel Terkait