Paduan Lengkap Cara Membuat Pivot Table di Excel

aiman Disember 22, 2023

Terdapat beberapa langkah untuk cara membuat pivot table di Excel yang boleh korang semua ikuti. Jom baca penuh artikel ni untuk panduan lengkapnya!

Dalam artikel ni, kita akan kongsi paduan lengkap untuk korang cara membuat pivot table di Excel dengan mudah.

Pivot table ni memang power sebab dia boleh tolong korang analisis data dalam bentuk yang tersusun cantik.

Dengan pivot table, korang boleh kira jumlah, buat graf, dan cari trend data dengan senang.

So, tanpa tunggu lama lagi, mari kita teruskan dan jadi pro dalam buat pivot table!

Apa Itu Pivot Table?

Sebelum kita belajar tentang cara membuat pivot table di Excel, kita perlu faham terlebih dahulu apa itu maksud pivottable tu sendiri.

Pivot Table ni adalah macam satu table yang boleh diinteraktifkan yang dalam masa yang singkat boleh tunjukkan ringkasan data dalam jumlah yang besar dalam bentuk dan orientasi yang berbeza,

dan boleh buat pengiraan untuk setiap item yang kita perlukan mengikut cara kiraan yang kita nak guna.

Fungsi Pivot Table

Untuk fungsi dari pivot table yang paling biasa adalah seperti dibawah ni:

  • Groupkan data: Korang boleh groupkan data berdasarkan kategori yang korang pilih, supaya senang nak tengok corak atau kecenderungan data tu.
  • Kira jumlah, purata, atau nilai statistik lain: Korang boleh kira jumlah, purata, atau nilai statistik lain daripada data yang korang pilih, supaya senang nak dapat maklumat umum daripada data tu.
  • Sajikan data dalam table yang senang dibaca: Pivot table senangkan korang untuk sajikan data dalam table yang senang dibaca, supaya senang korang faham dan analisis data tu.
  • Saring data mengikut kehendak: Korang boleh guna filter untuk saring data yang dipaparkan dalam pivot table mengikut kehendak, supaya senang korang tumpu pada data yang berkaitan je.
  • Tunjukkan data dalam graf: Korang boleh guna pivot table untuk tunjukkan data dalam graf, supaya senang korang visualisasikan data tu dengan lebih mudah.

Faedah Menggunakan Pivot Table

Apa kebaikan yang dapat kita dapatkan dengan menggunakan Pivot Table dalam penyampaian data?

Dengan menggunakan feature Pivot Table dalam Excel, kita boleh senang-senang je buat benda-benda berikut ni:

  • Menghasilkan paparan data dengan pelbagai jenis paparan daripada sumber data yang sama
  • Alihkan medan ke lokasi yang berbeza
  • Tentukan medan atau kolom yang akan dipaparkan dalam laporan atau ringkasan data
  • Melakukan pengiraan atau mengumpulkan data angka medan dengan pelbagai cara (JUMLAH, KIRAAN, PURATA, dan sebagainya)
  • Gunakan penapis untuk memaparkan nilai-nilai data yang ingin dipaparkan
  • Cipta laporan dalam bentuk lain dari jadual pivot yang telah dihasilkan
  • Buat carta pivot daripada jadual pivot yang sedia ada

Tentulah bukan hanya kelebihan-kelebihan di atas sahaja yang diperoleh daripada ciri table pivot dalam Excel ini.

Korang akan menemui lebih banyak manfaat apabila terbiasa dan terlatih menggunakan Pivot ini.

Persiapan Membuat Pivot Table di Excel

Sebelum kita bincangkan cara membuat pivot table di Excel, ada beberapa perkara yang perlu kita perhatikan sebelum buat pivot table.

  1. Pastikan takde baris atau lajur kosong dalam range data yang kita nak guna sebagai sumber data pivot table. Kalau ada baris atau lajur kosong, delete dulu.
  2. Setiap lajur dalam sumber data perlu ada nama yang unik. Jangan panjang sangat nama lajur tu. Buat pendek je, asalkan mewakili jenis data dalam baris-baris tu.
  3. Elakkan guna merge cell dalam header table sumber data.
  4. Data dalam setiap lajur perlu jenis yang sama. Contohnya, jangan campurkan tarikh dengan teks dalam satu lajur yang sama.
  5. Elakkan yang sebaiknya gunakan Format Table dalam sumber data. Senang sikit buat pivot table dan update data kalau perlu.
  6. Selain tu, boleh guna “Defined Range” untuk bagi nama pada range data tu. Nama range tu elok guna yang dinamik.

Selain dari tu, sebelum bahas cara buat pivot table di excel, korang kena plan atau imagine macam mana data korang nak summarize dan tunjuk.

Secara kasarnya, tak semua kolom data akan tunjuk dalam pivot table, cuma beberapa je yang akan korang guna dalam setiap pivot table,

bergantung pada keperluan korang nak tunjuk data summary dari sumber data yang korang ada.

Cara Membuat Pivot Table di Excel

Berikut adalah langkah-langkah cara membuat pivot table di Excel dengan mudah yang boleh korang semua ikuti.

Semak dibawah ni untuk cara membuat pivot table di Excel:

1. Buka data yang nak korang olah

Pertama sekali, bukaklah fail dan data yang nak korang olah jadi pivot table.

2. Pilih data

Bila data korang dah terbuka, seterusnya adalah pilih data yang nak korang olah jadi pivot table.

Data yang korang pilih ni nanti akan masuk dan jadi poin yang boleh dikonfigurasikan dalam pivot table.

Imej Cara Membuat Pivot Table di Excel Pilih Data
Imej Pilih Data

3. Pilih la pivot table dalam menu “Insert”

Lepas tu, korang pergi ke menu bar, klik “Insert”, pastu pilih la feature pivot table yang ada kat sebelah kiri menu tu.

Imej Pilih Pivot Tabel dalam Insert
Imej Pilih Pivot Table dalam Insert

4. Pilih tempat pivot table

Lepas ko tekan pivot table, mesti keluar pop-up page dengan tulis “Create PivotTable” macam dalam gambar bawah ni.

Imej Pilih tempat pivot table
Imej Pilih tempat pivot table

Pada halaman itu, korang boleh mengatur bahagian jadual yang mahu dipilih.

Selain itu, korang juga boleh tentukan lokasi table pivot yang akan dibuat.

Ada dua pilihan yang boleh dipilih,

New Worksheet = Pivot akan dibuat dalam lembaran kerja baru.

Existing Worksheet = Pivot akan dibuat dalam lembaran kerja yang sama dengan jadual data.

Dalam contoh di atas, lokasi untuk table pivot terletak dalam lembaran kerja yang sama dengan jadual data sebelumnya.

Kamu boleh lihat posisinya berada dalam lembaran kerja 1, lajur H, baris 2.

Selepas memilih lokasi, klik OK untuk membuat table pivot.

5. Atur kandungan pivot table

Lepas ni ada satu lagi table baru (PivotTable Fields) yang boleh korang guna untuk atur kandungan dalam pivot table yang kita buat tu.

Dalam table tu, korang boleh pilih kolom-kolom yang ada dalam table data sebelum ni.

Korang boleh atur pilihan kolom tu untuk dianalisis.

Imej Atur Kandungan Pivot Table
Imej Atur Kandungan Pivot Table

Dalam contoh di atas, kita boleh tengok yang nama-nama dalam jadual pertama menjadi perkara-perkara yang boleh kita analisis menggunakan pivot table.

6. Pilih dan seret poin (kolom) yang nak dimasukkan dalam pivot table tu

Lepas tu, pilih dan seret poin-poin yang nak kau analisis dalam 4 lajur yang ada dalam PivotTable Fields tu.

Dalam pivot table tu, poin-poin ni akan jadi macam ni:

Filters, jadi cara nak atur pivot table dengan cepat

Columns, jadi lajur dalam pivot table

Rows, jadi baris

Values, nilai dalam jadual pertama yang akan korang analisis nanti.

Imej Pilih dan seret poin (kolom)
Imej Pilih dan seret poin (kolom)

7. Setel nilai-nilai pada pivot table

Lepas pivot table dah siap, kau boleh jugak atur jenis nilai yang kau nak guna. Caranya, tekan “Analyze” kat menu bar.

Lepas tu pilih “Pengaturan Medan”. Lepas tu pilih jenis nilai untuk pivot table kau.

Contohnya, sama ada jumlah keseluruhan (sum), purata (average), maksimum, minimum, dan lain-lain.

Imej Setel nilai-nilai pada pivot table
Imej Setel nilai-nilai pada pivot table

Kalau nak tukar bentuk nilai kepada purata, pilih je ‘average’. Kalau nak pilihan lain, pilih je jenis nilai yang nak.

Video

Sekiranya korang belum paham dengan cara membuat pivot table di Excel diatas, korang boleh tengok video cara membuat pivot table di Excel berikut dibawah ni:

Sumber: Youtube

Jadi itulah dia, beberapa langkah untuk cara membuat pivot table di Excel yang boleh korang ikuti dengan mudah je.

So, tak ada lagi alasan untuk tak explore lebih dalam lagi.

Pivot table ni akan memudahkan korang dalam analisis data dan menghasilkan laporan yang mantap.

Jadi, jangan keliru lagi bagaimana cara membuat pivot table pada excel.

Dan teruslah praktikkan ilmu cara buat pivot tabel di excel yang korang dah dapat ni.

Selamat mencuba!

Originally posted 2023-06-24 12:41:13.

Artikel Terkait