Cara Buat Carta Organisasi Guna Excel dengan Mudah [5 Langkah je!]

Maul Disember 23, 2023

Cara Buat Carta Organisasi Guna Excel senang je dilakukan, baca artikel ini sampai penuh supaya korang faham Cara Buat Carta Organisasi Guna Excel dengan betul!

Hari ini kita akan membincangkan sesuatu yang menarik untuk dilakukan dengan Excel. Apa tu?

Carta Organisasi! Wah, bunyinya macam serius je kan? Tapi jangan risau, kita akan bincangkan cara mudah dan ringkas untuk membuat carta organisasi menggunakan Excel.

Kalau korang pernah tertanya-tanya macam mana nak buat carta organisasi yang cantik dan tersusun, Excel boleh jadi penyelesaiannya.

Excel ni tak semestinya untuk guru akaun je tau, sebenarnya boleh digunakan dalam banyak bidang termasuk pengurusan sumber manusia, perniagaan, atau pun projek-projek korang sendiri.

Jadi, apa yang kita perlukan untuk mula buat carta organisasi menggunakan Excel? Pertama-tamanya, tentu sahaja kita perlu ada Excel yang dipasang dalam komputer kita.

Jangan risau kalau korang tak reti guna Excel lagi, kita akan belajar bersama-sama langkah-langkahnya.

1. Buka Excel

Cara Buat Carta Organisasi Guna Excel yang pertama korang mesti buka ms excel.

Banyak orang guna Microsoft Word untuk buat carta organisasi. Tapi tak disedari, Excel pun boleh buat struktur organisasi yang sama.

Dengan fitur yang tak kalah canggihnya, kita boleh optimalkan potensi carta mengikut apa yang kita nak buat. So, langkah pertama, kita buka Microsoft Excel.

Buat project baru supaya kita boleh edit carta dalam worksheet yang kosong tu.

2. Guna Smart Art

Lepas buat project Excel baru, Cara Buat Carta Organisasi Guna Excel seterusnya ialah susun reka bentuk carta organisasi yang korang nak.

Tak payah la buat secara manual, sebab Excel dah ada benda yang bernama SmartArt.

Kat sini, korang boleh pilih gaya carta yang stylo, model pokok keluarga yang korang nak, dan macam-macam lagi.

Gunakan Fitur SmartArt
cara membuat carta organisasi menggunakan excel – Gunakan Fitur SmartArt

Berikut kami kongsikan langkahnya!

  • Pergi ke Menu Insert
  • Pilih ciri SmartArt
  • Selepas tu akan muncul pelbagai macam pilih, korang boleh pilih Hierarchy
  • Kemudian pilih model bagan yang korang mahu
  • Tekan butang OK

3. Edit Bagan

Cara Buat Carta Organisasi Guna Excel seterusnya edit bagan.

Ni contoh carta yang kami tunjukkan dah ada text dan juga gambar. Untuk bahagian gambar, korang boleh masukkan gambar individu dalam setiap nama dalam carta tu, supaya struktur nampak lagi informatif dan jelas.

Berikut kami kongsikan langkahnya!

  • Klik satu-satu shape dalam carta, sambil tekan butang CTRL untuk pilih semua.
  • Lepas tu, korang atur saiz sizenya ikut yang korang nak.
  • Bila dah siap tu, korang boleh mula tambah nama dalam carta tu, guna popup window edit yang ada di sebelah kiri.
  • Klik je Text, pastu korang Delete. Lepas tu, taipkan nama mengikut posisi dalam carta.
Isikan Maklumat
Isikan Maklumat
  • Untuk masukkan gambar, klik je ikon picture yang ada sebelah add text.
Tambakan Foto
Tambakan Foto
  • Pilih From a File untuk ambil gambar dari folder komputer.
  • Korang isi semua nama dan masukkan foto yang sesuai untuk setiap individu dalam carta.
  • Kalau nama jawatan still bersepah dengan nama, korang boleh tarik shape ataupun tekan enter untuk letakkan jawatan di bawah nama.

4. Add Shape

Cara Buat Carta Organisasi Guna Excel yang seterusnya Add Shape.

Soalan dia, macam mana kalau carta yang kita nak buat ada banyak cabang jawatan. Untuk penyelesaiannya, korang boleh tambah dengan cara add shape, mengikut urutan yang ada di bawahnya.

Contohnya, jawatan seksi, ada cabang seperti seksi perlengkapan, seksi keamanan, dan lain-lain. Jadi, yang korang tambah tu mula dari shape title seksi. Nak tahu lebih lanjut, ikut je panduan di bawah ni.

Berikut kami kongsikan langkahnya!

  • Kalau korang nak tambah turunan jawatan di bawahnya, pertama klik kanan shape title tu.
  • Lepas tu, pilih menu Add Shape ➤ Add Shape Below.
Tambakan Bagan Lagi
buat struktur organisasi di excel – Tambakan Bagan Lagi
  • Ulangi langkah tu untuk bentukkan carta macam pohon organisasi.
  • Isi nama berdasarkan posisi, title, dan masukkan juga gambar.
  • Bila dah siap, tampilan dia akan jadi macam ni.
Setelah Penambahan Bagan
Setelah Penambahan Bagan

5. Atur Design

Cara membuat struktur organisasi dalam excel yang paling akhir adalah atur design.

Mungkin template dari SmartArt tu kurang menarik, dan korang nak ubah tampilan dia macam warna atau bentuk shape-nya. Nah, cara tu boleh korang buat dalam menu ribbon Design.

Edit Bagan
Edit Bagan
  • Klik keseluruhan struktur organisasi tu.
  • Lepas tu, korang masuk menu ribbon Design.
  • Tekan bahagian Change Colors.
  • Kat sini ada pelbagai pilihan warna, korang pilih je yang sesuai dengan selera korang.

Video

Jika anda masih keliru, sila tonton Video ini dengan teliti.


Jadi, itulah cara membuat struktur organisasi menggunakan excel dengan mudah dan praktikal.

Guna Excel ni memang seronok sebab kita boleh jadi kreatif dengan reka bentuk dan memudahkan penyusunan struktur organisasi.

Ingat, Excel tak semestinya untuk tugas akaun je, tapi boleh digunakan dalam pelbagai bidang seperti pengurusan sumber manusia, perniagaan, atau projek-projek sendiri.

Sekarang, korang dah tahu cara buat carta organisasi guna Excel dengan langkah-langkah yang ringkas.

So, cuba praktiskan dan hasilkan carta organisasi yang cantik dan tersusun untuk syarikat, organisasi, atau projek korang sendiri.

Teruskan berkarya dengan kreativiti dan gunakan teknologi untuk memudahkan kerja korang.

Jangan lupa untuk terus mengembangkan kemahiran dalam menggunakan Excel dan mengeksplorasi peluang-peluang baru.

Semoga artikel cara buat carta organisasi dalam excel ni memberi manfaat dan membantu korang dalam membuat carta organisasi yang menarik. Selamat mencuba dan teruskan berjaya dalam dunia organisasi!

Originally posted 2023-06-25 13:26:59.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait