9+ Cara Jaga Battery Health iPhone Tetap Awet

SOSO March 2, 2024

Terdapat beberapa cara jaga battery health iPhone untuk memastikan iPhone anda mempunyai hayat bateri yang baik dan memanjangkan hayat peranti.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi beberapa petua dan cara jaga battery health iPhone anda tetap baik, khususnya iPhone 11, iPhone 12, dan iPhone 13.

1. Gunakan Pengecas yang Sah

9+ Cara Jaga Battery Health iPhone Tetap Awet 1

Berhati-hati dalam menggunakan sebarang pengecas, sngat penting untuk menggunakan pengecas yang diperakui Apple untuk mengecas semula bateri iPhone anda.

Menggunakan pengecas yang tidak sah boleh meningkatkan risiko kerosakan pada bateri dan mengurangkan hayat bateri.

2. Elakkan Pendedahan Haba yang Berlebihan

9+ Cara Jaga Battery Health iPhone Tetap Awet 2

Jangan dedahkan iPhone anda kepada haba yang berlebihan, seperti meninggalkannya di dalam kereta atau di bawah sinar matahari untuk masa yang lama.

3. Kurangkan Penggunaan Aplikasi Berat

9+ Cara Jaga Battery Health iPhone Tetap Awet 3

Aplikasi yang memerlukan penggunaan tenaga CPU yang besar boleh menjejaskan bateri iPhone anda. Kurangkan penggunaan apl seperti permainan atau apl yang memerlukan sokongan GPS dan Bluetooth jika tidak diperlukan.

4. Kurangkan Kecerahan Skrin

9+ Cara Jaga Battery Health iPhone Tetap Awet 4

Meningkatkan kecerahan skrin mungkin merosakkan bateri iPhone anda. Tingkatkan kecerahan skrin hanya jika anda memerlukannya dan anda boleh menggunakan mod Kecerahan Auto untuk mengoptimumkan penggunaan bateri.

5. Kemas kini Perisian Anda

9+ Cara Jaga Battery Health iPhone Tetap Awet 5

Kemas kini perisian iPhone anda kepada versi terkini jika ia sudah tersedia untuk jenis Iphone anda. Kemas kini perisian boleh membantu meningkatkan hayat bateri dan mengoptimumkan penggunaan bateri pada iPhone anda dan perkara yang berkesan untuk cara jaga battery health iPhone..

6. Matikan soket Wi-Fi, Bluetooth dan Lokasi

9+ Cara Jaga Battery Health iPhone Tetap Awet 6

Matikan soket Wi-Fi, Bluetooth dan lokasi pada iPhone anda jika anda tidak menggunakannya. Penggunaan soket secara berterusan dapat mengurangkan hayat bateri dan mempercepatkan proses pemakanan bateri.

7. Gunakan Mod Jana dan Mod Pintasan

9+ Cara Jaga Battery Health iPhone Tetap Awet 7

Mod Jana dan Mod Pintasan pada iPhone boleh membantu mengoptimumkan penggunaan bateri.

Mod Jana membolehkan iPhone anda menggunakan Wi-Fi dan rangkaian selular pada masa yang sama untuk meningkatkan prestasi dan mod Pintasan membolehkan anda mengehadkan apl yang berjalan di latar belakang untuk mengurangkan penggunaan bateri.

8. Mematikan System Service

9+ Cara Jaga Battery Health iPhone Tetap Awet 8

Matikan system service pada iPhone anda untuk mengurangkan penggunaan bateri. Anda boleh menyahdayakan system servicedengan pergi ke Seting -> System Service. Ini boleh menjadi perkara yang berkesan untuk cara jaga battery health iPhone.

9. Jangan Biarkan Bateri Anda Terlalu Rendah

9+ Cara Jaga Battery Health iPhone Tetap Awet 9

Pastikan anda mengecas semula bateri iPhone anda sebelum bateri berada di bawah 20% untuk mengurangkan risiko kerosakan bateri.

10. Gantikan Bateri Apabila Diperlukan

9+ Cara Jaga Battery Health iPhone Tetap Awet 10

Jika anda mendapati bahawa bateri iPhone anda semakin sukar digunakan atau mengalami masalah pengecasan yang kerap, cuba ganti bateri di kedai Apple untuk memanjangkan hayat peranti anda.

Video

Dengan mengikuti langkah-langkah cara jaga battery health iPhone di atas, anda boleh menjaga kesihatan bateri iPhone anda dan memanjangkan hayat peranti anda.

Pastikan anda menjaga bateri iPhone dengan baik supaya ia sentiasa bersedia untuk digunakan pada bila-bila masa dan jika terdapat masalah serius dengan bateri, anda boleh pergi ke perkhidmatan Apple untuk membaiki bateri anda.

dzul

Hi semua! dzul here, tech geek giler gadget & teknologi. Grew up main game zaman Windows 95, skrg expert smartphone, computer, network. Hantu smartphone, tau iOS, Android, Windows Phone. Suka explore apps, features, bantu kawan setting phone. Computer? Pro hardware, software, troubleshoot, customize gaming rig, upgrade PC. Network? Wi-Fi setup, troubleshooting, optimize performance. Ada masalah teknologi? Just tanya aku, let's geek out together! 😎

    Leave a comment

    Artikel Terkait