6 Langkah Cara Buat Katalog di Whatsapp dengan Mudah

Maul Januari 16, 2024

Cara Buat katalog di whatsapp sangat mudah dilakukan, Lihat artikel ini sepenuhnya supaya anda faham cara buat katalog di whatsapp!

Hye guys! Hari ini saya nak kongsikan cara membuat katalog di Whatsapp yang senang dan mudah.

Korang tahu tak, dengan membuat katalog di Whatsapp, korang boleh mempromosikan produk dengan lebih profesional kepada pelanggan.

Jadi, jangan risau, kami akan tunjukkan langkah demi langkah macam mana nak buat katalog ni.

Sekarang, korang dah boleh share katalog produk korang dengan pelanggan dengan lebih mudah dan professional.

Jangan lupa update katalog korang dengan kerap untuk menarik minat pelanggan.

Kegunaan Katalog Whatsapp

Katalog Whatsapp ni memang terbaiklah untuk orang yang berniaga atau menjual produk.

Sebab apa? Dengan katalog ni, korang boleh promote produk korang dengan lebih profesional dan mudah.

Senang je nak tambah produk baru dalam katalog tu. Korang tak payah lagi nak susun produk dalam album di Facebook atau Instagram.

Cuma tekan butang “Add Product” dalam katalog Whatsapp dan korang dah siap!

Takde lagi nak kena susah-susah copy-paste link produk ke dalam chat dengan pelanggan.

Dengan katalog ni, korang dah ada satu tempat untuk letak semua produk dan pelanggan korang boleh tengok dengan lebih senang.

So, bagi korang yang memang aktif jualan online, korang memang wajib guna katalog Whatsapp ni.

Memudahkan korang untuk menguruskan produk dan mempromosikan dengan lebih mudah.

Cara Buat Katalog di Whatsapp

Sila ikuti Cara Buat Katalog di Whatsapp ini dengan betul supaya anda boleh membuat katalog di whatsapp:

  • Buka akaun WhatsApp Business
  • Klik ikon tiga titik di sudut kanan atas
  • Pilih “Business Tools”
Kilk Business Tools
Kilk Business Tools
  • Pilih “Catalog”
Pilih Catalog
Pilih Catalog
  • Klik “Add New Item” untuk menambah produk
Klik Add New Item
Klik Add New Item
  • Tambah imej dengan mengklik “Add Images”
  • Tambah maklumat produk seperti nama produk, harga, dan penerangan ringkas
Isikan Maklumat
Isikan Maklumat
  • Anda juga boleh menambah pautan dan kod produk tertentu (pilihan)

Nota: cara buat katalog di whatsapp ini hanya boleh digunakna pada whatsapp business sahaja.

Contoh Katalog Produk
Contoh Katalog Produk

Itulah cara buat katalog online dengan mudah di whatsapp

Cara Menyembunyikan Produk pada Katalog Whatsapp

Anda boleh menyembunyikan produk pada katalog whatsapp anda, berikut merupakan cara menyembunyikan produk pada catalog whatsapp business:

  • Buka aplikasi WhatsApp Business pada telefon pintar anda.
  • Buka menu Settings, lalu pilih opsi Fitur Bisnis, dan pilih Katalog.
  • Klik produk atau layanan yang ingin anda sembunyikan.
  • Selepas tu, pilih opsi lainnya dengan ikon titik tiga, dan pilih Edit.
  • Seterusnya, anda nyalakan opsi Sembunyikan Item Ini.
  • Kemudian, anda klik pada butang Simpan.

Cara Menghapus Produk pada Katalog Whatsapp

Anda boleh Menghapus produk pada katalog whatsapp anda, berikut merupakan cara Menghapus produk pada katalog whatsapp:

  • Pertama sekali, buka aplikasi WhatsApp Business pada telefon bimbit anda.
  • Buka menu Settings, pilih opsi Fitur Bisnis dan pilih Catalog.
  • Geser ke kiri produk atau layanan yang mahu anda hapus, kemudian klik Hapus/Padam.
  • Anda juga bisa langsung memilih imej produk yang mahu anda padamkan. Klik Edit dan Hapus/Padam.

Video

Sekiranya anda masih keliru cara buat katalog whatsapp, sila lihat video ini:

Nah, senang je kan cara buat katalog di Whatsapp? Selamat mencuba dan jangan lupa share dengan rakan-rakan yang berniaga juga ye!

Kalau ada sebarang soalan, boleh tinggalkan komen di bawah. Bye guys!

Originally posted 2023-03-28 17:19:26.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait