Cara Install Tulisan Jawi di Laptop dengan Mudah & Cepat

Maul Februari 1, 2024

Cara install tulisan jawi di laptop boleh dilakukan dengan mudah, baca artikel ini secara penuh supaya korang faham cara install tulisan jawi di laptop dengan betul.

Apa khabar, semua? Hari ini kita akan bercakap tentang sesuatu yang menarik – cara memasang tulisan Jawi di laptop kita.

Mungkin ada sesetengah daripada kita yang ingin menulis dalam tulisan Jawi untuk membuat nota, menulis cerpen, atau mungkin hanya untuk menambahkan sedikit kepelbagaian kepada penggunaan bahasa komputer kita.

Jadi, dalam artikel ini, kita akan belajar Cara Install Tulisan Jawi di Laptop kita.

Cara Install Tulisan Jawi di Laptop

Sebelum mulakan, korang perlu buat 2 perkara. Yang pertama korang perlu intsall perisian tulisan jawi, kemudian korang install font jawi. Mari kita mulakan cara install font jawi dalam laptop:

  • Muat turun dahulu perisian JAWI UKM, cara download font jawi di laptop mudah sangat, korang hanya perlu klik download.
  • Kemudian Extract menggunakan WinRar
Extract guna WinRar
Extract guna WinRar
  • Buka file hasil extract, selepas tu klik pada file setip.exe
Jalankan Setup.exe
Jalankan Setup.exe
  • Ikuti semua arahan yang diberi sehingga selesai
Ikuti Langkah Seterusnya
Ikuti Langkah Seterusnya
  • Pastikan perisian yang korang pasang telah berjaya dengan klik pada bahagian keyboad dibawah kanan skrin korang. Apabila telah ada Jawi UKM 2016 Keyboard maka korang telah berjaya install perisian.
Pastikan Telah Berjaya
Pastikan Telah Berjaya

Cara Install Font Jawi Windows 7 / 8 /10

Korang telah berjaya install perisian jawi. Seterusnya korang boleh selaraikan dengan font yang bersesuaian macam font arabic, typesetting, Jawi Uthman Taha, Jawi Lateef, dan font Majalla.

Korang boleh muat turun font-font tersebut dalam link ini

Mari kita mulakan Cara Install font Jawi Windows 10 / 8 / 7:

  • Lepas korang download font tadi, double klik font tersebut dan klik install
Klik Install
Klik Install
  • Tunggu sekejap sehingga install font jawi berjaya

Cara Aktifkan Tulisan Jawi

Korang pasti pernah bertanya-tanya, kenapa setelah install tulisan jawi tu tak bisa digunakan, atau macam mana nak munculkan tulisan jawi ni.

Untuk aktifkan keyboard tulisan jawi ni korang hanya perlu tukar pada bahagian kanan bawah skrin korang pada font Jawi UKM.

Selepas korang tukar, secara automatik keyboar korang kini telah menyokong tulisan jawi. Korang boleh gunakan pada microsoft word, powerpoint atau mana-mana perisian.

Huruf Jawi di Keyboard

Eh, ko tau tak, huruf Jawi kat keyboard komputer sebenarnya sama macam huruf Arab 101, tapi ada beberapa huruf Jawi tambahan. Kau kena tekan Shift untuk taip huruf-huruf tambahan tu.

Cara Install Tulisan Jawi di Laptop
Huruf Jawi di Keyboard

Video

Jika anda masih keliru dengan penjelasan di atas, sila tonton video ini.

Itulah Cara Install Tulisan Jawi di Laptop kita dengan mudah. Sekarang, kita boleh menaip dalam bahasa Melayu menggunakan tulisan Jawi dan menambahkan kepelbagaian dalam penggunaan bahasa komputer kita.

Jangan lupa untuk berkongsi tips ini dengan rakan-rakan kita yang mungkin memerlukan maklumat ini. Sekian, terima kasih kerana membaca!

Originally posted 2023-05-12 10:15:35.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait