Cara Beli Tiket ETS Online dengan Mudah & Cepat

Maul Februari 1, 2024

Cara beli tiket ETS online boleh dilakukan dengan mudah dan cepat, baca artikel ini secara penuh supaya korang fahami cara membeli tiket ETS online dengan betul.

Sesiapa yang pernah membeli tiket ETS di kaunter stesen pasti tahu betapa menjemukan dan melelahkan proses itu.

Namun, sekarang anda tidak perlu risau lagi kerana membeli tiket ETS secara online adalah pilihan terbaik bagi anda yang ingin memudahkan diri.

Dalam artikel ini, saya akan kongsikan cara yang mudah dan pantas untuk membeli tiket ETS online booking melalui laman web dan aplikasi rasmi ETS.

So, jangan lepaskan peluang ini dan teruskan membaca artikel ini untuk mengetahui langkah-langkah yang perlu anda ambil untuk membeli tiket ETS secara online.

Apa Itu ETS?

Sebelum kita membincangkan tentang cara beli tiket ETS online, mari kita fahami dulu apa itu ETS.

ETS adalah singkatan kepada “Electric Train Service” yang merupakan perkhidmatan kereta api elektrik yang dijalankan oleh Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Malaysia.

ETS mempunyai beberapa kelas tiket iaitu Platinum, Gold, dan Silver,

dan menyediakan perjalanan antara beberapa destinasi popular seperti dari Kuala Lumpur ke Ipoh, Butterworth, dan Padang Besar.

Selain itu, perkhidmatan ETS juga menawarkan keselesaan dan kelajuan dalam perjalanan

yang menjadikannya pilihan utama bagi mereka yang ingin melancong secara lebih selesa dan efisien.

Cara Beli Tiket ETS Online

Cara beli tiket ETS secara online memanglah sangat mudah dan ringkas!

Mari kita ikuti proses mudah beli tiket ETS online dengan langkah-langkah yang akan diterangkan di bawah ini:

1. Korang kena bukak laman web KTMB Online kat https://online.ktmb.com.my/

cara beli tiket ETS online
Laman Web KTMB Online

2. Pastikan korang pilih tempat nak naik dan turun train.

Pilih Tempat Naik dan Turun Train
Pilih Tempat Naik dan Turun Train

3. Lepas tu, pilih tarikh nak naik dan tarikh balik (kalau nak beli tiket satu hala pun boleh).

4. Pilih bilangan orang yang nak naik train.

5. Tekan butang “Search”.

Tekan Butang Search
Tekan Butang Search

6. Kemudian korang memilih jadual tiket ETS online.

Tampilan Jadual Waktu Train
Pilih Jadual Waktu Train

Dalam paparan jadual train, terdapat juga harga harga tiket ETS online yang boleh korang pilih.

7. Selepas itu korang buat pembayaran.

Video

Sekiranya anda belum paham dengan cara beli tiket ETS online diatas, anda boleh tengok video cara beli tiket ETS online berikut:

Itulah beberapa langkah untuk cara membeli tiket ETS online dengan sangat mudah dan cepat yang boleh korang alakukan.

Pastikan korang mempunyai akaun dan semak jadual sebelum melakukan pembelian tiket ETS online.

Oh ya, jangan lupa membayar dengan menggunakan kad kredit atau debit anda ya.

Jika korang mempunyai sebarang masalah semasa membeli tiket ets online ktmb, jangan risau.

Anda boleh menghubungi khidmat pelanggan untuk mendapatkan bantuan.

Terima kasih kerana membaca artikel kami. Selamat menikmati perjalanan anda dengan ETS!

Originally posted 2023-05-12 14:38:56.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait