Cara Mengesan Handphone Xiaomi Mudah & Cepat 2023

SOSO Februari 16, 2024

Eh, korang penah tak mengalami situasi hilang handphone Xiaomi? Memang cuak gila kan? Jangan risau, bro! Aku ada tips terbaik untuk cara mengesan handphone xiaomi.

So, dengar baik-baik dan ikut langkah-langkah ni.

Handphone Xiaomi memang popular sekarang ni, dengan pelbagai model dan harga yang berpatutan, ramai orang memilih handphone Xiaomi sebagai pilihan mereka.

Tapi, kadang-kadang perkara tak diingini berlaku dan handphone hilang jadi satu masalah besar.

Tapi jangan panik, ada cara untuk korang mengesan telefon yang hilang dengan Xiaomi.

Kita akan kongsikan cara mengesan handphone xiaomi yang boleh korang ikut dengan mudah dan cepat.

Jadi, kalau korang pernah mengalami kehilangan handphone Xiaomi, korang takkan terasa sendirian, bro.

Jom, kita teruskan dengan langkah-langkah seterusnya dalam paragraf seterusnya. Stay tuned dan semoga korang berjaya mengesan telefon yang hilang dengan Xiaomi!

1. Cara Mengesan Handphone Xiaomi guna Find My Device

Cara Mengesan Handphone Xiaomi Mudah & Cepat 2023 1
Mengesan Xiaomi guna Find My Device

Berikut adalah langkah-langkah yang boleh korang ikuti untuk menggunakan aplikasi ini:

  1. Pastikan korang dah log masuk ke akaun Google yang sama yang digunakan dalam handphone yang hilang.
  2. Buka aplikasi “Find My Device” dalam telefon lain atau gunakan laman web “Find My Device” melalui pautan web browser di peranti lain.
  3. Dalam aplikasi atau laman web tu, korang akan nampak peta dengan lokasi telefon yang hilang (kalau korang punya telefon dalam keadaan hidup dan ada sambungan internet).
  4. Selain itu, korang juga boleh mengambil tindakan lain seperti mengunci peranti atau memadamkan data dalam telefon.
  5. Kalau korang rasa telefon korang ada dalam kawasan yang tidak selamat, korang boleh kunci peranti tu untuk elakkan akses tak sah.

2. Cara Mengesan Handphone Xiaomi guna Mi Cloud

Cara Mengesan Handphone Xiaomi Mudah & Cepat 2023 2
Mengesan Xiaomi guna Mi Cloud

Berikut adalah langkah-langkah yang boleh korang ikuti untuk menggunakan Mi Cloud:

  1. Pastikan korang dah log masuk ke akaun Mi (Mi Account) yang sama yang digunakan dalam handphone yang hilang.
  2. Bila korang dah log masuk, korang akan nampak paparan yang menunjukkan peranti yang berhubung dengan akaun Mi korang.
  3. Pilih menu “Find Device” atau “Temukan Perangkat”.
  4. Sistem akan menjejaki telefon korang secara automatik.
  5. Sekiranya handphone dalam keadaan hidup dan mempunyai sambungan internet, korang akan dapat melihat lokasi handphone yang hilang pada peta dalam laman Mi Cloud.
  6. Selain itu, korang juga boleh menggunakan fungsi lain yang disediakan oleh Mi Cloud seperti Lost Mode (Mod Hilang), Noise Mode (Bunyi), dan Wipe Device (Padam Data).

Video

Pada kesimpulannya, cara mengesan handphone xiaomi bukanlah satu perkara yang mustahil.

Dengan menggunakan beberapa kaedah seperti aplikasi “Find My Device” atau perkhidmatan Mi Cloud, korang mempunyai peluang yang tinggi untuk mengesan dan mendapatkan semula telefon yang hilang.

Penting untuk ingat bahawa pengesanan telefon hilang bergantung kepada beberapa faktor seperti sambungan internet dan keadaan telefon itu sendiri.

Oleh itu, pastikan korang mengikuti langkah-langkah dengan teliti dan menghubungi pihak berkenaan jika memerlukan bantuan.

Terakhir sekali, jaga handphone korang dengan baik dan ambil langkah-langkah berjaga-jaga untuk menghindari kehilangan telefon di masa hadapan.

Semoga pengetahuan mengenai cara mengesan handphone Xiaomi ini dapat membantu korang dalam situasi yang tidak diingini.

Jangan panik, terus berusaha dan semoga korang berjaya mendapatkan semula telefon yang hilang!

Originally posted 2023-05-31 02:09:21.

dzul

Hi semua! dzul here, tech geek giler gadget & teknologi. Grew up main game zaman Windows 95, skrg expert smartphone, computer, network. Hantu smartphone, tau iOS, Android, Windows Phone. Suka explore apps, features, bantu kawan setting phone. Computer? Pro hardware, software, troubleshoot, customize gaming rig, upgrade PC. Network? Wi-Fi setup, troubleshooting, optimize performance. Ada masalah teknologi? Just tanya aku, let's geek out together! 😎

    Artikel Terkait