2 Cara Buang Virus dalam Handphone Mudah & Cepat 2023

SOSO Februari 16, 2024

Korang pernah tak rasa geram bila handphone korang kena virus? Memang tak best kan? Jangan risau, bro! Aku ada tips terbaik untuk cara buang virus dalam handphone korang. So, dengar baik-baik ya!

Pertama sekali, korang perlu tahu tanda-tanda virus dalam handphone. Contohnya, bateri cepat habis, handphone jadi slow gila, dan muncul iklan-iklan tak diundang.

Handphone kita ni macam kawan baik kita, tapi kadang-kadang dia kena serangan virus yang buat dia jadi tak sihat.

Virus ni macam penyakit la dalam handphone. Dia boleh buat handphone jadi perlahan, bateri cepat habis, dan kadang-kadang keluar iklan yang buat kita frust.

Jadi, korang kena tahu cara nak lawan virus ni!

Kalau korang perasan benda-benda macam ni, jangan tunggu lama-lama, kita kena ambil tindakan segera!

Dalam artikel ini kita akan kongsikan cara buang virus dalam handphone yang boleh korang ikut dengan mudah dan cepat. Stay tuned, bro!

Cara Buang Virus dalam Handphone Android

2 Cara Buang Virus dalam Handphone Mudah & Cepat 2023 1
Virus dalam Android

Berikut ialah cara buang virus dalam handphone Android yang boleh korang lakukan:

  1. Pasang aplikasi antivirus yang boleh mengimbas dan membuang virus dalam Android korang.
  2. Jalankan imbasan (scan) yang akan mengimbas semua fail dan aplikasi dalam Android korang untuk mencari virus.
  3. Uninstall aplikasi mencurigakan atau tidak dikenali.
  4. Update sistem Android secara berkala.
  5. ‘Factory reset’ (Set semula kepada setingan asal). Ingatlah untuk membuat salinan sandaran (backup) terlebih dahulu kerana ‘factory reset’ akan memadamkan semua data dan aplikasi dalam Android.

Cara Buang Virus dalam iPhone

2 Cara Buang Virus dalam Handphone Mudah & Cepat 2023 2
Virus dalam iPhone

Berikut ialah cara buang virus dalam handphone iPhone yang boleh korang lakukan:

  1. Kemaskini sistem mengandungi penambahbaikan keselamatan yang membantu melawan virus. Untuk memeriksa kemas kini, pergi ke Tetapan > Umum > Kemaskini Perisian.
  2. Install Aplikasi dari Sumber Rasmi. Apple mempunyai proses penyaringan yang ketat untuk memastikan aplikasi yang terdapat dalam App Store bebas daripada virus dan malware.
  3. Pasang Aplikasi Antivirus.
  4. Hapus Aplikasi Mencurigakan atau tidak dikenali dari iPhone korang.
  5. Jika korang mendapati masalah serius dengan iPhone korang, cuba reset tetapan latar (reset network settings).
  6. Jika semua cara di atas tidak berkesan atau korang mempunyai masalah yang serius dengan virus dalam iPhone korang, hubungi sokongan Apple untuk memohon bantuan profesional untuk menangani isu tersebut.

Video

Untuk kesimpulannya, penting bagi kita untuk mengambil langkah-langkah untuk melindungi handphone kita daripada serangan virus yang boleh mengganggu prestasi dan keselamatan peranti kita.

Beberapa cara buang virus dalam handphone yang boleh kita lakukan termasuklah memasang aplikasi antivirus, menjalankan imbasan berkala, mengelakkan memuat turun aplikasi dari sumber yang tidak dipercayai, dan mengemaskini sistem peranti.

Selain itu, jika semua usaha di atas tidak berjaya, kita boleh cuba reset peranti ke setingan asal dengan membuat salinan sandaran terlebih dahulu.

Penting juga untuk sentiasa berhati-hati semasa memuat turun aplikasi dan memeriksa tanda-tanda yang mencurigakan dalam handphone kita.

Dengan mengambil langkah-langkah yang sesuai, kita dapat menjaga kebersihan dan keselamatan handphone kita daripada virus yang merosakkan.

Jadi, pastikan kita menjaga kebersihan handphone kita dan mengamalkan amalan yang baik untuk melindungi peranti kita daripada ancaman virus.

Originally posted 2023-05-30 22:01:29.

dzul

Hi semua! dzul here, tech geek giler gadget & teknologi. Grew up main game zaman Windows 95, skrg expert smartphone, computer, network. Hantu smartphone, tau iOS, Android, Windows Phone. Suka explore apps, features, bantu kawan setting phone. Computer? Pro hardware, software, troubleshoot, customize gaming rig, upgrade PC. Network? Wi-Fi setup, troubleshooting, optimize performance. Ada masalah teknologi? Just tanya aku, let's geek out together! 😎

    Artikel Terkait