4 Langkah Cara Padam Akaun Yahoo dengan Mudah

Maul Januari 29, 2024

Cara padam akaun yahoo mudah je dilakukan, baca artikel ini secara penuh supaya korang faham cara padam akaun yahoo dengan mudah!

Hello semua! Ada tak korang yang pernah guna Yahoo dulu? Eh, sekarang ni dah tak guna dah?

No worries, kami nak kongsi satu tip serius ni, macam mana nak padam akaun Yahoo. Jadi, korang boleh ikut je langkah-langkah yang kami tunjuk ni.

Jangan risau, Mari kita mulakan!

Apa Itu Padamkan Akaun Yahoo?

Bila korang padam akaun email yahoo, maksudnya bukan je e-mel korang akan hilang dan korang tak boleh akses akaun tu lagi, tapi korang juga takkan dapat akses ke tetapan Yahoo Saya, akaun dan foto Flickr korang, dan data-data lain yang disimpan dalam Perkhidmatan Yahoo.

Kalau korang bayar langganan akaun yahoo mail, jangan lupa untuk batalkan langganan tu dulu supaya tak ada bayaran tak dijangka.

Sama juga untuk keahlian Flickr Pro, jangan lupa batalkan kalau ada.

Menutup akaun Yahoo korang takkan automatically batalkan bayaran yang berkaitan dengan akaun tu.

Bila korang tutup akaun Yahoo Mail, sesiapa yang cuba hantar mesej ke alamat e-mel korang akan dapat mesej kegagalan penghantaran dengan serta-merta.

Untuk elakkan kekeliruan dan risau, pastikan korang beritahu kawan-kawan dan kenalan korang yang korang akan tutup akaun Yahoo Mail korang – baik dari alamat e-mel yang korang rancang nak guna pada masa depan, supaya mereka boleh balas dengan senang untuk hubungi korang dan dari alamat surat Yahoo korang, supaya pastikan mesej-mesej mereka diterima.

Jadi, ingatlah perkara-perkara ni sebelum padam akaun Yahoo korang ya!

Cara Padam Akaun Yahoo

Sila ikuti cara delete yahoo account berikut dengan betul:

  • Buka laman Web Yahoo
  • Log in menggunakan akaun Yahoo korang
Log Masuk Akaun Yahoo
Log Masuk Akaun Yahoo
  • Kemudian, masukkan kata laluan dan kod captcha untuk mengesahkan kalau korang bukan robot
Masukkan Kata Laluan dan Kod Captcha
Masukkan Kata Laluan dan Kod Captcha
  • Selepas tu, klik YA untuk padamkan akaun Yahoo korang dan akan ada halaman pengesahan jika korang telah berjaya padamkan akaun korang
Klik YES
Klik YES
  • Selesai
Selesai
Selesai

Yahoo! bagitau yang proses padam akaun ambil masa dalam 90 hari untuk siap.

Kalau korang nak data korang bersih dari server Yahoo awal dari tu, korang pasti nak padam semua benda macam Yahoo! e-mel, gambar Flickr, kenalan Yahoo! dan banyak lagi sebelum habiskan proses penamatan akaun.

Yahoo! jugak amaran yang ada beberapa maklumat korang yang “mungkin akan kekal” dalam rekod walaupun dah padam akaun.

Kalau korang nak tahu lebih lanjut apa data yang boleh tinggal, korang boleh lawat halaman sokongan Yahoo! Storage Data dan Anonim.

Jadi, pastikan korang ikut langkah-langkah yang dah kami kongsi tadi dan padam semua data yang korang nak bersihkan dari akaun Yahoo korang.

Yahoo! Penamatan Akaun

Bila korang ikut langkah-langkah tadi untuk padam akaun Yahoo!, korang akan menamatkan benda-benda berikut:

  • Yahoo! ID (yang nanti boleh jadi digunakan oleh orang lain)
  • Data Yahoo! Mail
  • Data senarai kenalan Yahoo!
  • Data Yahoo! Small Business
  • Data GeoCities Yahoo!
  • Data beg bimbit Yahoo!
  • Data Yahoo! Saya
  • Data HotJobs
  • Akaun Flickr (termasuk koleksi gambar, statistik, dan metadata)

Perkara yang Perlu Diperhatikan

Ni ada beberapa perkara penting yang perlu korang ambil perhatian semasa padam akaun Yahoo korang:

  1. Apa yang akan jadi dengan Nama Pengguna dan Alamat E-mel My Yahoo? Nama pengguna dan alamat e-mel korang akan jadi tersedia untuk orang lain guna pada masa depan. Jadi, kalau ada orang hantar e-mel ke alamat lama korang, orang tu mungkin akan terima e-mel tu walaupun sebenarnya untuk korang.
  2. Boleh ke aktifkan semula akaun Yahoo Mail yang dah ditutup? Yes, korang boleh buka semula akaun walaupun dah ditanda untuk padam. Caranya, korang log masuk dalam masa 30 hari selepas padam akaun tu. Korang boleh buat tu melalui laman web biasa Yahoo Mail. Lepas aktifkan semula akaun, korang boleh terima e-mel macam biasa, tapi jangan lupa, korang takkan nampak e-mel yang dihantar ke akaun semasa ia ditutup.
  3. Apa jadi dengan e-mel yang hantar ke alamat korang lepas padam akaun Yahoo Mail korang? Selagi tu (selepas korang padam akaun), pengirim yang cuba hantar e-mel ke alamat Yahoo Mail korang yang dah dipadamkan akan dapat pesanan yang mengatakan e-mel gagal dihantar.

So, korang dah faham kan? Jangan lupa berhati-hati semasa padam akaun Yahoo korang!

Video

Sekiranya anda masih keliru dengan cara padam akaun yahoo di atas, sila tonton video berikut!


Ok, korang dah tahu cara padam akaun Yahoo! sekarang.

Jadi, jangan lupa, sebelum korang buat keputusan padam akaun, pastikan korang backup dulu data-data penting yang ada dalam akaun tu. Jaga-jaga kan?

Sekarang, korang boleh proceed dengan langkah-langkah yang kami dah bagi tadi. Ingat, pastikan korang baca betul-betul terms and conditions sebelum korang padam akaun tu.

Jangan risau kalau korang ada soalan atau masih ada kekeliruan.

kami sentiasa ada di sini untuk membantu korang. Just drop any questions, ok?

Oklah, tu je tips daripada kami untuk cara padam akaun Yahoo!. Semoga berjaya dalam prosesnya! Jumpa lagi dalam artikel-artikel seterusnya. Take care semua!

Originally posted 2023-04-29 21:16:51.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait