Cara Padam Gambar di Telegram dengan Cepat & Mudah

Maul Januari 28, 2024

Cara padam gambar di telegram boleh dilakukan dengan mudah, baca artikel ini secara penuh supaya korang faham cara padam gambar di telegram dengan betul!

Assalamualaikum and hi semua! Selamat datang ke artikel kami hari ini yang akan membincangkan tentang cara padam gambar di Telegram.

Maybe ada sesetengah daripada kita yang pernah mengalami situasi di mana kita telah menghantar gambar yang salah ke dalam satu group chat di Telegram dan terus nak cari cara macam mana nak delete gambar tu tapi tak tahu macam mana nak buat.

Well, jangan risau sebab kami dah siap sedia untuk tunjukkan cara padam gambar di Telegram dengan mudah dan cepat. So, let’s get started!

Cara Padam Gambar di Telegram guna HP Android/iOS

Mungkin kita sering tak sedar yang muat turun gambar dan video ni pun boleh mempengaruhi penyimpanan telefon kita.

Walaupun pada mulanya file-file ni tak besar sangat, cuma beberapa kb atau mb je, tapi kalau unduh gambar dan video ni setiap hari, confirm ruang simpanan telefon kita makin berkurang.

Biasanya, unduhan file secara automatik ni selalu terjadi dalam aplikasi pesanan seperti Telegram atau WhatsApp. Sebenarnya, boleh je nak matikan unduhan automatik ni dalam platform tu.

Tapi, kebanyakannya orang tak tahu cara nak buat, atau tak kisah sangat pasal hal ni. Dorang rasa takde masalah sangat dengan cara automatik ni.

Sebab benda automatik, memang kita takde control langsung dan tak boleh pilih gambar dan video mana yang nak unduh dalam telefon kita.

Contohnya, untuk pengguna Telegram sendiri, biasanya ramai pengguna Telegram akan join banyak group dan channel dalam Telegram untuk dapat maklumat harian.

Kalau kau tahu, group dan channel dalam Telegram ada perbezaan fungsinya. Tapi ramai orang tak tahu, dorang confuse antara dua benda ni.

Group dalam Telegram sama macam group dalam WhatsApp, di mana kita boleh berkomunikasi dan berdiskusi dengan ramai orang dalam satu tempat secara real-time. Semua orang dalam group boleh respond dalam diskusi tu.

Tapi channel lain cerita. Channel dalam Telegram tu lebih ke arah komunikasi satu arah, tak ada had. Pemilik channel je boleh post benda, orang lain tak boleh respond pun.

Biasanya masalah timbul bila kita join banyak group dan channel dalam Telegram, terutamanya kalau dorang suka share gambar dan video berulang kali. Lepas tu, kita tak perasan, tetiba dapat notifikasi yang memaklumkan yang ruang simpanan telefon hampir penuh.

Padahal kita rasa gambar dan video yang dikongsi dalam group dan channel Telegram tak besar sangat. Tapi kenapa boleh habiskan memori telefon kita?

Tapi tak payah risau, sebab mimin akan ajar cara delete gambar di telegram. Ikut je langkah-langkah kat bawah ni.

  • Buka aplikasi Telegram korang
  • Klik garis tiga pada bahagian kiri atas skreen korang
  • Kemudian pilih Settings
Pilih Settings
Pilih Settings
  • Lepas tu korang lanjut pilih Data and Storage
Pilih Data and Storage
Pilih Data and Storage
  • Pilih pada Storage Usage
Pilih Storage Usage
Pilih Storage Usage
  • Lepas tu klik Clear Chace
Pilih Clear Cache
Pilih Clear Cache
  • Selesai

Nota: Korang boleh menetapkannya secara automatik supaya imej/media pada telegram dipadamkan, korang hanya perlu menatal ke bawah selepas mengosongkan cache, maka anda memilih had supaya imej/media dipadamkan secara automatik.

Pilih Maximum Cache Size
Pilih Maximum Cache Size

Video

Jika anda masih keliru dengan cara delete foto di telegram, sila tonton Video berikut hingga akhir

Alright guys, tu je cara padam gambar di Telegram dengan mudah. Sekarang, kau dah tahu langkah-langkahnya, so tak payahlah risau lagi kalau terklik salah gambar atau nak padam gambar yang tak sepatutnya dalam chat Telegram kau.

Remember, berhati-hati lah dalam memilih gambar sebelum menghantarnya supaya tak perlu nak delete-delete lagi.

Kalau ada lagi soalan atau nak tahu lebih lanjut pasal Telegram atau apa-apa pun, jangan segan-segan untuk bertanya kat kami.

Kami sentiasa ada di sini untuk membantu. Until next time, jangan lupa praktis cara padam gambar di Telegram ya! Bye bye!

Originally posted 2023-04-27 13:01:14.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait