2 Cara Tukar Password WiFi Yes Mudah & Cepat 2023

SOSO Januari 28, 2024

Salam semua, korang ada guna WiFi Yes tak? Kalau ya, mesti pernah terfikir cara tukar password WiFi Yes kan? Sebabnya, selain daripada kita sendiri yang boleh akses WiFi tu, orang lain pun boleh je terkoneksi kalau tau password.

Jangan risau, sebab kali ni saya nak share cara nak tukar password WiFi Yes dengan mudah melalui laman web ataupun aplikasi.

Mungkin ramai di antara kita yang sudah lama menggunakan WiFi Yes dan ingin mengubah password untuk meningkatkan tahap keselamatan WiFi di rumah atau pejabat.

Pernahkah anda merasakan perlu untuk mengubah kata laluan WiFi Yes anda kerana beberapa sebab tertentu?

Mungkin kerana anda terlupa kata laluan sedia ada atau ingin meningkatkan tahap keselamatan jaringan WiFi anda daripada penggodam.

Oleh itu, dalam artikel ini, kami akan membincangkan langkah-langkah mudah untuk cara tukar password WiFi Yes.

Jadi, teruskan membaca untuk mengetahui bagaimana caranya!

Cara Tukar Password WiFi Yes Melalui Alamat IP

2 Cara Tukar Password WiFi Yes Mudah & Cepat 2023 1
Tukar Password WiFi Yes Melalui Alamat IP

Berikut adalah cara tukar password WiFi Yes melalui Alamat IP:

  1. Pastikan peranti anda disambungkan ke rangkaian WiFi Yes.
  2. Buka pelayar web di peranti anda dan masukkan alamat http://192.168.1.1/ di bar alamat.
  3. Anda akan diarahkan ke halaman log masuk. Taipkan “Username” dan “Password” yang betul.
  4. Selepas log masuk berjaya, cari pautan “Wireless” atau “WiFi” di halaman utama. Klik pautan tersebut.
  5. Anda akan dibawa ke halaman pengaturan rangkaian WiFi. Cari butang “Security” atau “Keamanan” di bahagian atas halaman dan klik pada butang tersebut.
  6. Pilih jenis kunci keselamatan yang anda ingin gunakan untuk rangkaian WiFi anda, seperti WPA atau WPA2.
  7. Taipkan kata laluan baru anda di dalam kotak yang sesuai dan pastikan ia kuat dan sulit untuk ditebak. Usahakan untuk tidak menggunakan kata laluan yang sama seperti kata laluan yang telah digunakan sebelumnya.
  8. Klik butang “Save” atau “Simpan” untuk menyimpan perubahan yang anda buat.
  9. Sekarang, anda telah berjaya tukar kata laluan WiFi Yes.

Cara Tukar Password WiFi Yes Melalui Laman Web Yes

2 Cara Tukar Password WiFi Yes Mudah & Cepat 2023 2
Tukar Password WiFi Yes Melalui Laman Web Yes

Untuk tukar password WiFi Yes melalui laman web Yes, anda boleh mengikuti langkah-langkah mudah berikut:

  1. Buka laman web Yes dengan memasukkan alamat http://www.yes.my pada pelayar web anda.
  2. Log masuk ke akaun Yes anda dengan memasukkan nama pengguna dan kata laluan anda.
  3. Selepas log masuk, klik pada ikon “Devices” di bahagian atas laman web.
  4. Pilih peranti WiFi yang ingin anda tukar kata laluan.
  5. Klik pada butang “Settings” yang terletak di sebelah kanan peranti.
  6. Anda akan dibawa ke paparan tetapan peranti. Klik pada bahagian “WiFi Settings” untuk melihat tetapan WiFi peranti.
  7. Klik pada butang “Edit” untuk mengubah tetapan WiFi.
  8. Anda akan diminta untuk memasukkan kata laluan baru anda. Masukkan kata laluan baru anda dalam ruang yang disediakan.
  9. Klik pada butang “Save” untuk menyimpan perubahan.
  10. Setelah disimpan, log keluar dari akaun anda.

Tips Untuk Membuat Password Wifi Yes

Berikut adalah beberapa petua untuk membuat kata laluan WiFi Yes yang selamat:

  1. Jadikan kata laluan anda panjang dan rumit, gunakan gabungan huruf besar dan kecil, angka, dan simbol seperti @ atau !.
  2. Hindari menggunakan maklumat peribadi atau maklumat yang mudah diteka seperti tarikh lahir, nombor telefon, atau alamat rumah.
  3. Ubah kata laluan anda secara berkala dan jangan gunakan kata laluan yang sama untuk semua perkhidmatan atau akaun dalam talian.
  4. Jangan kongsi kata laluan anda dengan sesiapa, termasuk ahli keluarga atau rakan yang dekat.
  5. Pastikan bahawa peranti anda dilindungi dengan perisian antivirus dan firewall yang terkini untuk menghalang akses tanpa kebenaran ke rangkaian anda.
  6. Semak senarai peranti yang terhubung ke rangkaian anda secara berkala dan pastikan hanya peranti yang sah sahaja yang terhubung.

Dengan mengambil kira petua-petua ini, anda dapat meningkatkan keselamatan rangkaian WiFi anda dan mencegah akses tanpa kebenaran ke peranti dan maklumat peribadi anda.

Video

Setelah mengetahui cara tukar password WiFi Yes melalui laman web Yes, kita dapat dengan mudah mengubah password WiFi Yes dan menjaga keamanan jaringan kita.

Penting untuk diingat bahwa menjaga keamanan jaringan WiFi sangatlah penting untuk mencegah akses yang tidak diinginkan dan melindungi data sensitif kita.

Dengan mengikuti cara tukar password WiFi Yes yang telah dijelaskan, kita dapat dengan mudah mengganti password WiFi Yes secara teratur untuk menjaga keamanan jaringan kita.

Jangan lupa untuk memilih password yang kuat dan unik serta tidak membagikan password dengan orang yang tidak kita kenal.

Selalu amankan jaringan WiFi Anda untuk menghindari masalah keamanan di masa depan.

Originally posted 2023-04-24 10:00:25.

dzul

Hi semua! dzul here, tech geek giler gadget & teknologi. Grew up main game zaman Windows 95, skrg expert smartphone, computer, network. Hantu smartphone, tau iOS, Android, Windows Phone. Suka explore apps, features, bantu kawan setting phone. Computer? Pro hardware, software, troubleshoot, customize gaming rig, upgrade PC. Network? Wi-Fi setup, troubleshooting, optimize performance. Ada masalah teknologi? Just tanya aku, let's geek out together! 😎

    Artikel Terkait