Nombor Akaun Bank Rakyat (5+ Cara Semaknya)

Maul Januari 20, 2024

Tentukan nombor akaun Bank Rakyat anda dengan mudah! Artikel ini akan jelaskan apa itu nombor akaun fungsi dan cara semak dengan mudah!

Hai korang! Kalau korang ada akaun bank dengan Bank Rakyat, tentu lah korang tahu apa itu nombor akaun kan?

Tapi, kalau korang baru nak buka akaun atau maybe nak tukar akaun, mungkin korang ada jugak beberapa soalan dalam kepala.

Jangan risau, kita akan bincangkan sikit pasal nombor akaun Bank Rakyat ni. Jadi, apa sebenarnya nombor akaun tu? Dan kenapa ia penting? Yuk, kita cari tahu!

Apakah Itu Nombor Akaun Bank Rakyat?

Nombor akaun Bank Rakyat ni sebenarnya macam “ID” atau “license plate” untuk akaun korang.

Setiap akaun bank ada nombor yang unik untuk kenal pasti akaun tu. Nombor akaun ni biasanya ada 14 angka dan ia penting sebab ia digunakan untuk buat transaksi seperti bayar bil atau transfer duit.

Kalau korang tak tahu nombor akaun korang, jangan risau! Korang boleh cari nombor akaun kat buku akaun korang atau dalam akaun online.

Dengan tahu nombor akaun, korang boleh buat transaksi dengan lebih mudah dan cepat!

Fungsi Nombor Akaun Bank Rakyat

Biasanya, nombor akaun memang penting sebab ia banyak fungsi.

  • Contohnya, ia digunakan sebagai cara untuk buat transaksi perbankan macam bayar bil atau transfer duit.
  • Nombor akaun juga penting kalau korang nak hantar atau terima wang dari akaun bank.
  • Selain tu, nombor akaun ni juga jadi salah satu syarat kalau korang nak apply loan atau pinjaman.
  • Ada juga program perbankan yang memerlukan nombor akaun sebagai syarat permohonan.
  • Selain tu, nombor akaun ni boleh digunakan sebagai alat pembayaran macam bayar online atau guna kad debit.

Semak Nombor Akaun Bank Rakyat

Anda lupa nombor akaun bank rakyat? tenang je kami akan beritahu cara semak nombor akaun Bank Rakyat!!

Berikut merupakan beberapa cara semak nombor akaun bank rakyat yang boleh anda lakukan, sila cuba:

1. Semak Online

Anda boleh semak no akaun bank rakyat dalam talian melat irakyat.com, sila ikuti langkah berikut:

Nombor Akaun Bank Rakyat
Mobile Banking Bank Rakyat
  • Kemudian Log Masuk guna akaun anda dan pilih Personal Banking
  • Isikan Username dan Password anda
  • Pilih menu My Account atau Account Info
  • Selepas tu maklumat no account anda akan dipaparkan pada skrin handphone anda

2. Guna Tele-Rakyat

Tele-Rakyat ialah pusat panggilan pelanggan Bank Rakyat yang boleh membantu pelanggan baru dan sedia ada. Kalau korang nak dapat semula nombor akaun bank, ikut langkah-langkah ni:

  1. Call Bank Rakyat di talian ni: 1-300-80-5454
  2. Bagitahu pegawai bank yang korang nak tahu nombor akaun Bank Rakyat.
  3. Pegawai bank akan minta nombor IC atau kad pengenalan korang untuk buat pengesahan dalam sistem.
  4. Lepas pengesahan, pegawai bank akan bagitahu nombor akaun korang.
  5. Tele-Rakyat juga ada perkhidmatan yang sama macam cawangan Bank Rakyat dan iRakyat.

Tele-Rakyat boleh membantu korang dengan:

  1. Pertanyaan tentang produk dan perkhidmatan Bank Rakyat.
  2. Maklumat tentang promosi terkini.
  3. Melaporkan kehilangan atau kecurian kad ATM.
  4. Semak status permohonan pembiayaan.
  5. Beritahu kadar semasa.
  6. Semak maklumat akaun bank korang.

Jangan malu-malu nak call Tele-Rakyat kalau korang ada apa-apa soalan atau masalah pasal Bank Rakyat ya!

3. Melalui Buku Bank

Kaedah ini menjadi kaedah paling mudah yang boleh anda lakukan, anda boleh tengok no akaun bank rakyat anda pada buku bank.

Buku akaun boleh paparkan nombor akaun, maklumat mengenai rekod baki debit dan kredit anda.

Biasanya nombor akaun terletak pada bahagian depan buku bank anda.

4. Guna ATM

Cara yang boleh anda lakukan untuk semak nombor akaun bank rakyat adalah menggunakan ATM.

Apabila rumah anda berdekatan dengan mesin ATM, anda boleh guna cara ni, sila ikuti langkah berikut:

  • Pergi ke cawangan ATM Bank Rakyat terdekat
  • Masukkan kad
  • Masukkan PIN ATM anda
  • Kemudian klik pertanyaan Baki
  • Pilih Jenis Akaun
  • Selepas tu paparan skrin akan menunjukkan bombor akaun simpanan anda

5. Melalui Cawangan

Cawangan Bank Rakyat
Cawangan Bank Rakyat

Jika anda mempunyai masa dan ingin mendapatkan penyata akaun, anda boleh datang ke kaunter Bank Rakyat yang terdekat dengan mengikuti langkah-langkah mudah berikut:

  1. Sila beritahu pegawai kaunter bahawa anda ingin tahu nombor akaun Bank Rakyat.
  2. Pegawai kaunter akan meminta kad pengenalan anda dan selepas pengesahan, mereka akan memberikan maklumat mengenai nombor akaun bank anda.

Pastikan anda membawa kad pengenalan anda untuk memudahkan pengesahan data oleh pegawai bank dan mendapatkan nombor akaun anda dengan lebih cepat.

6. Guna Mobile Banking

Mobile Banking Bank Rakyat
Mobile Banking Bank Rakyat

Mobile banking adalah layanan perbankan yang dapat digunakan dan dinikmati oleh pelanggan secara online.

Dengan kata lain, mobile banking hadir untuk memberikan kemudahan dan kenyamanan.

Melalui layanan ini, Anda tidak perlu pergi ke bank atau ATM terdekat.

Anda dapat mengecek nomor rekening bank Anda melalui ponsel Anda dengan membuka aplikasi mobile banking.

Buka menu informasi saldo dan lihat nomor rekening yang ditampilkan.

FAQ

no akaun bank rakyat berapa digit?

10 Digit

Apakah Itu Nombor Kad ATM?

Agar tidak tersalah tafsir, Anda mesti tahu nombor yang tertera pada kad ATM bukanlah nombor akaun.
Nombor tersebut adalah nombor kad ATM yang terdiri daripada 16 digit dan merupakan bahagian penting kad.
Nombor ATM hanya untuk pengenalan bank yang mengeluarkan dan pemilik sah kad tersebut.

Nombor Akaun yang mana?

Sebenarnya, nombor akaun boleh dilihat dengan mudah dalam buku bank selepas pegawai bank memberikan buku bank.
Setiap pelanggan yang ingin membuka akaun simpanan akan diminta beberapa dokumen dan maklumat penting sebagai sokongan.
Selepas proses pembukaan akaun selesai, Anda akan mendapat buku bank fizikal. Di sana, Anda boleh melihat jumlah digit nombor akaun.
Setiap bank mempunyai jumlah digit nombor akaun yang berbeza. Selain di buku bank, Anda juga boleh menyemak nombor akaun di mesin ATM, mobile banking dan perbankan internet. Atau Anda juga boleh menghubungi pusat panggilan bank pengeluar akaun bank.

Okay, itu lah sedikit info tentang nombor akaun Bank Rakyat. Mudah je kan nak cari dan gunakan nombor akaun ni?

Sekarang korang dah tahu apa itu nombor akaun dan kenapa ia penting dalam transaksi perbankan.

Jangan lupa, simpan nombor akaun korang dengan baik dan jangan kongsi dengan sesiapa yang tidak sepatutnya.

Kalau korang ada sebarang soalan atau masalah pasal nombor akaun atau perbankan, jangan segan-segan untuk hubungi Bank Rakyat. Terima kasih sudah membaca!

Originally posted 2023-04-09 13:06:07.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait