Cara Pasang Wifi di Rumah dan Harganya

Maul Mac 10, 2024

Cara Pasang Wifi di Rumah mesti dilakukan dengan betul dan tepat, lihat artikel ini supaya tidak salah dalam memilih dan pasang wifi di rumah.

Koneksi Wi-Fi di rumah telah menjadi kebutuhan esensial bagi kebanyakan orang. Baik untuk kepentingan pribadi atau profesional, Wi-Fi memungkinkan kita untuk terhubung dengan dunia luar dengan cepat dan mudah.

Namun, bagi sebagian orang, memasang Wi-Fi di rumah bisa menjadi hal yang sulit dan membingungkan. Oleh karena itu, dalam artikel ini, kami akan memberikan panduan langkah demi langkah tentang cara memasang Wi-Fi di rumah.

Anda akan mempelajari tentang pemilihan lokasi peranti Wi-Fi, pengaturan rangkaian Wi-Fi, menghubungkan peranti ke rangkaian Wi-Fi, mengatasi masalah koneksi, dan lain-lain.

Dengan mengikuti panduan yang kami berikan, Anda akan dapat memasang koneksi Wi-Fi yang tepat dan memperoleh keuntungan yang besar dari kemudahan dan kecepatan koneksi Wi-Fi di rumah.

Pasang Jenis Wifi yang Sesuai di Rumah

Pertimbangan pertama yang penting dalam pasang WiFi di rumah ialah memilih jenis Wi-Fi yang sesuai. Sebelum memasang internet wireless untuk rumah, terdapat beberapa perkara yang perlu diperhatikan.

1. Liputan Kawasan Perkhidmatan

Pakej internet yang betul untuk kegunaan rumah mesti disokong oleh penyedia perkhidmatan yang mempunyai kawasan liputan yang merangkumi lokasi rumah anda.

Sebagai contoh, terdapat penyedia perkhidmatan internet yang hanya sampai ke kawasan tertentu seperti KL atau bandar-bandar lain.

Di samping itu, anda boleh membaca ulasan daripada pengguna penyedia perkhidmatan internet di internet atau bertanya kepada rakan anda tentang kualiti sambungan internet di rantau ini.

Ini perlu dilakukan kerana walaupun penyedia perkhidmatan internet mendakwa mempunyai liputan liputan di sesuatu kawasan, sambungan internet yang disediakan mungkin lambat atau tidak stabil.

2. Yuran Bulanan

Contoh Yuran Bulanan Maxis Fibre
Contoh Yuran Bulanan Maxis Fibre

Sudah tentu, belanjawan adalah faktor utama dalam memilih pakej internet Wi-Fi untuk digunakan di rumah anda. Jika bajet anda sekitar RM80, maka anda perlu mencari pakej internet yang sesuai dengan harga tersebut. Harga pemasangan wifi di rumah juga bergantung pada kelajuan internet.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang anda perlu membuat kompromi dengan kelajuan yang ditawarkan mengikut harga yang dibayar.

3. Muat Download dan Muat Upload

Seterusnya, pastikan kelajuan muat turun dan muat naik yang ditawarkan sepadan dengan harga yang anda bayar. Secara amnya, berharga sekitar RM80, anda boleh mendapatkan kelajuan muat turun sekitar 15 hingga 30 Mbps.

Dengan kelajuan tersebut, rangkaian Wi-Fi rumah boleh memuatkan sehingga empat peranti dan sekurang-kurangnya boleh digunakan untuk penstriman.

4. Fitur Tambahan

Sekiranya belanjawan yang anda benarkan, maka tidak ada salahnya memilih pakej internet dengan ciri tambahan yang lebih lengkap.

Cara Daftar dan Cara Pasang Wifi di Rumah Malaysia

Pasang WiFi di Rumah Guna Maxis
Pasang WiFi di Rumah Guna Maxis

Cara Pemasangan WiFi di rumah yang terbaik di Malaysia umumnya dapat dilakukan dengan langkah-langkah berikut.

Hal pertama yang harus dilakukan adalah menentukan penyedia layanan internet yang akan digunakan, seperti Celcom, Maxis, Digi, XOX atau Umobile.

 • Menyediakan keperluan pendaftaran dalam bentuk dokumen, iaitu kad pengenalan asal dan salinannya.
 • Hubungi perkhidmatan penyedia internet yang akan anda pasang dengan datang ke kaunter atau menghubungi dalam talian melalui web mereka.
 • Pilih pakej internet yang anda mahukan dan isi borang pendaftaran. Hantar borang bersama-sama dengan kad pengenalan.
 • Anda perlu membayar bil internet anda untuk bulan pertama bersama-sama dengan yuran pentadbiran dan yuran pemasangan (jika berkenaan). Bayaran mesti dibuat terlebih dahulu.
 • Selepas itu, Pegawai akan memberitahu juruteknik yang akan dijadualkan datang ke rumah anda untuk memasang Wi-Fi di sana.
 • Juruteknik dari penyedia internet yang berkaitan akan tiba mengikut jadual dan memasang peranti modem di rumah anda.

Kini anda boleh menggunakan internet di rumah dengan rangkaian Wi-Fi! cara pasang WiFi di rumah tidak begitu sukar seperti yang dibayangkan, bukan?

Anda boleh membenarkan atendan menyambungkan peranti dan menghubungi pengendali, sementara anda boleh berehat dan menunggu sehingga semuanya selesai.

Keuntungan Ada WiFi di Rumah

Antara kelebihan pasang internet di rumah termasuk:

 1. Akses internet mudah: Dengan Wi-Fi di rumah, anda boleh mengakses internet pada bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu menyemak isyarat mudah alih anda atau mencari hotspot Wi-Fi.
 2. Lebih menjimatkan kos: Dengan Wi-Fi di rumah, anda boleh mengakses internet dengan sebahagian kecil daripada kos daripada menggunakan pelan data mudah alih yang mahal.
 3. Sambungan internet yang lebih stabil: Wi-Fi biasanya mempunyai sambungan internet yang lebih stabil daripada isyarat selular, jadi ia boleh mengelakkan gangguan semasa menstrim video atau membuat panggilan video.
 4. Boleh menyambungkan berbilang peranti: Dengan Wi-Fi, anda boleh menyambungkan banyak peranti seperti komputer riba, telefon pintar, tablet dan peranti pintar lain ke rangkaian internet.
 5. Meningkatkan produktiviti: Dengan Wi-Fi di rumah, anda boleh mengakses internet dengan cepat dan mudah, yang boleh meningkatkan produktiviti anda semasa bekerja atau belajar di rumah.

Video

Lihat video ini agar anda lebih faham macem mana pasang wifi di rumah https://youtu.be/SvDiN50fLpo

cara nak pasang wifi dirumah

Pasang WiFi di rumah bukanlah hal yang sulit jika Anda mengikuti langkah-langkah yang benar. Pastikan Anda memilih paket internet yang sesuai dengan kebutuhan dan budget Anda, serta memilih provider internet yang terpercaya.

Dengan WiFi di rumah, Anda dapat menikmati akses internet yang mudah, lebih hemat biaya, dan dapat meningkatkan produktivitas Anda dalam bekerja dan belajar di rumah. Semoga artikel ini bermanfaat bagi Anda yang ingin memasang WiFi di rumah.

Originally posted 2023-02-21 12:00:30.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

  Leave a Comment

  Artikel Terkait