14 Senarai Apps untuk Ibu Mengandung Malaysia

Maul February 23, 2024

Satu dari 14 apps untuk ibu mengandung adalah TheAsianParent, teruskan membaca artikel ni supaya korang tahu 14 apps untuk ibu mengandung.

Apa khabar semua? Hari ini, kami ingin berkongsi dengan anda artikel menarik yang pasti akan berguna untuk anda. Jadi, tajuk artikel kita kali ini adalah “14 Apps untuk Ibu Mengandung”.

Kita semua tahu bahawa kehamilan adalah satu perjalanan yang indah dan mengujakan, tetapi ia juga boleh menjadi mencabar pada masa yang sama.

Dalam dunia digital moden ini, kita mempunyai kelebihan akses kepada aplikasi pintar yang dapat membantu memudahkan perjalanan ibu mengandung.

Jadi, dalam artikel ini, kami akan berkongsi dengan anda 14 Apps untuk Ibu Mengandung yang direka khas untuk membantu menjalani perjalanan kehamilan mereka dengan lebih lancar dan lebih bersedia.

Anda mungkin tertanya-tanya, “Apakah aplikasi-aplikasi ini? Dan apa kegunaannya?” Jangan risau, kami akan menghuraikan semua maklumat yang anda perlukan.

Oh, sebelum kita mula, jangan lupa untuk ambil nota ya! Anda mungkin ingin mencatat aplikasi-aplikasi ini supaya dapat memuat turun mereka kemudian.

14. Baby’s Names

Apps untuk Ibu Mengandung
Baby’s Names

Rasa susah nak pilih nama bayi? Jangan risau, sekarang ada aplikasi Baby’s Names yang kumpulkan lebih 30,000 nama bayi untuk pilihan kita!

Dalam Apps untuk Ibu Mengandung ni, kita boleh cari nama mengikut jenis kelamin, populariti, dan lain-lain ikut suka hati sendiri.

Tak payah lagi pening kepala nak pilih nama anak-anak, aplikasi Baby’s Names ni boleh tolong kita senang-senang je.

13. The Bump

Apps The Bump membantu ibu-ibu mengetahui perkembangan kandungan mereka dengan cara yang menarik dan comel.

Setiap hari, Apps untuk Ibu Mengandung ini akan diperbaharui dengan ilustrasi dari The Bump. Yang menarik, kita juga boleh bertanya soalan tentang kehamilan kepada editor, pakar perubatan, dan ibu-ibu lainnya.

Dengan menggunakan aplikasi The Bump, kita dapat dengan mudah melihat perkembangan kandungan kita dalam bentuk ilustrasi yang menarik.

Kita juga memiliki kesempatan untuk mendapatkan jawaban atas pertanyaan-pertanyaan yang mungkin kita miliki seputar kehamilan dari para ahli dan ibu-ibu yang berpengalaman.

12. TheAsianParent

TheAsianParent
Aplikasi untuk ibu hamil kembar TheAsianParent

TheAsianParent” adalah satu Apps untuk Ibu Mengandung yang sangat berguna. Dalam aplikasi ni, kita dapat jumpa banyak maklumat berkaitan kehamilan, penjagaan bayi, dan pengasuhan anak.

Apps untuk Ibu Mengandung ni memang sesuai untuk ibu-ibu yang nak tahu lebih lanjut tentang perkembangan bayi dan mendapatkan nasihat berguna dari pakar serta ibu-ibu yang lain.

Kita boleh baca artikel-artikel menarik tentang kehamilan, tengok video tutorial, dan ada juga forum untuk kita berbincang dengan ibu-ibu yang seangkatan.

Aplikasi ni memang membantu dalam menjawab kebanyakan soalan dan kerisauan ibu hamil.

11. Pregnancy Assistant

Kami juga ingin berkongsi satu lagi Apps untuk Ibu Mengandung yang sanga, iaitu Pregnancy Assistant. Bagi pengguna Android, anda boleh memuat turun aplikasi ini secara percuma.

Apa yang menarik tentang aplikasi ini ialah ia memberikan maklumat terperinci mengenai perkembangan bayi anda mengikut minggu-minggu kehamilan.

Namun, ada satu perkara penting yang perlu anda ingat sebelum menggunakan aplikasi ini – pastikan anda ingat dengan tepat tarikh hari pertama haid anda yang lepas.

Kenapa ia penting? Kerana ia akan membantu aplikasi ini mengira dengan tepat minggu-minggu kehamilan anda dan memberikan maklumat yang tepat mengenai perkembangan bayi anda.

10. Sprout Pregnancy Lite

Sprout Pregnancy Lite
Aplikasi untuk ibu hamil terbaik Sprout Pregnancy Lite

Kami juga ingin kongsikan Apps untuk Ibu Mengandung menarik yang dikenali sebagai Sprout Pregnancy Lite. Aplikasi ini sangat mudah digunakan dan menawarkan pelbagai ciri-ciri hebat seperti:

 1. Korang boleh mendapatkan maklumat terkini tentang perkembangan bayi anda mengikut usia kehamilan. Ia memberi anda gambaran yang jelas tentang perubahan yang berlaku dalam bayi anda dari minggu ke minggu.
 2. Korang boleh mencatat dan mengingatkan diri sendiri tentang kesihatan dan keadaan fizikal anda semasa kehamilan dan mengatur jadual makanan yang sihat, memantau kekerapan senaman, dan menyimpan catatan lain yang berkaitan dengan kesihatan anda.
 3. Korang boleh mencatat dan melihat perkembangan ukuran perut anda sepanjang kehamilan dan membantu anda melihat perubahan fizikal yang berlaku pada tubuh anda seiring dengan pertumbuhan bayi di dalam rahim.
 4. Korang dapat menyimpan tarikh dan butiran mengenai temu janji anda dengan pakar perubatan dan check-up di klinik dan membantu anda mengatur jadual anda dan memastikan anda tidak terlepas sebarang temu janji penting.
 5. Aplikasi ini membolehkan anda menyimpan gambar-gambar kenangan semasa kehamilan seperti selfie atau imej ultrasound. Anda boleh melihat kembali kenangan-kenangan ini sepanjang perjalanan kehamilan anda.

9. Pregnancy ++

Selanjutnya, terdapat Apps untuk Ibu Mengandung Pregnancy ++ yang tersedia untuk muat turun di telefon bimbit Android dan iPhone.

Kami telah menyertakan aplikasi ini dalam senarai untuk anda karena ciri-ciri yang ditawarkannya sangat hebat dan berguna, seperti:

 1. Aplikasi ini memberikan anda maklumat terkini tentang perkembangan bayi anda setiap hari semasa kehamilan.
 2. Di dalam menu ini, anda boleh memasukkan maklumat yang diminta, seperti pemakanan harian, aktiviti fizikal, dan lain-lain.
 3. Aplikasi ini mempunyai fungsi untuk mengira tendangan bayi atau “fetal kick count”. Anda boleh mencatat waktu dan jumlah tendangan yang anda rasakan setiap hari.
 4. Aplikasi ini membolehkan anda mencatat berat badan anda secara berkala. Berdasarkan catatan ini, aplikasi ini akan menilai sama ada kenaikan berat badan anda adalah normal atau tidak semasa kehamilan.

8. Who’s Your Daddy

Who's Your Daddy
Who’s Your Daddy

Setelah anda mendapati bahawa anda hamil, satu aplikasi yang boleh anda muat turun adalah Who’s Your Daddy.

Apps untuk Ibu Mengandung ini memberikan maklumat tentang perkembangan bayi anda dan juga menyediakan senarai barang-barang yang perlu dibawa ke hospital semasa proses bersalin nanti.

Dengan aplikasi ini, anda dan suami akan merasa lebih terlibat dan terkini mengenai setiap tahap perkembangan bayi anda.

Ini akan membantu memperkuatkan ikatan keluarga dan memberikan suami anda kesempatan untuk melibatkan diri dalam kehamilan dan persiapan untuk kelahiran bayi.

7. My Pregnancy Today

My Pregnancy Today adalah satu lagi Apps untuk Ibu Mengandung hebat yang telah dibangunkan oleh Babycenter.

Seperti yang telah disebutkan sebelum ini, Babycenter telah membuktikan bahawa mereka mempunyai aplikasi dan laman web yang sangat berguna bagi ibu mengandung.

Oleh itu, aplikasi My Pregnancy Today juga pastinya akan memberikan banyak bantuan, mengingat ia juga dikeluarkan oleh Babycenter.

Antara ciri-ciri menarik yang ditawarkan oleh aplikasi My Pregnancy Today adalah:

 1. Dalam aplikasi ini, anda akan mendapat maklumat tentang perkembangan bayi anda setiap hari semasa kehamilan.
 2. Dalam aplikasi ini, anda juga boleh melihat video animasi yang memaparkan perkembangan bayi dalam kandungan yang sejajar dengan usia kehamilan anda.
 3. Apabila anda memasuki fasa mengalami kontraksi, anda boleh mencatat dan mengawal kekerapan kontraksi anda dalam aplikasi ini.

6. My Baby’s Beat

My Baby's Beat
My Baby’s Beat

Bila dengar nama My Baby’s Beat, mesti terbayang apa yang Apps untuk Ibu Mengandung ni tawarkan yang menarik.

My Baby’s Beat adalah satu aplikasi mudah alih yang khas untuk anda dengar degupan jantung bayi dalam perut. Penggunaannya pun senang je:

 1. Muat turun apps My Baby’s Beat dalam telefon bimbit anda.
 2. Buka apps tu.
 3. Letakkan telefon bimbit di atas perut anda.
 4. Apps ni akan detect bunyi degupan jantung bayi anda.
 5. Degupan jantung bayi akan direkodkan melalui mikrofon dan anda boleh dengar melalui speker telefon bimbit anda.

5. Ovia Pregnancy Tracker

Kalau nak Apps untuk Ibu Mengandung yang unik daripada yang lain, Ovia Pregnancy Tracker memang pilihan terbaik untuk anda.

Apps ni juga sangat popular dikalangan ibu mengandung yang prihatin tentang kecergasan dan kesihatan badan. Ada beberapa fungsi menarik dalam apps ni, antaranya:

 1. Dalam apps ni, anda boleh catat berat badan anda setiap hari. Ia membantu anda mengawal kenaikan berat badan semasa mengandung.
 2. Apps ni boleh kira BMI anda berdasarkan maklumat berat badan dan tinggi badan yang anda berikan. Anda dapat memantau perkembangan BMI anda sepanjang kehamilan.
 3. Anda perlu masukkan waktu tidur dan bangun anda setiap hari. Apps ni akan mengesan sama ada anda mendapat tidur yang mencukupi atau tidak. Ia membantu anda mengawal kualiti tidur anda semasa mengandung.
 4. Anda boleh catat semua aktiviti fizikal yang anda lakukan setiap hari. Apps ni akan memantau aktiviti fizikal anda dan memberikan panduan mengenai kecergasan semasa mengandung.
 5. Apps ni ada fungsi alarm yang akan mengingatkan anda tentang waktu makan ubat dan vitamin. Anda takkan terlupa lagi untuk mengambil ubat dan vitamin penting semasa kehamilan.

4. BabyBump Pregnancy Pro

BabyBump Pregnancy Pro
Aplikasi untuk ibu hamil di iphone BabyBump Pregnancy Pro

Kalau nak Apps untuk Ibu Mengandung yang menarik, BabyBump Pregnancy Pro adalah pilihan terbaik. Apps ni boleh muat turun untuk telefon bimbit android dan iPhone.

Apps ni tak hanya bagi maklumat perkembangan bayi mengikut minggu yang terperinci. Ada lagi ciri-ciri menarik yang ada dalam apps ni:

 1. Dalam apps ni, anda akan dapat tips-tips berkaitan kehamilan. Anda boleh dapatkan nasihat dan panduan tentang makanan yang sesuai, senaman yang boleh dilakukan, dan banyak lagi. Ia membantu anda menjaga kesihatan semasa mengandung.
 2. Apps ni juga ada fungsi untuk catat berat badan anda. Anda boleh pantau kenaikan berat badan anda semasa mengandung. Ia penting untuk mengawal kenaikan berat badan secara sihat.
 3. Dalam apps ni, anda akan dapat idea-idea nama bayi. Apps ni menyediakan senarai nama bayi yang popular dan bermakna. Anda boleh menjelajah pelbagai nama dan memilih yang paling sesuai untuk bayi anda.

3. Totally Pregnant

Satu lagi Apps untuk Ibu Mengandung yang menarik adalah Totally Pregnant. Sama seperti apps lain, aplikasi ni bagi maklumat tentang perkembangan bayi dalam kandungan.

Tapi yang bestnya, apps ni ada video 3D bayi dalam kandungan yang boleh anda tonton. Walaupun bayi dalam video tu bukan bayi anda, tapi pasti anda akan tersenyum bila tahu bayi anda pun sedang berkembang pada tahap yang sama.

Yang lagi best, apps ni ada platform untuk anda berhubung dengan ibu mengandung dari seluruh dunia.

Anda boleh berkomunikasi, kongsi pengalaman, cerita-cerita, dan tanya soalan tentang kehamilan anda. Seronok kan dapat respons dari ibu-ibu dari pelbagai negara?

2. BabyCenter

BabyCenter
BabyCenter

Babycenter merupakan Apps untuk Ibu Mengandung yang paling popular di seluruh dunia.

Banyak ibu mengandung memilih aplikasi ini kerana penggunaannya yang mesra pengguna dan mudah.

Babycenter menawarkan pelbagai maklumat tentang perkembangan bayi anda mengikut minggu dengan penerangan yang sangat terperinci. Contohnya:

 • Aplikasi ini memberikan maklumat tentang saiz janin dan bayi anda mengikut perkembangan minggu demi minggu. Anda boleh mengetahui perkembangan mereka dari segi ukuran dan berat.
 • Babycenter memberikan penerangan yang terperinci tentang pembentukan organ dan anggota badan bayi anda. Anda akan tahu bagaimana perkembangan mereka dari segi anatomi dan struktur.
 • Aplikasi ini juga memberikan maklumat tentang berat dan kepanjangan bayi anda mengikut tahap perkembangan. Anda boleh mengetahui pertumbuhan mereka secara terperinci.
 • Babycenter memberikan maklumat tentang apa yang mampu dilakukan oleh bayi anda pada tahap perkembangan tertentu.

Selain aplikasi mudah alih, Babycenter juga mempunyai laman web yang kaya dengan maklumat berkaitan kehamilan, bersalin, berpantang, dan penjagaan bayi.

1. MamaZone

Mungkin MamaZone tidak terkenal seperti Apps untuk Ibu Mengandung lainnya. Tapi tahukah kamu, MamaZone adalah aplikasi mobile pertama untuk wanita mengandung di Malaysia.

Karena aplikasi ini dikembangkan di Malaysia, semua fiturnya sangat cocok untuk kita yang berada di Malaysia. Berikut ini adalah beberapa fitur menarik yang ditawarkan oleh MamaZone:

 • Aplikasi ini memberikan informasi tentang perkembangan bayi kita setiap minggunya.
 • MamaZone menyediakan daftar rumah sakit bersalin beserta perkiraan harga yang berguna bagi kita yang ingin mempersiapkan kelahiran bayi.
 • Aplikasi ini juga memberikan daftar pusat berpantang yang tersedia di sekitar kita.
 • MamaZone juga menyediakan daftar confinement lady yang dapat membantu kita dalam proses berpantang.
 • Aplikasi ini juga memiliki daftar toko perlengkapan bayi yang berguna bagi kita yang ingin mempersiapkan kebutuhan bayi.
 • MamaZone menyediakan daftar tukang urut tradisional berdasarkan wilayah.
 • Aplikasi ini juga menyediakan koleksi doa-doa yang dapat kita baca dan amalkan selama masa kehamilan. Doa-doa ini dapat memberikan ketenangan dan keberkahan bagi kita.

Dan itulah 14 Apps untuk Ibu Mengandung yang kami ingin berkongsi dengan anda.

Kami harap bahawa artikel ini memberikan anda panduan yang berguna dan membantu anda menjalani perjalanan kehamilan dengan lebih lancar dan lebih yakin.

Ingatlah, setiap kehamilan adalah unik, dan anda boleh menggunakan aplikasi-aplikasi ini untuk memperoleh nasihat dan sokongan yang anda perlukan.

Jika anda mempunyai sebarang soalan atau ingin berkongsi pengalaman anda menggunakan aplikasi-aplikasi ini, jangan ragu untuk meninggalkan komen di bawah. Kami sentiasa berminat untuk mendengar pandangan anda!

Terima kasih kerana membaca artikel ini dan selamat mencuba aplikasi-aplikasi ini.

Semoga perjalanan kehamilan anda penuh dengan kebahagiaan dan kesihatan. Jaga diri anda dengan baik dan selamat beramal dengan aplikasi-aplikasi ini!

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

  Artikel Terkait