5+ Cara Baca WhatsApp Tanpa Diketahui

Maul April 5, 2023

Cara Baca WhatsApp Tanpa Diketahui boleh dilakukan pelbagai cara, baca artikel secara penuh supaya anda tahu cara baca whatsapp tanpa diketahui!!

Apa khabar semua? Hari ini, kita akan bincangkan cara nak baca WhatsApp orang lain tanpa dia tahu.

Macam mana tu? Tak percaya? Jangan risau, kita akan kongsikan tips-tips yang berguna ni bersama-sama. Tapi, ingat ya, jangan disalahgunakan ya! Okay, let’s get started!

1. Hidupkan Mod Pesawat

Cara Baca WhatsApp Tanpa Diketahui yang pertama adalah menggunakan mode pesawat. Anda boleh lakukan ini melalui langkah-langkah berikut ni:

  • masuk ke chat yang nak dibaca, pastu aktifkan mode pesawat.
  • Dalam masa yang sama, screenshot chat tu dan keluar dari aplikasi WhatsApp.
  • Lepas tu, tutup aplikasi screenshot dan matikan mode pesawat.
  • Buka semula WhatsApp dan chat yang nak dibaca tadi.
  • Chat tu sepatutnya dah beri tanda “not delivered” pada pengirim, tapi awak still boleh baca.

2. Baca Melalui Pemberitahuan

Anda juga boleh membaca whatsapp tanpa membukanya melalui pemberitahuan.

cara intip whatsapp tanpa diketahui ini mempunyai beberapa kelemahan, termasuk mesej kadang-kadang terpotong supaya ia tidak dapat dibaca sepenuhnya.

Anda boleh mengaksesnya melalui skrin kunci atau menu lungsur pada telefon pintar anda.

Jika anda ingin membetulkan seting ini, ikuti langkah berikut:

  • Buka aplikasi WhatsApp anda
  • Klik tiga titik di penjuru kanan atas, pergi ke Settings;
Klik Settings
Klik Settings
  • Klik Notification
Pilih Notifiaction
Pilih Notifiaction
  • Klik togol di sebelah “Use high-priority notifications
Klik Use High Priority Notifications
Klik Use High Priority Notifications
  • Selesai

3. Menggunakan Widget

Jika anda seorang pengguna android, anda boleh menggunakan kaedah ini untuk dapat membaca mesej tanpa disedari.

Anda boleh menambahkan widget pada skrin utama anda. Widget ini memberi anda pratonton sembang supaya anda boleh membacanya tanpa pengirim mengetahui.

Cara menambahkan widget cukup mudah, sila ikuti langkah berikut:

  • Tekan lama di mana-mana tempat di skrin utama
  • Kemudian pilih Widget
Klik Widgets
Klik Widgets
  • Cari Widget WhatsApp & Tekan lama pada widget WhatsApp
Pilih Widget WhatsApp
Pilih Widget WhatsApp
  • Letakkannya pada skrin utama yang anda mahukan
Tampilan Widget WhatsApp
Tampilan Widget WhatsApp
  • Selesai

4. Dayakan Mesej Pop Timbul

Kamu boleh baca pesan secara senyap melalui notifikasi popup juga.

Bila kamu aktifkan, notifikasi tu akan keluar pada layar smartphone walaupun layar tu terkunci. Berikut ni cara nak aktifkan notifikasi popup:

  • Pergi ke WhatsApp, kemudian pergi ke Tetapan
  • Klik Pemberitahuan
  • Klik Pemberitahuan pop timbul
  • Dayakan pilihan “Hanya apabila skrin mati”

5. Matikan Tanda Semak Biru pada WhatsApp

Kaedah ini adalah kaedah yang paling sering digunakan oleh orang. Tetapi dengan mematikan tanda biru, anda juga tidak dapat melihat bahawa mesej anda telah dibaca oleh orang lain.

Sila ikuti langkah-langkah berikut untuk tahu cara baca whatsapp tanpa diketahui:

  • Pergi ke WhatsApp, klik Settings
Klik Settings
Klik Settings
  • Kemudian pergi ke Privacy
Klik Privacy
Klik Privacy
  • Klik togol di sebelah Baca Resit sehingga kelabu, bukan hijau.
Klik togol Read Receipts
Klik togol Read Receipts
  • Selesai

6. Menggunakan WhatsApp MOD

Cara Baca WhatsApp Tanpa Diketahui yang terakhir adalah menggunakan whatsapp mod.

Sekarang ni, ramai yang lebih suka guna WA MOD berbanding versi original.

Alasan diorang guna yang versi MOD ni ialah sebab dia ada banyak fitur yang lebih lengkap dari yang asal.

Salah satu fitur tu ialah boleh senyapkan tanda baca dengan mudah termasuk cara baca whatsapp tanpa diketahui pasangan.

Jadi, kalau korang nak jugak dapatkan fitur ni, korang boleh cuba muat turun dan install Whatsapp MOD pada smartphone android korang sendiri.

Kat sana, ada banyak fungsi yang tak dapat korang dapatkan dalam versi official punya.

Okay, kita kena tahu risiko keamanan juga kalau nak guna Whatsapp MOD ni.

Ada banyak risiko yang boleh jadi macam nak makan hati. Antara risiko yang paling besar ialah security risk.

Sebabnya, bila korang guna Whatsapp MOD, data peribadi korang dan orang lain mungkin tak selamat dan boleh dicuri.

Selain tu, korang punya akaun Whatsapp boleh kena banned sebab guna aplikasi yang tak sah ni.

Ini bermakna korang tak boleh pakai Whatsapp dah dalam masa yang lama. Nak kena banned ni memang sangat menyusahkan.

Jadi, kalau nak elakkan risiko ni, baik guna Whatsapp versi asal je la. Lagipun, dah ada banyak fitur yang bagus dalam versi asal pun.

Itulah cara-cara yang boleh kita gunakan untuk baca WhatsApp orang lain tanpa dia tahu.

Ingat ya, jangan guna tips-tips ni untuk tujuan yang salah. Kita kena jaga privasi orang lain juga.

Sekian sahaja dari kami, jangan lupa untuk berkongsi artikel ni dengan kawan-kawan yang lain!

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait