Cara Nak Setting Keyboard Handphone Mudah & Cepat 2023

SOSO Disember 27, 2023

Hai semua! Hari ni, kita nak cerita pasal cara nak setting keyboard handphone. Jadi, kenapa setting keyboard ni penting?

Sebabnya, bila kita dapat atur keyboard mengikut keperluan kita, ia buat kita lagi senang nak menaip.

Jadi, jom kita belajar cara setting keyboard handphone supaya kita boleh menaip dengan lebih lancar dan cepat!

Pertama sekali, kita kena tahu jenis-jenis keyboard handphone yang ada. Ada dua jenis utama, iaitu keyboard bawaan dan keyboard pihak ketiga.

Keyboard bawaan tu memang dah ada dalam handphone korang dari kilang. Tapi, kalau korang nak tambah fitur dan pilihan yang lebih banyak, korang boleh pasang keyboard pihak ketiga.

So, macam mana cara nak setting keyboard handphone bawaan? Caranya mudah je!

1. Buka Penggaturan Handphone

Cara Nak Setting Keyboard Handphone Mudah & Cepat 2023 1
Tetapan Handphone

Cara nak setting keyboard handphone yang pertama ialah bukak je pengaturan handphone korang. Lepas tu, cari menu yang berkaitan dengan keyboard.

Contohnya, kalau korang guna Android, biasanya korang cari menu “Bahasa dan Input”. Kalau iOS pula, korang cari menu “Keyboard”.

2. Pilih Bahasa yang Sesuai

Cara Nak Setting Keyboard Handphone Mudah & Cepat 2023 2
Bahasa

Dalam menu tu, korang akan jumpa pilihan untuk memilih bahasa dan layout keyboard.

Pilihlah bahasa yang korang nak guna dan pastikan layout keyboard tu ikut citarasa korang. Ada layout qwerty, azerty, dan lain-lain. Pilih yang paling selesa untuk korang.

3. Hidupkan atau Matikan Fitur Tambahan

Cara Nak Setting Keyboard Handphone Mudah & Cepat 2023 3
Fitur Tambahan

Selain tu, korang boleh juga aktifkan atau nonaktifkan fitur tambahan. Contohnya, autocorrect dan prediksi teks.

Autocorrect tu boleh betulkan perkataan yang korang taip salah secara automatik. Prediksi teks pula boleh teka perkataan yang korang nak taip seterusnya.

Kalau korang suka guna swipe typing, korang boleh aktifkan fitur tu juga.

4. Dayakan Penggunaan Emoji

Cara Nak Setting Keyboard Handphone Mudah & Cepat 2023 4
Emoji

Tak cukup dengan tu, korang boleh juga letak emoji dan stiker dalam keyboard korang. Senang je nak guna!

Cari je ikon emoji kat keyboard tu, tekan dan pilih je emoji yang korang nak guna. Lagi seronok nak berkomunikasi, kan?

5. Gunakan Keyboard Pihak Ketiga

Cara Nak Setting Keyboard Handphone Mudah & Cepat 2023 5
Keyboard Pihak Ketiga

Kalau korang rasa keyboard bawaan tak memuaskan, korang boleh cuba keyboard pihak ketiga. Korang boleh download aplikasi keyboard seperti Gboard atau SwiftKey dari kedai aplikasi.

Lepas tu, pasang je aplikasi tu dan ikut arahan untuk setting keyboard yang lebih menarik.

Bila korang dah install keyboard pihak ketiga tu, korang boleh pilih bahasa dan layout yang korang nak guna.

Kalau ada fitur tambahan, korang boleh aktifkan atau nonaktifkan mengikut kesukaan. Lagi best, korang boleh kustomisasi tampilan keyboard mengikut tema yang korang suka.

Tips penting yang lain, jangan lupa nak cuba shortcut keyboard yang ada. Boleh jimat masa dan senang untuk akses fungsi tertentu.

Kalau korang silap taip, jangan risau. Korang boleh edit perkataan tu dengan mudah. Cuma tekan je dan pilih perkataan yang betul.

Jadi, itulah cara nak setting keyboard handphone yang mudah dan praktikal. Dengan setting yang betul, korang akan menikmati pengalaman menaip yang lebih lancar dan cepat.

So, jom cuba setting keyboard handphone korang sekarang dan sambutlah kelebihan menaip dengan penuh keyakinan!

Originally posted 2023-06-29 19:49:40.

dzul

Hi semua! dzul here, tech geek giler gadget & teknologi. Grew up main game zaman Windows 95, skrg expert smartphone, computer, network. Hantu smartphone, tau iOS, Android, Windows Phone. Suka explore apps, features, bantu kawan setting phone. Computer? Pro hardware, software, troubleshoot, customize gaming rig, upgrade PC. Network? Wi-Fi setup, troubleshooting, optimize performance. Ada masalah teknologi? Just tanya aku, let's geek out together! 😎

    Artikel Terkait