Cara Buat Passport Online (Pertama Kali & Mudah) 2023

Maul Februari 5, 2024

Cara buat passport online ramai orang bertanya bisa atau tak, baca artikel ini sampai selesai supaya korang tahu!

Selamat datang ke artikel kami yang membincangkan cara buat passport online di Malaysia! Dalam dunia yang semakin berkembang dengan pesat ini, kemudahan dan kecepatan menjadi aspek penting dalam menjalani kehidupan harian.

Terutamanya ketika datang kepada persiapan perjalanan antarabangsa, melalui artikel Cara Buat Passport Online ini kami ingin memperkenalkan kepada anda cara-cara buat passport online Malaysia yang mudah dan efisien.

Pertama sekali, apa itu passport? Passport adalah sejenis dokumen perjalanan yang dikeluarkan oleh kerajaan Malaysia untuk mengenal pasti identiti seseorang dan membenarkan mereka untuk melintasi sempadan negara.

Biasanya, passport diperlukan untuk perjalanan ke luar negara bagi tujuan percutian, urusan perniagaan, atau pendidikan.

Jadi, bagaimana Cara Buat Passport Online Malaysia? Proses ini sebenarnya tidaklah begitu rumit.

Anda boleh melakukannya di keselesaan rumah anda sendiri dengan hanya mempunyai akses kepada komputer dan internet.

Mari kita mulakan Cara Buat Passport Online!

Syarat Pemohon Pertama Kali

paspor Malaysia
paspor Malaysia

Sebelum korang baca cara buat passport online, korang mesti tahu syaratnya.

Syarat pemohon pertama kali buat passport dibezakan sesuai dengan jenisnya, berikut kami kongsikan syarat pemohon pertama kali

1. Pemohon 18 Tahun ke atas

Jenis PemohonanSyarat-Syarat
Lahir di Malaysia1. MyKad pemohon
2. Sekiranya tidak memiliki MyKad, Kad Pengenalan Sementara (JPN.KPPK 09 danpemohon diperlukan.
Lahir luar negara1. MyKad pemohon
2. Borang W / Sijil Lahir / Sijil Perakuan Taraf / Pengesahan Taraf Warganegara (PTW)
3. Dokumen Perjalanan/pasport yang digunakan semasa balik ke Malaysia.
Pemohon warganegara Malaysia Sabah dan Sarawak yang mohon kali pertama di Pejabat Imigresen Semenanjung Malaysia.1. MyKad pemohon dan Sijil Lahir.
2. Pemegang MyKad mesti bertanda ‘H’ bagi Sabah dan ‘K’ bagi Sarawak. Manakala MyKad tanpa tanda tersebut perlulah diselaraskan terlebih dahulu di Jabatan Pendaftaran Negara(JPN). (Tertakluk pada syarat-syarat JPN).
3. Sekiranya tidak memiliki MyKad, Kad Pengenalan Sementara (JPN.KPPK 09 dan 11) dan Sijil Lahir pemohon diperlukan.
Catatan : Permohonan akan dirujuk ke Pejabat Imigresen Sabah dan Sarawak dan kelulusan akan dimaklumkan selepas 5 hari bekerja.
Pegawai dan Anggota Tentera Kad Pengenalan tentera / My tentera 
Pegawai dan Anggota Polis1. Kad Pengenalan tentera ; dan
2. Sijil Lahir 

2. Pemohon di bawah 18 tahun

Jenis PemohonanSyarat-Syarat
Lahir di Malaysia1. MyKad / MyKid pemohon
2. Sijil lahir pemohon
3. MyKad bapa/ibu (ibu atau bapa perlu hadir sama)
Lahir luar negara1. MyKad / MyKid pemohon
2. Borang W / Sijil Lahir / Sijil Perakuan Taraf / Pengesahan Taraf Warganegara (PTW )
3. Dokumen Perjalanan/pasport yang digunakan semasa balik ke Malaysia.
4. MyKad bapa/ibu (ibu atau bapa perlu hadir sama)
Pemohon warganegara Malaysia Sabah dan Sarawak yang mohon kali pertama di Pejabat Imigresen Semenanjung Malaysia.1. MyKad /Mykid pemohon dan Sijil Lahir
2. Borang W / Sijil Lahir / Sijil Perakuan Taraf / Pengesahan Taraf Warganegara (PTW)
3. MyKad bapa/ibu (ibu atau bapa perlu hadir sama)
4. Pemegang MyKad mesti bertanda ‘H’ bagi Sabah dan ‘K’ bagi Sarawak.
5. Sekiranya tidak memiliki MyKad, Kad Pengenalan Sementara (JPN.KPPK 09 dan 11) dan Sijil Lahir.
Catatan 1: Mykad/Mykid   tanpa tanda ‘H’ /’K’ perlu     diselaraskan terlebih dahulu di Jabatan Pendaftaran Negara(JPN).
Catatan 2 :.Permohonan akan dirujuk ke Pejabat Imigresen Sabah dan Sarawak .Kelulusan akan dimaklumkan selepas 5 hari bekerja. 

Nota: Kanak-kanak di bawah 4 tahun digalakkan untuk membawa 2 keping gambar mengikut spesifikasi yang di tetapkan

3. Pemohon di bawah 18 tahun

Jenis PemohonanSyarat-Syarat
Jika ibu dan bapa telah meninggal dunia1. MyKad /MyKid pemohon.
2. Sijil lahir pemohon.
3. Sijil kematian ibu/bapa.
4. Surat sumpah hak penjagaan anak oleh penjaga yang sah.
5. Kad Pengenalan penjaga yang sah / Pasport Penjaga yang sah (jika bukan warganegara).
6. Sijil lahir penjaga yang sah (jika perlu).
Jika ibu dan bapa bercerai1. MyKad /MyKid pemohon.
2. Sijil lahir pemohon.
3. Surat mahkamah memberi hak penjagaan anak.
4. MyKad ibu/bapa yang diberi hak penjagaan yang sah/ Pasport Penjaga yang sah (jika bukan warganegara).
Jika pemohon adalah anak angkat1. MyKad /MyKid pemohon.
2. Sijil Anak Angkat yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).
3. MyKad ibu/bapa angkat / pasport yang sah( bukan warganegara).
Jika pemohon telah berkahwin1. MyKad pemohon
2. Sijil Nikah atau Surat Cerai (jika telah bercerai)

Cara Buat Passport Online

Imigresen Malaysia baru-baru ini mengumumkan yang mereka akan menghentikan Sistem Temujanji Online (STO) mulai daripada 11 Mei 2022.

Jadi, sekarang kita boleh menguruskan urusan pembaharuan pasport secara online, tapi untuk beberapa kategori tertentu, masih boleh datang terus ke kaunter:

  1. Pemohon Pertama kali
  2. Pemohon pelanjutan kanak-kanak 13 tahun ke bawah
  3. Passport hilang atau rosak
  4. Warga emas berumur 60 tahun ke atas. Mereka boleh datang terus ke kaunter tanpa perlu membuat temujanji dahulu.
  5. OKU
  6. Pelajar berumur 21 thaun dan ke bawah yang menyambung pelajrang peringkat ijazah luar negara
  7. Jemaah Haji

cara buat passport online pemohon pertama kali untuk pasport Malaysia masih perlu menghadiri kaunter Imigresen Malaysia secara fizikal untuk membuat permohonan.

Walau bagaimanapun, pentadbiran dan prosedur boleh berubah dari semasa ke semasa, jadi saya mengesyorkan anda untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai proses pembuatan pasport Malaysia dengan mengunjungi laman web rasmi Jabatan Imigresen Malaysia atau menghubungi mereka secara langsung.

Mereka akan memberikan panduan yang tepat berdasarkan dasar terkini dan keperluan mereka.

Jangan lupa untuk memeriksa laman web rasmi Imigresen Malaysia untuk mendapatkan maklumat terkini dan mengikuti panduan yang diberikan.

Cara Buat Passport Pertama Kali

Meskipun tidak boleh buat dalam talian, kami nak kongsikan macam mana cara buat passport pertama kali, sila baca sampai penuh

  1. Persiapan Dokumen
    • Pastikan anda mempunyai salinan kad pengenalan anda yang sah.
    • Anda juga perlu mempunyai salinan sijil kelahiran atau kad keluarga sebagai bukti kewarganegaraan.
  2. Kunjungi Kaunter Imigresen
    • Pergi ke kaunter Imigresen yang berhampiran dengan anda.
    • Ambil nombor giliran dan tunggu giliran anda dipanggil.
  3. Mengisi Borang Permohonan
    • Apabila giliran anda tiba, ambil borang permohonan pasport dan isilah dengan maklumat peribadi anda.
    • Pastikan anda memberikan maklumat yang tepat dan terkini.
  4. Membuat Pembayaran
    • Setelah anda mengisi borang permohonan, bayar yuran permohonan pasport yang dikenakan.
    • Ikuti arahan pembayaran yang diberikan oleh pegawai Imigresen.
  5. Mengambil Gambar
    • Biasanya, anda akan diarahkan untuk mengambil gambar pasport di Imigresen itu sendiri.
    • Pastikan anda mematuhi syarat-syarat pemotretan yang ditetapkan.
  6. Menyerahkan Dokumen
    • Serahkan borang permohonan yang telah diisi bersama dengan dokumen-dokumen yang diperlukan seperti salinan kad pengenalan dan sijil kelahiran.
  7. Mengambil Sidik Jari
    • Anda mungkin perlu mengambil sidik jari anda sebagai sebahagian daripada proses permohonan.
  8. Tunggu Pemprosesan
    • Selepas menyerahkan permohonan, anda perlu menunggu pemprosesan oleh pihak Imigresen.
    • Anda akan diberikan resit atau dokumen pengesahan yang menunjukkan tarikh dan waktu untuk pengambilan pasport.
  9. Pengambilan Pasport
    • Pergi ke Imigresen pada tarikh dan waktu yang ditetapkan untuk mengambil pasport anda.
    • Pastikan anda membawa resit atau dokumen pengesahan yang diberikan semasa pemprosesan.

Itulah cara untuk membuat pasport Malaysia bagi pemohon pertama kali. Pastikan anda mengikuti arahan dan prosedur yang diberikan oleh Imigresen Malaysia untuk memastikan permohonan anda diproses dengan lancar.

Jika terdapat sebarang kekeliruan atau perubahan dalam prosedur, saya mengesyorkan anda untuk mendapatkan maklumat terkini daripada laman web rasmi Jabatan Imigresen Malaysia atau menghubungi mereka secara langsung.

Waktu Operasi Pejabat
Waktu Operasi Pejabat

Caj Bayaran Passport

Berikut kami senaraikan caj yang mesti korang bayarkan semasa korang buat passport:

1Pemohon biasa (13 tahun hingga 59 tahun)RM200.00
2Warga emas (60 tahun ke atas)RM100.00
3Kanak-kanak (12 tahun dan ke bawah)RM100.00
4Pelajar mengikuti program ijazah di luar negara (21 tahun dan ke bawah)RM100.00
5Jemaah Haji (surat pengesahan dari Tabung Haji atau agensi yang dilantik)RM100.00
6Orang Kelainan Upaya (OKU)Percuma


Baiklah, inilah akhir artikel kami mengenai cara buat passport online Malaysia.

Dengan mengikuti langkah-langkah yang telah kami berikan, anda dapat membuat permohonan pasport dengan mudah dan efisien.

Ingatlah untuk selalu memeriksa maklumat terkini dan mengikuti panduan dari Jabatan Imigresen Malaysia.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kekeliruan mengenai cara bikin passport online / cara buat passport pertama kali online, jangan ragu untuk menghubungi Imigresen Malaysia atau mencari bantuan daripada mereka. Mereka akan bersedia membantu anda dalam menjawab pertanyaan dan memberikan arahan yang diperlukan.

Semoga artikel cara membuat passport secara online ini telah memberikan anda panduan yang berguna dan membantu anda dalam melaksanakan proses pembuatan pasport Malaysia secara online.

Dengan pasport di tangan, anda sudah bersedia untuk menerokai dunia dengan kebebasan perjalanan antarabangsa. Selamat bercuti dan selamat menjalani pengalaman baru di luar negara!

Originally posted 2023-05-18 15:28:58.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait