Cara Renew Passport Online Malaysia Dengan Mudah

Maul Februari 2, 2024

Cara renew passport online mudah untuk dilakukan, baca artikel ini sampai penuh supaya korang faham dengan betul!

Hai, korang! Hari ni kita nak bercakap pasal cara renew passport online. Mesti ramai yang dah tak sabar nak travel lagi, kan?

Tapi sebelum tu, kena pastikan passport kita up-to-date. Jangan risau, sekarang boleh renew passport dengan mudah, tanpa perlu beratur panjang di pejabat imigresen. Canggihnya teknologi zaman sekarang!

Cara Renew Passport Online

Dah start dari 11 Mei 2022, untuk renew passport (PMA), kena buat secara online je, guys! Tapi kalau korang nak buat permohonan kali pertama, atau korang warga emas, OKU, kanak-kanak bawah 12 tahun, atau passport hilang/rosak, korang masih boleh pergi terus ke pejabat.

Jadi, kecuali kes-kes tu je, semua kena buat online. Takde la pening-pening nak ke pejabat imigresen lagi. Canggih betul teknologi sekarang!

Apabila korang nak tahu cara renew passport online dengan betul, sila ikuti langkah berikut ni!

  • Layari laman portal MyIMMS eServices pada link ini
  • Pergi pada bahagian MyOnline Passport kemudian klik Permohonan Passport – Application for the renewal of passport
klik Permohonan Passport - Application for the renewal of passport
klik Permohonan Passport – Application for the renewal of passport
  • Selepas tu, pada halaman setelahnya korang yang diterngkan mengenai tempoh pengeluaran passport, specification foto passport, terma dan syarkat, caj bayaran dan perkara lain yang dibutuhkan
  • Korang harus pahami dan teliti kesemua informasi yang telah dipaparkan
  • Kemudian klik pada butang Setuju pada bahagian bawah halaman tersebut
klik setuju
klik setuju
  • Lengkapkan maklumat yang dikehendaki
Isikan Maklumat
cara nak apply passport online: Isikan Maklumat
  • Kemudian korang pilih cawangan kutipan passport
  • Muat naik imej yang mengikut kriteria yang telah dinyatakan, Berhati-hati agar tidak gagal dan supaya permohonan korang tak ditolak
    • Background wajib berwarna putih
    • Warna pakaian gelap
    • Pakai tudung warna gelap apabila korang perempuan muslim
    • Upload softcopy
Kriteria Foto
Kriteria Foto
  • Lengkapkan bayaran yang selaras dengan peruntukan
  • Simpan resit
  • Selesai

Korang kena datang sendiri untuk amik passport, guys! Jangan harap boleh suruh orang lain ambilkan.

Bila datang, jangan lupa bawak kad pengenalan, passport lama, dan resit bayaran tu. Takde benda nak bagi wakil ambilkan. Kena buat sendiri, no shortcut!

Korang leh pilih nak amik passport kat pejabat passport yang ada dalam sistem tu. Sistem tu nanti akan bagi tarikh dan masa untuk korang amik passport berdasarkan tarikh dan masa korang buat permohonan tu.

Jadi, tak perlu risau la nak booking sendiri, sistem akan handle semua tu. Senang je!

Fi Pembaharuan Passport Online Malaysia

Kadar yang dikenakan untuk pembaharuan passport ialah seperti berikut:

  • Kanak-kanak (12 tahun kebawah) RM100
  • Pelajar mengikuti program ijazah di luar negara (21 tahun kebawah) RM100
  • Permohonan biasa (13-59 Tahun) RM200
  • Jemaah Haji yang telah dapat surat pengesahan dari Tabung Haji atau Agensi RM100
  • Warga Emas (60 tahun ke atas) RM100
  • Orang Kurang Upaya (OKU) Percuma / Gratis

Semakan Status Renew Passport Online

Selepas korang tahu Cara Renew Passport Online. Korang boleh check status permohonan korang dengan bukak laman “Pertanyaan Status Permohonan“.

Jadi, korang leh tanya-tanya kat situ lah pasal status permohonan korang. Senang je, tak perlu nak call ke pejabat imigresen ke apa.

Cuma bukak je laman tu, korang boleh dapat maklumat terkini pasal permohonan korang. Memang praktikal gila!

Maklumat Lanjutan

Antara info-info penting yang berkaitan dengan Aplikasi Permohonan MyOnline Passport ni adalah macam ni:

  1. Tarikh dan masa amik passport akan ditetapkan oleh sistem berdasarkan tarikh dan masa korang buat permohonan.
  2. Waktu serahan passport – kalau korang buat permohonan sebelum pukul 3 petang hari bekerja, korang akan dapat passport tu pada hari yang sama. Tapi kalau lepas pukul 3 petang, korang baru dapat pada jam 10 pagi hari bekerja esok.
  3. Kalau korang ada masalah dengan cap jari, tak perlu risau. Korang boleh terus bayar dan datang ke pejabat pemungut yang korang pilih untuk ambil cap jari.
  4. Passport yang tak diambil dalam tempoh tiga bulan selepas tarikh kutipan yang ada dalam resit bayaran tu akan dibatalkan dan dihapuskan.

Jadi, korang kena pastikan ambik passport tu tepat masa dan jangan biarkan lelama, nanti kena buat permohonan balik. Jaga-jaga ya!

Video

jika anda masih bingung dengan cara cara buat renew passport online diatas, silahkan simak video berikut

So, itulah cara-cara renew passport online, guys! Sekarang, tak perlu lagi pening-pening bagaimana cara renew passport online.

Dengan teknologi canggih yang ada sekarang, semua boleh buat dengan mudah dan pantas. Jadi, jangan la malas-malas nak renew passport.

Ingat, passport yang up-to-date ni penting kalau nak travel ke luar negara. Jadi, pastikan korang renew dalam tempoh yang sesuai, jangan sampai last minute pulak.

Kalau ada apa-apa soalan lagi, jangan segan-segan untuk tanya, okay? Selamat renew passport online dan happy travel!

Originally posted 2023-05-15 13:28:23.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait