2 Cara Cek Nombor Telefon Yes (Berjaya)

Maul April 23, 2024

Cara Cek Nombor Telefon Yes dapat dilakukan dengan cepat dan mudah, iaitu dengan muat turun aplikasi MyYES maupun melihatnya di tetapan/settings.

Sudah lama anda tidak menggunakan telefon bimbit YES anda dan anda lupa nombor telefon yes anda? Atau mungkin anda baru sahaja membeli telefon bimbit baru dan tidak pasti sama ada nombor tersebut berdaftar dengan YES atau tidak?

Kini, anda tidak perlu risau lagi! Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara semak nombor telefon yes 4g anda dengan mudah dan cepat di Malaysia.

1. Cek Nombor Yes Online

Cara cek nombor Telefon Yes dapat dilakukan juga secara online, seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda mesti memuat turun aplikasi MyYes.

Aplikasi ini membantu anda membeli pakej, mengetahui baki semasa, dan mengetahui baki internet yang tinggal. Nombor anda juga akan dipaparkan di dalam aplikasi ini.

Cara nak tahu nombor telefon yes, sila ikuti langkah berikut:

 • Pastikan telefon anda mempunyai kad SIM Yes yang dipasang di dalamnya.
 • Kemudian, sambungkan telefon anda ke Internet.
 • Lancarkan aplikasi MyYes. Sekiranya anda belum memuat turun aplikasi, pergi ke Google Play Store atau App Store untuk memuat turun aplikasi.
 • Log masuk ke akaun anda dengan hanya memasukkan ID pengguna dan PIN anda.
 • Sebaik sahaja anda berjaya log masuk, anda boleh melihat nombor anda di bahagian atas skrin.
Tampilan Home MyYES
Tampilan Home MyYES

2. Cek Nombor Yes Offline

Cara Cek Nombor Telefon Yes ini boleh dilakukan hanya dengan telefon pintar anda, sila ikuti langkah-langkah berikut:

 • Mula-mula, pastikan kad Yes anda dipalamkan ke dalam slot kad SIM pada telefon anda.
 • Kemudian, pergi ke Tetapan (Settings).
 • Pelbagai menu kemudiannya akan dipaparkan kepada anda dalam masa yang singkat. Salah satunya ditulis sebagai Sambungan (Connection). Pilih menu dengan mengetiknya sekali.
 • Teruskan dengan mengetik Pengurus Kad SIM (SIM Card Manager). Di sana, anda akan melihat dua kad SIM (jika telefon anda adalah Dwi SIM), atau hanya satu SIM.
 • Ketahui kad SIM dengan Yes sebagai namanya. Biasanya, anda akan melihat nombor anda di bawah perkataan Yes.
Cek Nombor Telefon YES di Settings
Cek Nombor Telefon YES di Settings

Itu semua penjelasan tentang cara cek nombor telefon Yes, jika ia berguna untuk anda semua.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

  Leave a comment

  Artikel Terkait