Cara Daftar dan Menggunakan Bank Islam Online dengan Mudah

Maul Februari 3, 2024

Cara Daftar dan Menggunakan Bank Islam Online mudah untuk dilakukan, baca artikel ini secara penuh supaya korang faham dengan betul!

“Eh, korang pernah tak terfikir Cara Daftar dan Menggunakan Bank Islam Online? Kalau belum, elok la dengar cerita ni.

Kali ni kita nak bincang pasal cara daftar dan guna Bank Islam secara online. Betul, korang boleh uruskan segala hal berkaitan perbankan tanpa perlu ke kaunter bank lagi!

So, apa lagi yang kita perlu tahu dan macam mana nak mula? Jom, kita explore langkah-langkah mudahnya bersama-sama!”

Mari kita mulakan Cara Daftar dan Menggunakan Bank Islam Online!

Apa Itu Bank Islam Online Banking?

“Korang pernah tak dengar pasal Bank Islam Online Banking ni? Jadi, apa sebenarnya Bank Islam Online Banking ni? Ni la cara canggih bank Islam bagi kita uruskan segala hal berkaitan perbankan secara online. Imagine je, korang tak perlu dah beratur panjang-panjang dekat kaunter bank untuk bayar bil atau transfer duit. Semua boleh buat dengan mudah melalui telefon pintar atau komputer je! Best tak?

Dalam Bank Islam Online Banking, korang boleh check baki akaun, buat pembayaran bil, transfer duit ke akaun lain, dan banyak lagi. Tambahan pulak, korang boleh akses info perbankan korang 24 jam sehari, 7 hari seminggu. Memang convenient gila kan?

Nak daftar Bank Islam Online Banking pun senang je. Korang kena pergi ke laman web Bank Islam, cari bahagian “Daftar Online Banking” atau “Register Online Banking,” dan ikut je langkah-langkah dia. Lepas tu, korang akan dapat ID pengguna dan kata laluan untuk log masuk. Jangan risau, Bank Islam Online Banking ni secure, so tak perlu risau pasal keselamatan maklumat korang.

Jadi, apa tunggu lagi? Daftarlah sekarang juga dan nikmati kemudahan Bank Islam Online Banking!”

Syarat pendaftaran Bank Islam Online

Sebelum korang daftar Bank Islam online, korang mesti fahami dahulu persyaratannya. Berikut merupakan syarat pendaftaran Bank Islam Online:

  • Memiliki umur 18 tahun atau lebih
  • Memiliki akaun pribadi/akaun semasa yang berdaftar
  • Jenis akaun yang dimiliki merupakan pemilik tunggal
  • Memiliki debit kad atau kad ATM Bank Islam
  • Memiliki nombor pin ATM yang telah aktif

Cara Daftar Bank Islam Online

Sila baca dengan teliti Cara Daftar dan Menggunakan Bank Islam Online (bank islam online registration) berikut ni:

  • Pergi dan Layari web rasmi dari Bank Islam di sini
  • Kemudian klik butang First Time User
Klik First Time User
Klik First Time User
  • Selepas korang baca dahulu terma dan syarat yang dipaparkan dan klik Continue
Check dan klik Continue
Check dan klik Continue
  • Klik butang ATM/Debit Card
  • Kemuidan masukkan nombor kad ATM // kad Debit korang
  • Selepas masukkan nombor, korang cipta User ID, password dan maklumat lain yang disediakan
Isikan Maklumat
Isikan Maklumat bank islam online account opening
  • Klik Confirm apabila telah di isi semua
  • Tunggu kejap dan korang akan terima notifikasi selesai mendaftar Bank Islam Online

Ciri Bank Islam Online

Selepas korang daftar Bank Islam online maka korang akan dapatkan beberap ciri yang sangat berguna. Korang boleh melakukan banyak jenis trascation dalam Bank Islam online apps ni, macam:

  • Account summary
  • E-Statement
  • Cheque Management
  • Internet Banking Transaction History
  • Within Bank Islam To Own or Third Party Account
  • To Other Bank via IBG and Instant Transfer IBFT
  • Maintenance of Future Funds Transfer or Favourite Accounts

Selain tu, korang juga boleh gunakan Bank Islam Online banking app (bank islam online application) ini untuk pembayaran macam:

  • To Own Bank Islam Card-i
  • To Own Financing
  • Prepaid Reload
  • Open or Registered Bill
  • JomPAY Open or Registered Bill
  • Auto Debit
  • Bill Presentment
  • E-Sadaqah / Wakaf
  • Maintenance of Favourite Bill Payment or JomPAY

Cara Guna Bank Islam Online

Setelah korang faham cara daftar bank islam, korang juga mesti faham cara gunakan bank islam online. Berikut kami kongsikan beberapa cara guna bank islam online!

Download Penyata Bank

Contoh Penyata Bank Islam
Contoh Penyata Bank Islam

Bank statement, atau lebih dikenali sebagai penyata bank, adalah rekod transaksi kewangan dalam akaun. Contohnya, pengeluaran wang di ATM, pemindahan wang, pembayaran bil, dan semua transaksi yang berlaku dalam akaun anda akan direkodkan secara terperinci.

Anda boleh mencuba ciri ini dengan syarat e-penyata tersedia setelah anda melanggan perkhidmatan E-Penyata. Jika anda belum melanggan perkhidmatan E-Penyata, sila teruskan ke bahagian E-Statement Maintenance terlebih dahulu.

Untuk melihat e-penyata, anda perlu memasang atau menginstall Adobe Acrobat Reader pada komputer anda. Jika anda tidak mempunyai perisian tersebut, sila muat turun secara percuma daripada www.adobe.com dan ikut arahan yang dipaparkan di skrin.

Ikuti langkah-langkah di bawah ini, bank islam online banking login terlebih dahulu:

  1. Pilih E-Penyata/E-Statement.
  2. Pilih Download.
  3. Pilih akaun atau kad daripada senarai yang disediakan.
  4. Klik Submit.
  5. Senarai akaun E-Penyata anda akan dipaparkan.
  6. Pilih dan klik pada tarikh penyata tertentu untuk memuat turun e-penyata anda ke komputer anda.
  7. Pilih Open untuk melihatnya pada komputer anda.
  8. Pilih Save dan ikut arahan yang dipaparkan di skrin untuk menyimpan salinan PDF E-Penyata pada komputer anda untuk tujuan penyimpanan rekod.

Dengan memanfaatkan ciri ini, anda dapat dengan mudah mengakses dan menyimpan salinan penyata bank secara digital untuk rujukan dan rekod peribadi anda.

Cara Transfer Bank Islam

Jumlah wang yang boleh dipindahkan tertakluk kepada jumlah had agregat harian Own Account Transfer.

Untuk membuat pindahan wang atau transfer duit, ikuti langkah-langkah berikut:

  1. Pilih “Dalam Bank Islam” (Within Bank Islam).
  2. Pilih “Akaun Sendiri” (Own Account).
  3. Pilih “Dari Akaun” (From Account) dari senarai akaun yang tersedia.
  4. Pilih “Ke Akaun” (To Account) dari senarai akaun yang tersedia sebagai tujuan transfer.
  5. Masukkan “Jumlah Pemindahan” (Transfer Amount), iaitu jumlah wang yang ingin dihantar.
  6. Tarikh berkuatkuasa secara default ditetapkan sebagai “Hari Ini” (Today). Jika anda ingin menetapkan tarikh pemindahan pada masa hadapan, klik pada “Penyemak Tarikh” (Date Checker).
  7. Masukkan “Perihalan Pemindahan” sebagai rujukan, misalnya “Transfer gaji”.
  8. Klik “Pindahkan” (Transfer) untuk meneruskan ke halaman seterusnya.
  9. Sahkan butiran pemindahan.
  10. Klik “Sahkan” (Confirm).
  11. Cetak transaksi untuk rekod peribadi anda.

Dengan mengikuti langkah-langkah di atas, anda boleh dengan mudah melakukan pindahan wang atau transfer duit dengan Bank Islam Online Banking dan mencetak transaksi sebagai rekod peribadi.

Cara Instant Transfer Bank Islam

Jika anda ingin melakukan pemindahan dana segera atau IBFT (Interbank Fund Transfer) dengan Bank Islam, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

  1. Log masuk ke Bank Islam online banking.
  2. Pilih “Pemindahan Dana” (Funds Transfer)/”Interbank”.
  3. Pilih “Pemindahan Segera” (Instant Transfer IBFT)/”Pemindahan IBG”.
  4. Dalam bahagian “Dari Akaun” (From Account), pilih akaun yang ingin anda gunakan untuk pemindahan dana.
  5. Dalam bahagian “Jenis Pemindahan” (Transfer Type), pilih jenis pemindahan yang sesuai.
  6. Masukkan “Jumlah Pemindahan” (Transfer Amount), iaitu jumlah wang yang ingin dipindahkan.
  7. Amaun caj yang dikenakan akan dipaparkan.
  8. Tarikh berkuatkuasa (Effective Date) secara lalai ditetapkan kepada “Hari Ini” (Today). Jika anda ingin menetapkan tarikh pemindahan pada masa hadapan, klik pada “Penyemak Tarikh” (Date Checker).
  9. Pilih “Jenis Penerima” (Recipient Type).
  10. Jika “Jenis Penerima” adalah “Penerima Terbuka” (Open Recipient), masukkan nombor akaun penerima.
  11. Jika “Jenis Penerima” adalah “Penerima Kegemaran” (Favourite Recipient), pilih penerima kegemaran dari senarai yang tersedia.
  12. Masukkan “Rujukan Penerima” (Recipient Reference).
  13. Masukkan “Butiran Pembayaran Lain” (Other Payment Details).
  14. Masukkan emel penerima.
  15. Meminta TAC, masukkan kod TAC untuk pengesahan.
  16. Klik “Sahkan” (Confirm), dan selesai.

“Jadi, itulah Cara Daftar dan Menggunakan Bank Islam Online. Sekarang, korang dah tahu betapa senangnya uruskan urusan perbankan korang tanpa perlu ke bank fizikal. Dalam zaman teknologi ni, kita patut aprove kemudahan yang ada, kan?

Jangan lupa, Bank Islam Online Banking ni boleh digunakan di mana-mana dan pada bila-bila masa. Korang tak payah risau tentang waktu operasi bank atau beratur panjang lagi. Semuanya boleh diselesaikan dengan mudah dan pantas melalui telefon pintar atau komputer je.

Kalau korang ada sebarang soalan atau kesulitan dalam proses pendaftaran atau penggunaan, jangan segan untuk hubungi Bank Islam. Mereka akan sedia membantu korang dengan baik.

Jadi, tunggu apa lagi? Daftarlah sekarang dan nikmati kemudahan Bank Islam Online Banking. Mari kita manfaatkan teknologi untuk memudahkan hidup kita.

Terima kasih kerana membaca artikel Cara Daftar dan Menggunakan Bank Islam Online ini, dan semoga artikel Cara Daftar dan Menggunakan Bank Islam Onlineini membantu korang dalam menguruskan urusan perbankan secara mudah dan cekap. Selamat mencuba!”

Originally posted 2023-05-16 23:52:21.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait