2 Langkah Mudah Cara Daftar Online Banking Bank Rakyat

aiman Februari 7, 2024

Sekarang ni, cara daftar Online Banking Bank Rakyat tak susah sangat pun korang buat, sebab korang boleh je daftar akaun banking Bank Rakyat dengan online je.

Bank Rakyat, sebuah bank terkemuka kat Malaysia, ada servis perbankan online yang senang sangat bagi pelanggan nak uruskan duit diorang dengan senang dan pantas.

Kalau daftar untuk Online Banking Bank Rakyat, korang boleh akses akaun korang, buat pemindahan duit, bayar bil, dan banyak lagi, takyah pening-pening nak pegi cawangan bank.

Artikel ni akan bagi panduan langkah demi langkah tentang macam mana cara daftar Online Banking Bank Rakyat dan explore fitur dan keselamatan yang ada.

Apa Itu Online Banking Bank Rakyat?

Perkhidmatan Bank Rakyat online, iaitu Online Banking Bank Rakyat, ni memang senang kita punya hidup.

Kita boleh uruskan hal perbankan kita melalui online je.

Kita boleh buka akaun bank, cek baki akaun, pindah duit, bayar bil, dan macam-macam lagi tanpa kena pergi bank fizikal.

Dalam zaman teknologi sekarang ni, Online Banking Bank Rakyat ni memang memudahkan hidup kita.

Kita boleh akses akaun bank bila-bila masa dan dari mana-mana je yang ada internet.

Kita cuma perlu buka laman web Bank Rakyat atau muat turun aplikasi mudah alih mereka.

Satu benda menarik pasal Online Banking Bank Rakyat ni ialah kita boleh buat transaksi wang secara online.

Kita boleh pindah duit antara akaun sendiri atau orang lain dengan mudah dan cepat.

Lagi best, kita juga boleh bayar bil-bil seperti bil elektrik, bil telefon, atau bayar pinjaman secara online tanpa perlu beratur kat kaunter bank.

Yang bestnya, korang boleh akses servis perbankan online banking Bank Rakyat ni 24/7.

Cara Daftar Akaun Online Banking Bank Rakyat

Korang kena tau camne nak register internet banking Bank Rakyat sebelum korang boleh guna untuk buat macam-macam urusan, cam transfer duit, check balance, top up kredit, bayar bil elektrik, dan macam-macam lagi.

Lihat kat bawah ni untuk 2 langkah cara membuat online banking Bank Rakyat guna ATM dan iRakyat.

Langkah 1: Cara Daftar Akaun Banking Bank Rakyat dengan ATM

Untuk cara daftar online banking Bank Rakyat, ada dua langkah yang perlu korang ikuti, iaitu melalui ATM dan pendaftaran online dengan laman web rasmi iRakyat (untuk mengaktifkannya).

Berikut adalah langkah pertama yang perlu dilakukan, iaitu daftar melalui ATM Bank Rakyat online banking:

  • Langkah pertama, kena pergi mesin ATM.
  • Masukkan PIN ATM.
  • Tekan menu Lain-lain.
  • Tekan menu Internet Banking TPIN.
  • Isi nombor telefon dan TPIN.
  • Siap dan selesai.

Catatan: Nombor telefon yang dimasukkan kena jadi nombor telefon yang kamu guna untuk daftar akaun pertama kali. Kalau tak sama, kena tukar dulu kat pejabat cawangan bank terdekat.

Catatan: TPIN ini akan digunakan sebagai pengesahan apabila kamu mendaftar melalui laman web rasmi iRakyat. Tapi TPIN ini takkan dicetak di resit, jadi kena ingat sendiri.

Langkah 2: Cara Daftar Online Banking Bank Rakyat dengan iRakyat

Bila kau dah dapat T-PIN dan update nombor telefon Bank Rakyat, korang kena ikut step-step kat bawah ni untuk aktifkan akaun internet banking Bank Rakyat korang secara online:

1. Jom layari laman web rasmi www.irakyat.com.my.

2. Klik Login > selepas tu pilih “Personal Banking”

3. Pilih First Time Registration / Register.

4. Lepas tu, ada dua pilihan yang korang boleh pilih. Gunakan kad ATM atau guna ID sementara.

Cara Daftar Online Banking Bank Rakyat
Pilih Guna Kad ATM atau Id sementara

5. Pilihlah kad ATM tu untuk langkah awal cara mendaftar online banking Bank Rakyat.

6. Isi la borang yang ada dengan data yang diperlukan. Borang ni ada jenis kad yang kau pakai, sama ada kad debit atau kad kredit. Lepas tu ada lagi borang nak masukkan nombor kad, nombor telefon, dan TPIN yang kau dapat sebelum ni.

Imej Isi Borang dengan Data Peribadi
Isi Borang dengan Data Peribadi

7. Lepas korang daftar nombor telefon korang semua, korang akan dapatlah mesej TAC tu. Mesej tu ada kod pengesahan transaksi. Nanti kalau korang nak buat transaksi, korang kena guna kod tu.

8. Masukkan username, password, dan email. Data ni penting untuk kau login internet banking iRakyat.

Imej Masukkan Username, Password, dan Email
Masukkan Username, Password, dan Email

9. Lepas tu, korang kena baca terma dan syarat, pastu check la kat bahagian Accept tu. Dah siap.

Video

Sekiranya anda belum paham dengan cara daftar online banking Bank Rakyat diatas, anda boleh tengok video cara daftar online banking Bank Rakyat dibawah ni agar korang semua paham, semak video berikut:

Jadi, itulah dia untuk langakah-langkah cara daftar online banking Bank Rakyat dengan mudah yang boleh korang semua ikuti.

Sekarang, korang semua boleh menikmati kemudahan berurusan kewangan dari keselesaan rumah melalui aplikasi mudah alih atau laman web mereka.

Jadi, jangan lagi bersusah payah mengantri di kaunter atau mengisi borang-borang panjang.

Daftar sekarang dan jelajahi dunia perbankan digital yang memudahkan hidup kita!

Originally posted 2023-05-20 12:27:43.

Artikel Terkait