3+ Cara Lajukan Internet Umobile dengan Mudah

Maul Februari 24, 2024

Cara Lajukan Internet Umobile boleh dilakukan dengan mudah, baca artikel ni sampai penuh supaya korang faham Cara Lajukan Internet Umobile dengan betul!

Hari ni kita nak cerita pasal satu perkara yang memang jadi masalah ramai orang – internet yang lembab! Adoi, memang stress betul bila internet slow, kan?

Jangan risau, kita ada berita baik untuk korang yang guna Umobile. Kita akan kongsi cara-cara mudah untuk lajukan internet korang. So, siap-siaplah, sebab kita nak terjah dengan gaya yang santai tapi tetap efektif ni!

Korang mesti pernah rasa macam nak hentak kepala kat dinding bila internet tak bergerak sekalipun, kan? Relax, kita semua pernah alami.

Jadi, kita nak tolong korang keluar daripada masalah tu dengan beberapa tips yang boleh buat internet korang fly macam burung elang!

Cara Lajukan Internet Umobile guna APN

Korang boleh lajukan internet umobile menggunakan APN, berikut ni kami kongsikan cara lajukan internet umobile iphone dan android

APN Umobile for Android

Apabila korang gunakan android, korang boleh ikuti langkah ni:

Cara Lajukan Internet Umobile
Cara nak lajukan internet umobile
  • Korang pergi ke Settings
  • Pilih SIM Cards & Mobile Network
  • Kemudian pilih Acces Point Name
  • Selepas tu korang mesti tambah U Mobile APN macam ni:
NameU Mobile
APNmy3g
ProxyNot Set
PortNot Set
UsernameNot Set
PasswordNot Set
ServerNot Set
MMSChttp://mms.digi.com.my/servlets/mms
MMS Proxy10.30.5.11
MMS Port8080
MCC502
MNC18
Authentication TypeNot Set
APN Typedefault,supl,mms
APN ProtocolIpv4
APN Roaming ProtocolIpv4
Enable/Disable APNAPN Enabled
BearerUnspecified
MVNO TypeNone
MVNO ValueNot Set

APN Umobile for iOS

Apabila korang gunakan iphone, korang boleh ikuti langkah ni:

  • Korang pergi ke Settings
  • Pilih Cellular > Cellular Data
  • Kemudian pilih Acces Point Name
  • Selepas tu korang mesti tambah U Mobile APN macam ni:
Cellular Data
APNmy3g
UsernameBlank
PasswordBlank
LTE Setup (Optional)
APNBlank
UsernameBlank
PasswordBlank
MMS
APNmy3g
Usernameblank
Passwordblank
MMSChttp://10.30.3.11/servlets/mms
MMS Proxy10.30.5.11:8080
MMS Message Size1048576
MMS UA Prof URLblank

Cara Lajukan Internet Umobile guna Aplikasi VPN

Selain guna APN, korang juga boleh guna cara ni untuk lajukan internet umbole.

VPN Psiphon Pro Unlimited Speed

VPN Psiphon Pro Unlimited Speed
VPN Psiphon Pro Unlimited Speed

Selain tukar APN, korang juga boleh guna VPN Psiphon Pro untuk tambah laju internet UMobile. Senang je nak dapatkan aplikasi Psiphon Pro ni, download je dari Play Store, free je tau!

Cara guna Psiphon Pro pun senang giler:

  1. Buka app Psiphon Pro.
  2. Kat halaman depan tu, tekan butang START.
  3. Psiphon Pro akan automatically connect dengan server.
  4. Tunggu sampai ikon kunci atau key keluar kat status bar phone korang, lepas tu biarkan je Psiphon Pro berjalan kat background sambil korang guna internet.

Kalau korang tak rasa connection slow, korang boleh pilih server VPN dari negara tertentu dalam settings atau option. Macam tu je senang!

Aplikasi HSPA+ Tweaker

Aplikasi HSPA+ Tweaker
Aplikasi HSPA+ Tweaker

Aplikasi HSPA+ Tweaker ni punya tugas yang hebat, iaitu nak maintain kestabilan rangkaian H+ dan 4G supaya tak berubah-ubah. Bagus kan?

Untuk dapatkan aplikasi ni, korang boleh download secara free je melalui Google Play. Senang je!

Cara nak guna pun mudah sangat, ni tips untuk dapatkan kelajuan maksimum:

  1. Pergi kat Tetapan, tekan menu button kat atas kiri, pastu pilih Tetapan.
  2. Korang cuma perlu tukar bahagian Host kepada “google.com” tanpa petik dua.

Lepas tu, bila korang dah siap setting tu, tekan ikon H yang tengah-tengah tu. HSPA+ Tweaker akan secara automatik stabilize rangkaian internet PING UMobile kat phone korang.

Best kan? Jadi, tak payah risau lagi pasal kelajuan internet yang tak stabil!

Video

Sekiranya anda masih keliru dengan kaedah Cara Lajukan Internet Umobile di atas, sila tonton video ini!

So, itulah beberapa Cara Lajukan Internet Umobile korang dengan mudah.

Harapnya dengan tips-tips yang kita kongsi tadi, korang boleh nikmati internet yang laju dan smooth macam basikal downhill!

Ingatlah, tak perlu stress berlebihan bila internet jadi slow. Cuba je langkah-langkah yang kita ajar ni, insyaAllah akan ada peningkatan.

Dan jangan malu-malu nak minta bantuan customer service UMobile jika semua ini tak membantu. Dorang memang pakar dalam penyelesaian masalah internet.

Sekarang, korang boleh teruskan streaming, bermain game online, dan menonton video tanpa gangguan. Jangan lupa share tips ni dengan kawan-kawan yang pakai UMobile juga, supaya semua boleh enjoy internet yang laju giler!

Originally posted 2023-06-14 12:31:40.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait