3 Cara Tukar No Telefon Maybank (Aman & Terpercaya)

Maul February 24, 2024

Tukar No Telefon Maybank dapat dilakukan dengan beberapa cara termasuk melalui mesin ATM, cawangan maybank dan maybank online.

Pemilik akaun Maybank seringkali memerlukan untuk menukar nombor telefon mereka untuk tujuan pengurusan akaun yang lebih mudah dan selamat.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana cara untuk menukar nombor telefon Maybank dengan mudah dan cepat melalui beberapa cara yang berbeza, termasuk melalui Maybank2u, telefon bimbit, dan kaunter Maybank.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang cara tukar no telefon Maybank.

Apa Itu Tukar Nombor Telefon TAC Maybank?

Transaction Authorisaztion Code atau biasa disingkat TAC diperlukan untuk sesetengah transaksi kerana ia menambah satu lagi tahap perlindungan untuk mengelakkan akses yang tidak diingini ke akaun anda.

Tukar nombor telefon TAC adalah proses menukar nombor telefon yang digunakan untuk menerima kod TAC semasa melakukan transaksi dalam akaun Maybank anda.

Kod TAC adalah kod 6-digit yang dikirimkan kepada anda melalui SMS atau melalui panggilan telefon untuk memastikan bahawa anda adalah pemilik akaun tersebut dan bersetuju dengan transaksi yang dilakukan.

Oleh itu, ia penting untuk memastikan bahawa nombor telefon yang terdaftar dalam akaun Maybank anda adalah nombor telefon yang aktif dan boleh dihubungi.

Tukar nombor telefon TAC adalah cara untuk memastikan bahawa anda dapat menerima kod TAC dengan selamat dan tepat pada masanya.

Mengapa Perlu Menukar Nombor Telefon?

Anda mungkin perlu mengubah suai nombor telefon yang anda gunakan untuk menjalankan aktiviti perbankan mudah alih Maybank.

Sebagai contoh, anda mungkin ingin mengemas kini nombor telefon untuk menerima TAC jika nombor itu dicuri, diharamkan, tersalah letak atau telefon anda dicuri atau dirampas oleh orang lain.

 • Hanya untuk tujuan TAC, anda perlu mendaftarkan nombor telefon anda.
 • Elakkan mendaftar nombor telefon orang lain apabila boleh.
 • Urus niaga yang melibatkan perbankan dalam talian mesti menggunakan TAC sebagai lapisan perlindungan tambahan.
 • Hanya satu nombor telefon bimbit boleh didaftarkan bagi setiap pendaftaran.
 • TAC melindungi akaun anda daripada akses haram sebagai tambahan.
 • Untuk operasi pemindahan internet, anda memerlukan TAC dari bank.

Peraturan dan Syarat untuk Tukar Nombor Telefon Maybank

Berikut adalah beberapa peraturan dan syarat yang mungkin perlu dipenuhi untuk menukar nombor telefon TAC Maybank:

 1. Anda harus menjadi pemilik akaun Maybank yang sah: Hanya pemilik akaun yang boleh menukar nombor telefon TAC mereka.
 2. Menyediakan dokumen pengesahan: Anda mungkin diminta untuk menyediakan dokumen pengesahan seperti kad pengenalan atau pasport untuk memastikan bahawa anda adalah pemilik akaun tersebut.
 3. Nombor telefon yang sah: Nombor telefon yang baru mestilah sah dan boleh dihubungi untuk menerima kod TAC semasa melakukan transaksi.
 4. Memastikan bahawa nombor telefon yang baru tidak terdaftar dengan akaun Maybank yang lain: Nombor telefon yang baru tidak boleh digunakan bersama-sama dengan akaun Maybank yang lain.
 5. Memastikan bahawa nombor telefon yang lama tidak digunakan lagi: Nombor telefon yang lama harus ditutup selepas nombor telefon yang baru ditambahkan ke dalam akaun.

Sebagai syarat untuk keamanan dan keselamatan, Maybank mungkin meminta informasi tambahan atau dokumen pengesahan sebelum memproses permintaan anda untuk menukar nombor telefon TAC.

Oleh itu, sangat penting untuk membaca dan memastikan bahawa anda memenuhi semua syarat dan peraturan sebelum memulakan proses menukar nombor telefon TAC Maybank.

Cara Kemaskini Nombor Telefon Maybank untuk Terima TAC

Terdapat beberapa cara tukar no telefon Maybank yang umum dilakukan, termasuk:

1. Melalui Mesin ATM

Sila ikuti langkah-langkah berikut jika anda nak tukar no telefon maybank ATM:

 • Masukkan kad ATM & Nombor Pin
 • Pilih Maybank2u/Perbankan Telefon/ATM SMS Makluman Lain-lain
Cara Tukar No Telefon Maybank Guna ATM 1
Cara Tukar No Telefon Maybank Guna ATM 1
 • Kemudian pilih Kemas Kini M2U TAC Mobile
Cara Tukar No Telefon Maybank Guna ATM 2
Cara Tukar No Telefon Maybank Guna ATM 2
 • Masukkan nomor telefon baharu anda
Cara Tukar No Telefon Maybank Guna ATM 3
Cara Tukar No Telefon Maybank Guna ATM 3
 • Sistem akan memaparkan nota amaran: Sila daftarkan nombor telefon bimbit anda sendiri dan bukan pihak ketiga untuk melindungi transaksi perbankan internet anda
 • Masukkan no telefon bimbit baharu yang anda kehendaki.

2. Melalui Cawangan Maybank

Sila ikuti langkah-langkah berikut jika anda nak tukar no telefon maybank melalui cawangan maybank:

 • Kunjungi cawangan Maybank terdekat
 • Lengkapi borang permohonan Kemaskini/tukar nombor mudah alih TAC
 • Kemudian staff akan menguruskan pendaftaran TAC baharu

3. Melalui Maybank Online

Untuk tukar no telefon Maybank2u tidak boleh dilakukan secara online samda Web ataupun Aplikasi Maybank2u. Jadi tukar no telefon maybank online tidak boleh dilakukan

Video

Sekiranya anda masih keliru tentang perkara Tukar No Telefon Maybank, lihat video ini https://youtu.be/N2dWMMG100A

Dengan mengikuti langkah-langkah yang diterangkan dalam artikel ini, anda akan dapat menukar nombor telefon TAC Maybank dengan mudah dan selamat.

Proses tukar no telefon maybank penting untuk memastikan bahawa akaun anda terlindung dan memudahkan anda untuk melakukan transaksi dengan selamat.

Jangan ragu untuk menghubungi Maybank jika anda memerlukan bantuan atau mempunyai sebarang soalan.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

  Leave a comment

  Artikel Terkait