9+ Cara Nak Lajukan Laptop Windows 7 (Kejayaan yang dijamin)

Maul April 13, 2024

Assalamualaikum semua! Hari ini kami nak kongsi satu artikel tentang Cara Nak Lajukan Laptop Windows 7. Kalau korang guna komputer yang dah lama, mesti pernah alami perasaan geram bila PC jadi slow dan tak responsive kan?

Takpe, jangan risau, kami ada tips-tips yang boleh membantu korang lajukan Windows 7 korang. Mari kita mulakan Cara Nak Lajukan Laptop Windows 7!

10. Tukar Setting

Cara Nak Lajukan Windows 7 yang pertama ialah dengan menukar setting laptop korang.

Korang boleh tukarkan setting laptop / PC korang kepada Hifh Performance. Dengan penukaran ini, PC / Laptop korang akan berkelajuan tinggi.

Caranya ialah:

 • Tekan Icon Battery pada bahagian kanan bawah skrin korang
 • Lepas tu pilih more power option
 • Korang boleh Pilih High Performance
Tukar Setting
Cara Nak Lajukan Laptop Windows 7 Tukar Setting

9. Buang Crapware

Crapware ni merujuk kepada program-program yang dah tak berguna tapi masih terpasang dalam PC korang. Buang je program-program tu untuk membersihkan dan melajukan PC.

Cara Buang Crapeware adalah pergi ke Control panel kemudian cari program and feature dan rari nama software tu, tekan Uninstall

8. Kosongkan Recycle Bin

Kosongkan recycle bin juga merupakan cara lajukan laptop windows 7. Jangan lupa untuk kosongkan recycle bin.

Kadang-kadang kita lupa nak kosongkan recycle bin dan fail-fail yang tak perlu terus ada dalam PC. Jadi, pastikan recycle bin korang sentiasa kosong.

7. Padam Program yang tak Digunakan

Korang juga boleh padam program-program yang tak digunakan untuk cara lajukan komputer windows 7.

Banyak program yang terpasang dalam PC tapi tak digunakan, jadi korang boleh padam je program-program tu untuk mengurangkan beban pada sistem.

Korang boleh klik kanan pada taskbar korang, dan pilih task manager. Pilih mana-mana aplikasi yang tak digunakan dan kemudian korang klik kanan pilih End Task.

Padam Program yang tak Digunakan
Padam Program yang tak Digunakan

6. Defragment dan Disk Cleanup

cara lajukan pc windows 7 juga boleh dengan defragment dan disk cleanup PC korang. Defragment membantu menyusun semula fail-fail dalam hard disk supaya ia lebih mudah diakses dan disk cleanup membersihkan fail-fail sementara dan tak perlu dalam PC korang.

Cara lajukan laptop guna disk defragmenter korang hanya perlu search Disk Defragmeter kemudian klik analyze. Selepas tu korang klik sahaja Defragment Disk.

Korang boleh juga gunakan utiliy Clean Up Disk untuk buang data yang memang tak guna duduk jauh dalam subfolder.

Data macam temporary internet files, downloaded program files ni semua buat penuh storage. Jadi, gunalah Clean Up Disk

5. Imbas Malware dan Adware

Jangan lupa untuk imbas malware dan adware dalam PC korang. Malware dan adware ni boleh menghambat prestasi dan mengancam keselamatan PC korang. Jadi, korang boleh gunakan antivirus atau anti-malware untuk memastikan PC korang bebas dari ancaman ni.

4. Setting Visual Effect

Korang boleh tukar setting visual effect dalam Windows. Ada beberapa visual effect yang boleh korang disable untuk mengurangkan beban pada sistem dan mempercepatkan PC.

Berikut cara setting visual effect:

 • Search performance option pada windows korang
 • Kemudian pada pergi ke tab visual effect dan klik adjust for best performance
 • Selepas tu klik Apply

3. Guna Performance Troubleshooter

Guna performance troubleshooter yang ada dalam Windows untuk memeriksa masalah dan memberikan cadangan untuk meningkatkan prestasi PC korang.

Gunakan Performance troubleshooter
Gunakan Performance troubleshooter

Sila ikuti langkah berikut ni:

 • Korang buka Control Panel
 • Kemudian pergi ke System and Security
 • Selepas tu klik Find and Fix Problems
 • Klik Check for performance issues dan tekan next

2. Matikan Startup Program

korang kena matikan startup program yang tak perlu. Banyak program yang secara automatik akan start bila korang hidupkan PC.

Jadi, pilih je program-program yang korang nak start dengan PC dan disable yang tak diperlukan. Berikut cara matikan strartup program:

 • Tekan butang windows + R secara bersamaan
 • Taipkan msconfig dan tekan enter
 • Kemudian klik pada tab Startup
 • Selepas tu korang boleh untick pada segala perisian yang tak mahu launch semasa startup
Matikan Startup
Matikan Startup

1. Tutup perisian pada System Tray

Cara Nak Lajukan Laptop Windows 7 yang terakhir ialah dengan menutup perisian pada system tray.

Korang boleh tutup perisian-perisian yang berjalan di system tray. Banyak perisian yang berjalan di latar belakang boleh memakan sumber daya dan memperlambat PC. Jadi, tutup je perisian-perisian yang tak diperlukan tu.

Tutup perisian system tray
Tutup perisian system tray

Video

Sekiranya anda masih keliru dengan penjelasan di atas, tonton video ini dengan teliti

Akhir kata, itu dia beberapa tips yang boleh korang praktikkan tentang Cara Nak Lajukan Laptop Windows 7 korang.

Jangan risau, korang tak perlu jadi pakar IT pun boleh buat semua ni. Cuma dengan sedikit penyesuaian dan penjagaan, laptop korang boleh kembali laju macam baru!

Ingatlah, Windows 7 memang sistem operasi yang dah agak usang, tapi dengan sedikit usaha, korang masih boleh nikmati pengalaman penggunaan yang lebih baik. Jadi, jangan terus mengganti laptop korang kalau belum cuba semua cara ni.

Semoga artikel Cara Nak Lajukan Laptop Windows 7 ni membantu korang untuk meningkatkan prestasi laptop korang.

Kalau ada apa-apa soalan ataupun pertanyaan, bolehlah tanya ChatGPT lagi. Selamat mencuba dan semoga berjaya! Sampai jumpa lagi!

Originally posted 2023-05-15 12:13:52.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

  Artikel Terkait