4 Cara Nak Sharing Printer Windows 7 dengan Betul

Maul Januari 31, 2024

Cara nak sharing printer windows 7 boleh dilakukan dengan 4 cara, baca artikel sampai penuh supaya korang faham cara nak sharing printer windows 7 dengan betul!

Assalamualaikum semua! Hari ni kita nak cerita pasal Cara Nak Sharing Printer Windows 7.

Sharing printer ni penting tau, sebab boleh jimatkan duit kalau nak print banyak-banyak benda.

So, macam mana nak buat? Jangan risau, senang je. Kita boleh follow step-by-step guide Cara Nak Sharing Printer Windows 7 ni.

Apa Itu Sharing Printer?

Sharing printer ni bermaksud kongsi printer yang kita ada dengan orang lain.

Contohnya, kalau kita ada printer kat rumah, kita boleh share printer tu dengan family atau housemate yang nak guna printer tu. Jadi, tak perlu la beli printer lain yang mahal-mahal.

Sharing printer ni memang sangat berguna sebab kita jimatkan kos dan memudahkan kerja kita.

Selain tu, printer yang kita ada pun boleh digunakan dengan lebih optimum sebab digunakan oleh ramai orang.

Macam mana cara nak share printer? Senang je. Kita cuma perlu connect printer dengan komputer dan set permission bagi orang lain nak access printer tu. Lepas tu, printer tu dah boleh digunakan oleh orang lain yang nak print benda.

Jadi, sharing printer ni memang sangat membantu dalam kehidupan kita sehari-hari.

Cara Nak Sharing Printer Windows 7

Untuk membolehkan printer dikongsi dan digunakan oleh komputer lain, kena la buat beberapa seting kat PC yang dah connect dengan printer tu. Senang je.

Berikut Cara Nak Sharing Printer Windows 7, sila ikuti langkahnya!

  • Pergi ke Control panel dengan cara Tekan butang Windows + R pada keyboard korang secara bersama-sama
  • Taip Control Panel lalu tekan Enter
Tekan Butang Windows + R
Tekan Butang Windows + R
  • Kemudian, korang pilih Network and Internet
Pilih Network adn Internet
Pilih Network adn Internet
  • Seterusnya korang pilih Network and Sharing Center
  • Pilih Change Advance Sharing Settings
Pilih Change Advance Sharing Settings.
Pilih Change Advance Sharing Settings.
  • Selepas tu, aktifkan opsyen Turn on Network Discovery dan Turn on File and Printer Sharing
  • Pergi ke Seksyen All Networks kemudian pilih Turn off Password Protected Sharing (Ini Opsional je)
  • Klik Save Changes
Klik Save Changes
Klik Save Changes
  • Selepas tu, korang kembali pada Menu Utama Control Panel
  • Kemudian pilih Hardware and Sound dan klik Devices and Printers
Pilih Devices and Printers.
Pilih Devices and Printers.
  • Klik kanan printer yang korang nak kongsi kemuidan pilih Printer Properties
Pilih Printer Properties.
Pilih Printer Properties.
  • Kemudian pilh Tab Sharing dan Ceklist Share This Printer
Namakan printer
Namakan printer
  • Namakan Printer mengikut Jenama atau apa-apa saja yang korang nak
  • Klik OK
  • Selesai

Tahap turn off password protected sharing ni sebenarnya berfungsi untuk memudahkan komputer lain nak access printer kita tanpa perlu masukkan password setiap kali nak guna.

Tapi pilihan ni tak payah la aktifkan kalau taknak risau orang lain nak guna file kita.

Jadi, kalau taknak kena masukkan password setiap kali orang lain nak access printer kita, boleh la nonaktifkan password protected sharing ni. Senang je.

Cara Mencapai printer yang Telah Dikongsi

Sebelum nak print dokumen, elok la buat seting kat komputer lain sekali.

Ni penting sebab kalau takde seting kat komputer lain, dia tak boleh access printer kita.

Kalau nak akses printer yang dah dikongsi, kena la follow langkah-langkah ni:

  • Hidupkan Turn on Network Discovery dan Turn on File and Printer Sharing macam langkah diatas
  • Buka File Explorere kemudian pilih Network
  • Klik Kanan pada icon Printer kemudian pilih Connect
  • Tunggu sekejap sehingga proses telah selesai
  • Pergi ke Microsoft Word guna pastikan printer telah ready digunakan
  • Selesai

Cara Sharing Printer Menggunakan HomeGroup

Cara seterusnya ni guna HomeGroup yang memang dah ada dalam Windows, tak payah la install apa-apa pun.

HomeGroup ni boleh digunakan untuk share fail atau printer dengan pengguna lain yang sama-sama connect dalam rangkaian yang sama.

Jadi, pastikan PC yang kita guna dan pengguna lain tu connect dalam WiFi yang sama atau rangkaian yang sama.

Okay, ni langkah-langkah nak share printer guna HomeGroup:

  • Tekan butang Windows + R pada keyboard korang secara bersama-sama pada PC / Laptop A
  • Taip Control Panel lalu tekan Enter
  • Pilih Choose HomeGroup and Sharing Option dalam Seksyen Network adn Internet
  • Apabila korang belum tukar profil rangkaian pada private, klik Change Network Location kemudian klik Yes
  • Selepas tu, korang klik Create a HomeGroup kemudian klik Next
  • Selanjutnya pilih file untuk dikongsi dan biarkan default sahaja. Pastikan dalam seksyen Printers & Devices sudah status Shared
  • Kemuidan akan muncul password HomeGroup, tiap-tiap PC / laptop yang nak masuk harus menggunkaan password
  • Klik Print Password and Instructions kemudian klik Finish
  • Buka HomeGroup pada PC / Laptop korang guna Control Panel
  • Pilih Start the HomeGroup Troubleshooter kemudian klik Next
  • Tunggu kejap sehingga proses troubleshooting selesai
  • Apabila telah muncul macam gambar klik Join Now kemuidan klik Next dan Next
  • Masukkan password yang telah dicipta diatas kemudian klik Next dan Finish
  • Selesai

Cara Sharing Printer dengan IP Address

Kita pun boleh share printer dengan banyak device komputer selagi kita kat IP address yang sama.

Ni pulak langkah-langkah nak share printer guna IP address:

  • Tekan butang Windows + R pada keyboard korang secara bersama-sama pada PC / Laptop A
  • Taip Control Panel lalu tekan Enter
  • PKemudian klik Change Adapter Setting
  • Klik kanan Local Area Connection kemudian korang pilih Properties
  • Selepas tu korang pilih Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) kemuidan klik Properties
  • Korang isikan kotak IP Adress dengan alamat IP yang korang pakai, selepas tu klik OK
  • Korang kembali pada menu utama Control Panel
  • Kemudian klik View Devices and printers
  • Klik kanan pada printer untuk berkongsi kemudian klik properties
  • Pilih Tab Sharing dan ceklist pada Share This Printer
  • Kemudian hidupkan opsyen Turn on Network Discovery dan Turn on File and Printer Sharing
  • Selepas tu korang perlu pergi ke seksyen All Networks kemudian pilih Turn off Password Protected Sharing (Ini Opsional je)
  • Kemudian pada PC / laptop B pastikan firewall telah padam
  • Buka File Explorer kemudian taipkan “\\ <IP Adress> ” dalam kotak location pada file explorer
  • Setelah printer yang dikongsi muncul, klik kanan printer tu kemudian pilih Connect
  • Selesai

Video

Sekiranya anda masih keliru Cara Nak Sharing Printer Windows 7, lihat Video ni sampai penuh

So, tu dia Cara Nak Sharing Printer Windows 7. Senang je kan? Harap artikel Cara Nak Sharing Printer Windows 7 ni dapat membantu korang yang tengah cari-cari cara nak share printer.

Jangan malu-malu nak tanya kalau ada apa-apa yang tak faham tentang cara sharing printer windows 7. Kita belajar sama-sama.

share printer windows 7 ni memang membantu kita jimatkan kos dan memudahkan kerja kita.

Selain tu, kalau korang ada printer yang mahal-mahal, boleh la share dengan kawan-kawan atau family yang nak guna. Satu printer, banyak manfaat kan?

Okaylah, itu saja untuk hari ni. Jangan lupa share artikel ni kalau korang rasa ianya bermanfaat. See you guys in the next article! Wassalamualaikum.

Originally posted 2023-05-06 22:07:17.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait