3 Cara Nak Upgrade Unifi Mudah dan Terkini 2023

SOSO Januari 23, 2024

Korang semua pasti tahu kan Unifi, yang menyediakan perkhidmatan internet yang laju dan stabil. Tapi, adakah korang tahu macam mana cara nak upgrade Unifi korang?

Tak payah risau, sebab kita akan kongsikan cara nak upgrade Unifi dengan mudah. So, kalau korang nak tahu, teruskan membaca ya!

Upgrading Unifi adalah satu langkah penting bagi pengguna Unifi kerana ia memberikan prestasi yang lebih baik dan ciri-ciri tambahan yang berguna.

Sebelum korang upgrade Unifi, pastikan korang membuat persediaan yang mencukupi seperti memastikan caj bateri penuh dan mempunyai salinan data penting untuk di backup.

Tak lupa juga untuk memahami perbezaan antara pakej Unifi yang tersedia untuk memilih pilihan yang terbaik untuk korang.

So, jangan risau, kami akan terangkan langkah demi langkah tentang cara upgrade Unifi secara terperinci.

Persediaan Sebelum Upgrade

Sebelum korang mula membuat upgrade kepada perkhidmatan Unifi, terdapat beberapa persediaan yang perlu dilakukan untuk memastikan proses upgrade berjalan lancar.

Berikut adalah persediaan yang perlu dilakukan sebelum melakukan upgrade Unifi:

  1. Pastikan korang mempunyai internet yang stabil dan memadai untuk memuat turun perisian dan firmware yang diperlukan.
  2. Backup data penting seperti fail, gambar, dan video sebelum memulakan proses upgrade untuk mengelakkan kehilangan data.
  3. Pastikan peranti yang digunakan untuk mengakses laman web Unifi dalam keadaan baik dan tidak mengalami sebarang masalah teknikal.
  4. Pastikan bahawa semua peranti yang disambungkan kepada router Unifi telah dipadamkan semasa proses upgrade berlangsung.
  5. Pastikan korang mempunyai akses kepada katalaluan dan maklumat log masuk yang diperlukan untuk mengakses laman web Unifi.

Dengan membuat persediaan yang mencukupi, ia akan membantu memastikan bahawa proses upgrade berjalan dengan lancar dan dapat mengelakkan sebarang masalah teknikal yang tidak diingini.

1. Cara Nak Upgrade Unifi Menggunakan Aplikasi MyUnifi

3 Cara Nak Upgrade Unifi Mudah dan Terkini 2023 1
Upgrade Unifi Menggunakan Aplikasi

Berikut adalah cara-cara untuk meng-upgrade Unifi menggunakan aplikasi MyUnifi:

  1. Muat turun aplikasi MyUnifi dari Google Playstore atau Apple App Store.
  2. Log masuk ke dalam aplikasi MyUnifi dengan menggunakan ID Unifi korang.
  3. Pilih tab “Akaun Saya” dan klik butang “Upgrade”.
  4. Pilih pakej yang korang ingin naik taraf dan klik butang “Pilih”.
  5. Korang akan dibawa ke halaman ringkasan tempahan korang. Pastikan maklumat yang diberikan betul dan klik butang “Setuju & Bayar”.
  6. Masukkan butiran pembayaran korang dan klik butang “Bayar”.
  7. Tunggu sehingga pengesahan pembayaran korang berjaya dilakukan dan korang akan menerima pengesahan melalui e-mel.

2. Cara Nak Upgrade Unifi Melalui Laman Web Unifi

3 Cara Nak Upgrade Unifi Mudah dan Terkini 2023 2
Upgrade Unifi Melalui Laman Web

Untuk meng-upgrade akaun Unifi melalui laman web Unifi, ikuti langkah-langkah berikut:

  1. Buka laman web Unifi pada pelayar internet korang.
  2. Klik pada butang “Log Masuk” di bahagian kanan atas halaman web.
  3. Masukkan ID Unifi dan kata laluan korang dan klik “Log Masuk”.
  4. Sekiranya korang belum mempunyai akaun Unifi, klik pada pautan “Daftar” untuk mendaftar akaun baru.
  5. Selepas log masuk, klik pada butang “Akaun Saya” di bahagian kanan atas halaman web.
  6. Klik pada butang “Pakej & Add-Ons” di bahagian atas halaman web.
  7. Klik pada butang “Upgrade Pakej” untuk melihat pilihan pakej yang tersedia untuk diupgrade.
  8. Pilih pakej yang korang ingin upgrade dan klik butang “Pilih”.
  9. Ikuti arahan yang diberikan dan lengkapkan proses pembayaran.

3. Cara Nak Upgrade Unifi melalui Perkhidmatan Pelanggan Unifi

3 Cara Nak Upgrade Unifi Mudah dan Terkini 2023 3
Upgrade Unifi Melalui Perkhidmatan Pelanggan

Berikut adalah langkah-langkah untuk melakukan upgrade Unifi melalui perkhidmatan pelanggan Unifi:

  1. Hubungi khidmat pelanggan Unifi melalui talian 100 atau +603 2106 3001.
  2. Berikan maklumat peribadi dan nombor akaun Unifi korang kepada pegawai khidmat pelanggan.
  3. Nyatakan bahawa korang ingin menaik taraf akaun Unifi dan pilih pakej yang sesuai dengan keperluan korang.
  4. Pegawai khidmat pelanggan akan memberikan maklumat mengenai pakej yang dipilih, termasuk yuran bulanan dan sebarang promosi yang tersedia.
  5. Jika korang bersetuju dengan pakej yang ditawarkan, pegawai khidmat pelanggan akan mengambil maklumat lanjut seperti alamat pemasangan dan tarikh pemasangan yang sesuai.
  6. Setelah maklumat lengkap diperoleh, pegawai khidmat pelanggan akan memproses permintaan korang untuk menaik taraf akaun Unifi.
  7. Korang akan menerima pengesahan melalui SMS atau e-mel mengenai perincian pakej dan tarikh pemasangan yang telah ditetapkan.
  8. Pada tarikh pemasangan, juruteknik Unifi akan melawat rumah korang untuk memasang dan mengkonfigurasi perkhidmatan Unifi yang baru.
  9. Pastikan untuk menyemak perkhidmatan Unifi yang baru selepas dipasang untuk memastikan segala-galanya berfungsi dengan baik.

Kesimpulannya, kini korang sudah mengetahui cara nak upgrade Unifi. Korang boleh memilih untuk meng-upgrade melalui aplikasi MyUnifi, laman web Unifi atau melalui perkhidmatan pelanggan Unifi.

Pastikan korang membuat persediaan yang mencukupi sebelum meng-upgrade seperti memastikan kelayakan akaun dan mempunyai peranti yang sesuai.

Ikuti langkah-langkah dengan teliti untuk memastikan upgrade berjaya dan perkhidmatan Unifi korang dapat digunakan dengan lebih optimum.

Jangan ragu-ragu untuk meminta bantuan daripada pihak Unifi jika korang menghadapi sebarang masalah. Selamat mencuba!

Originally posted 2023-04-12 12:44:58.

dzul

Hi semua! dzul here, tech geek giler gadget & teknologi. Grew up main game zaman Windows 95, skrg expert smartphone, computer, network. Hantu smartphone, tau iOS, Android, Windows Phone. Suka explore apps, features, bantu kawan setting phone. Computer? Pro hardware, software, troubleshoot, customize gaming rig, upgrade PC. Network? Wi-Fi setup, troubleshooting, optimize performance. Ada masalah teknologi? Just tanya aku, let's geek out together! 😎

    Artikel Terkait