Cara Pasang Unifi Di Rumah dengan Mudah dan Cepat 2023

SOSO Januari 22, 2024

Dalam dunia yang semakin canggih dan terus berkembang seperti sekarang, pasti ramai yang ingin memiliki WiFi sendiri di rumah kan? Hari ni kita nak kongsi sikit tentang cara pasang Unifi di rumah.

Siapa yang belum lagi menggunakan perkhidmatan Unifi, korang memang terlepas peluang untuk menikmati kelajuan internet yang laju dan stabil.

Dengan Unifi, korang boleh memuat turun atau menonton video dengan lancar tanpa perlu risau tentang masalah buffering.

Dalam artikel kali ini, kami akan membincangkan tentang cara pasang Unifi di rumah anda.

Bagi yang belum tahu, Unifi adalah servis internet berkelajuan tinggi yang menggunakan teknologi fiber optic dan juga satelit.

Dengan servis Unifi, korang boleh menikmati kelajuan internet yang pantas, penyiaran TV digital berkualiti tinggi, panggilan telefon yang jelas dan stabil, serta perkhidmatan tambahan yang berguna seperti storan awan dan aplikasi percuma.

So, kalau korang ingin menikmati kebaikan Unifi di rumah sendiri, jom kita teruskan dengan cara pasang Unifi di rumah!

Persediaan Sebelum Pasang Unifi

Sebelum korang tagy bagaimana cara pasang Unifi di rumah, korang perlu buat beberapa persediaan terlebih dahulu, berikut adalah senarai persediaan yang perlu dilakukan sebelum korang pasang Unifi di rumah:

  1. Pilih pakej Unifi yang sesuai dengan keperluan korang. Pastikan pakej yang dipilih memenuhi keperluan penggunaan internet dalam rumah.
  2. Daftar perkhidmatan Unifi terlebih dahulu. Korang boleh daftar secara online atau pergi ke mana-mana cawangan TM. Pastikan dokumen yang diperlukan seperti kad pengenalan dan bil utiliti dibawa bersama.
  3. Pastikan kawasan yang akan dipasang sudah bersih dan kemas. Pastikan juga kawasan tersebut dapat diakses oleh juruteknik TM untuk memasang kabel dan peranti Unifi.
  4. Sediakan satu atau dua soket elektrik yang kosong untuk sambungan peranti Unifi dan HyppTV Box.
  5. Pastikan korang tahu lokasi paip air dan elektrik di rumah untuk memudahkan juruteknik TM dalam memasang kabel Unifi.
  6. Jangan lupa untuk mematikan peranti elektronik yang menggunakan internet sebelum juruteknik TM memasang Unifi untuk mengelakkan gangguan semasa pemasangan.

Proses atau Cara Pasang Unifi di Rumah

Cara Pasang Unifi Di Rumah dengan Mudah dan Cepat 2023 1
Cara Pasang Unifi di Rumah

Proses atau cara pasang Unifi boleh dipecahkan kepada beberapa langkah mudah. Berikut adalah langkah-langkah proses pemasangan Unifi:

  1. Juruteknik TM akan datang ke rumah korang pada tarikh yang telah ditetapkan. Pastikan ada orang di rumah untuk membuka pintu dan memberi arah kepada juruteknik untuk memasang kabel dan peranti Unifi.
  2. Juruteknik akan memasang peranti Unifi di lokasi yang telah ditentukan. Peranti ini bertindak sebagai pemancar isyarat WiFi.
  3. Kabel Unifi akan dipasang dari peranti Unifi ke soket telefon atau ke peranti HypeTV Box.
  4. Juruteknik akan melakukan ujian sambungan internet untuk memastikan sambungan Unifi berfungsi dengan baik.
  5. Sekiranya korang langgan HyppTV, juruteknik juga akan memasang peranti HyppTV Box dan menguji sambungan TV.
  6. Setelah proses pemasangan selesai, juruteknik akan memberikan username dan password untuk korang mengakses perkhidmatan Unifi.

Sekiranya korang mengalami sebarang masalah semasa proses pemasangan, jangan ragu-ragu untuk bertanya kepada juruteknik TM.

Ujian dan Pengesahan Sambungan

Cara Pasang Unifi Di Rumah dengan Mudah dan Cepat 2023 2
Ujian Sambungan

Selepas proses pemasangan selesai, pastikan untuk menjalankan ujian dan pengesahan sambungan Unifi untuk memastikan perkhidmatan berfungsi dengan baik.

Berikut adalah langkah-langkah ujian dan pengesahan sambungan:

  1. Pastikan peranti Unifi, komputer, dan telefon pintar sudah disambungkan ke rangkaian WiFi Unifi.
  2. Buka laman web pelayar internet dan pergi ke laman web speedtest.net.
  3. Klik butang “Go” pada laman web speedtest.net untuk menjalankan ujian kelajuan internet.
  4. Tunggu sehingga ujian selesai dan lihat kelajuan muat turun dan muat naik yang dicapai. Pastikan kelajuan internet mencapai had minimum yang dinyatakan dalam pakej Unifi yang telah korang langgan.
  5. Cuba melayari laman web dan memuat turun fail untuk memastikan sambungan internet berfungsi dengan baik.
  6. Sekiranya terdapat sebarang masalah dengan sambungan Unifi, hubungi khidmat pelanggan TM untuk mendapatkan bantuan.

Kos Pasang Unifi di Rumah

Cara Pasang Unifi Di Rumah dengan Mudah dan Cepat 2023 3
Harga Pasang Unifi

Kos pasang WiFi Unifi bergantung kepada jenis pakej Unifi yang dipilih. Terdapat beberapa jenis pakej Unifi yang ditawarkan, seperti pakej Unifi Home, Unifi Mobile, Unifi Air, dan lain-lain.

Setiap pakej mempunyai harga yang berbeza dan termasuk kos pemasangan yang berbeza juga.

Untuk pakej Unifi Home, kos pemasangan biasanya adalah RM200 untuk sambungan baru. Bagi pemasangan tambahan, kosnya bergantung kepada jenis pakej yang dipilih.

Untuk pakej Unifi Mobile dan Unifi Air, kos pemasangan adalah percuma bagi sambungan baru.

Selain kos pemasangan, korang juga perlu membayar yuran langganan bulanan bagi pakej Unifi yang dipilih. Kos yuran langganan bergantung kepada jenis pakej yang dipilih dan keperluan korang.

Untuk mengetahui kos pemasangan dan yuran langganan bagi pakej Unifi yang korang pilih, sila lawati laman web TM atau hubungi khidmat pelanggan TM untuk maklumat lanjut.

Dalam kesimpulannya, cara pasang Unifi di rumah bukanlah sesuatu yang rumit dan sukar dilakukan.

Walaupun terdapat beberapa perkara yang perlu dipersiapkan sebelum pemasangan, proses pemasangan sendiri adalah mudah dan cepat dilakukan.

Dengan Unifi, korang dapat menikmati internet berkualiti tinggi dan stabil di rumah sendiri.

Oleh itu, jika korang ingin mempunyai pengalaman internet yang lebih baik di rumah, jangan ragu untuk memasang Unifi sekarang!

Originally posted 2023-04-11 21:29:18.

dzul

Hi semua! dzul here, tech geek giler gadget & teknologi. Grew up main game zaman Windows 95, skrg expert smartphone, computer, network. Hantu smartphone, tau iOS, Android, Windows Phone. Suka explore apps, features, bantu kawan setting phone. Computer? Pro hardware, software, troubleshoot, customize gaming rig, upgrade PC. Network? Wi-Fi setup, troubleshooting, optimize performance. Ada masalah teknologi? Just tanya aku, let's geek out together! 😎

    Artikel Terkait