5 Fungsi Perisian Antivirus yang Perlu Korang Ketahui

SOSO Disember 25, 2023

Hey pernahkah korang terfikir apa fungsi sebenar perisian antivirus dalam komputer korang? Sis pasti ramai yang dah pening-pening nak hadapi virus dan malware ni, kan?

Jangan risau, dalam artikel ni, kita akan jenguk-jenguk dunia antivirus dan bagaimana dia boleh jadi penyelamat korang dari segala ancaman seram di dunia siber.

So, jom kita terjah dunia perlindungan siber yang best ni!

Kita mesti ada geng yang selalu tanya, “Eh, apa beza dia virus komputer dan malware? Apa la diorang ni buat kat komputer aku?”

Tenang je, dalam artikel ni, kami akan bagi semua jawapan yang korang cari.

Konsep Perisian Antivirus

5 Fungsi Perisian Antivirus yang Perlu Korang Ketahui 1
Perisian Antivirus

Mari kita start dengan faham konsep antivirus dan betapa pentingnya dia dalam jaga keselamatan komputer korang.

Komputer korang memang macam dunia tanpa sempadan, kan? Semua benda boleh buat, dari layan Netflix sampai kerja assignment.

Tapi, jangan main-main dengan ancaman dalam alam siber ni. Ingat tak, dulu ada cerita virus masuk komputer, merosakkan semua benda?

Nah, itulah sebabnya antivirus sangat penting!

Tak pasti apa yang dimaksudkan dengan antivirus dan kenapa ia penting gila? Kalau korang pernah terfikir, “Virus komputer tu apa sebenarnya?

Macam mana boleh buat kacau dalam komputer aku?”, jangan risau. Dalam artikel ni, korang akan dapat jawapan untuk semua persoalan tu.

Kita nak bongkar habis pasal perisian antivirus dan betapa pentingnya ia dalam pastikan komputer korang selamat dan berfungsi dengan lancar.

Bersama-sama, kita akan tengok bagaimana perisian antivirus jaga kita dari ancaman jahat dalam alam siber yang semakin meluas ni.

Fungsi dan Pentingnya Perisian Antivirus

5 Fungsi Perisian Antivirus yang Perlu Korang Ketahui 2
Fungsi Perisian Antivirus

1. Pengesanan Virus

Perisian antivirus akan melakukan pengimbasan dan pengesanan terhadap fail, program, dan aktiviti yang mencurigakan di komputer kita.

Ia akan mengesan dan mengenal pasti virus yang diketahui serta varian baru yang belum dikenalpasti.

Dengan pengesanan ini, ia membolehkan kita mengambil tindakan sewajarnya untuk menghapuskan atau mengekarantina ancaman tersebut.

2. Perlindungan Real-Time

Antivirus beroperasi secara aktif dalam latar belakang sistem, menyediakan perlindungan real-time terhadap ancaman yang sedang berlaku.

Ia akan menghalang masuknya virus atau malware sebelum mereka dapat merosakkan sistem kita.

Fungsi ini sangat penting untuk mencegah serangan siber yang mungkin terjadi semasa kita melayari internet, memuat turun fail, atau membuka lampiran e-mel yang berisiko.

3. Penghapusan dan Penyembuhan

Jika sistem komputer kita telah dijangkiti oleh virus atau malware, perisian antivirus dapat melakukan proses penghapusan yang efektif.

Ia akan memindahkan atau memadamkan ancaman tersebut, dan dalam beberapa kes, ia juga menyediakan fungsi penyembuhan untuk memulihkan fail atau sistem yang telah dirusak oleh serangan tersebut.

4. Pengimbasan Berkala

Perisian antivirus membolehkan kita menjalankan pengimbasan berkala untuk mengesan dan membersihkan ancaman yang mungkin muncul dalam sistem.

Pengimbasan ini dapat dijadualkan atau dilakukan secara manual, dan ia membantu memastikan bahawa komputer kita sentiasa dalam keadaan yang selamat dan bebas dari virus atau malware yang bersembunyi.

5. Perlindungan Jaringan

Selain melindungi komputer peribadi, perisian antivirus juga dapat melindungi jaringan yang lebih besar seperti rangkaian syarikat atau institusi.

Dengan perlindungan jaringan, ia dapat mengesan aktiviti mencurigakan dan ancaman serangan yang berlaku melalui rangkaian, memastikan keselamatan komunikasi dan perlindungan terhadap data sensitif.

Video

Kesimpulannya, perisian antivirus memainkan peranan penting dalam melindungi komputer dan peranti elektronik dari ancaman virus dan malware.

Fungsi utamanya termasuk pengesanan virus, perlindungan real-time, penghapusan dan penyembuhan, pengimbasan berkala, dan perlindungan jaringan.

Dengan menggunakan perisian antivirus yang berkesan dan mengamalkan amalan keselamatan siber yang baik, kita dapat menjaga keselamatan dan integriti sistem kita daripada serangan siber yang berbahaya.

Jadi, pastikan perisian antivirus anda sentiasa dikemaskini dan berfungsi dengan baik untuk mengekalkan keselamatan komputer anda dalam dunia maya yang penuh dengan risiko.

Originally posted 2023-06-27 18:31:33.

dzul

Hi semua! dzul here, tech geek giler gadget & teknologi. Grew up main game zaman Windows 95, skrg expert smartphone, computer, network. Hantu smartphone, tau iOS, Android, Windows Phone. Suka explore apps, features, bantu kawan setting phone. Computer? Pro hardware, software, troubleshoot, customize gaming rig, upgrade PC. Network? Wi-Fi setup, troubleshooting, optimize performance. Ada masalah teknologi? Just tanya aku, let's geek out together! 😎

    Artikel Terkait