Kenapa BSN Online Tiada Transfer? Segera Aktifkan MyBSN

Maul Mac 10, 2024

Kenapa BSN Online Tiada Transfer? Ini adalah masalah yang sering dialami. Cara untuk menyelesaikan masalah ini adalah dengan mengaktifkan MyBSN.

BSN Online adalah platform perbankan digital yang disediakan oleh Bank Simpanan Nasional (BSN) bagi pelanggan untuk membuat transaksi dan urusan perbankan secara mudah dan cepat.

Namun, ramai pelanggan BSN Online sering mengalami masalah apabila cuba membuat pindahan wang atau transfer dana ke akaun bank lain.

Artikel ini akan membincangkan mengenai masalah Kenapa BSN Online Tiada Transfer dan menyediakan penjelasan mengenai sebab-sebab kenapa BSN tiada instant transfer

Kenapa BSN Online Tiada Tranfer?

Ramai orang bertanya kenapa BSN Online tiada transfer, ini berlaku agak kerap kepada orang yang tidak faham.

Secara amnya, apabila anda membuka akaun MyBSN selepas mendaftar buat kali pertama, hanya terdapat dua pilihan yang terdapat di halaman utama.

Kenapa bsn online tiada butang transfer Sebabnya ialah kerana akaun MyBSN anda belum diaktifkan. Oleh itu, apa yang perlu anda lakukan ialah mengaktifkan akaun MyBSN anda terlebih dahulu.

Kenapa BSN Online Tiada Transfer
BSN online banking problem | Kenapa BSN Online Tiada Transfer

Sebagai pelanggan baharu yang telah mendaftar akaun MyBSN di www.mybsn.com.my, anda perlu menghubungi Pusat Perhubungan Pelanggan BSN di nombor 1300881900 atau Khidmat Pelanggan BSN untuk mengesahkan dan mengaktifkan akaun perbankan internet anda.

Ini akan membolehkan anda melakukan transaksi perbankan melalui MyBSN.

Selepas menghubungi Pusat Perhubungan Pelanggan BSN, fungsi lain di MyBSN akan disediakan dan boleh digunakan.

Kenapa BSN Online Tiada Transfer
BSN Online sudah boleh transfer

Cara Aktifkan MyBSN

Setelah anda mengetahui punca kenapa BSN Online Tiada Transfer, kini saatnya anda mengaktifkan MyBSN supaya Anda dapat melakukan transaksi.

Sila ikuti langkah berikut ini untuk cara aktifkan MyBSN

  1. Sediakan baki kredit yang mencukupi pada telefon bimbit anda
  2. Seterusnya Hubungi nombor 1300 88 1900
  3. Maklumkan kepada pekerja jika anda ingin mengaktifkan akaun MyBSN anda
  4. Selepas itu, pekerja akan bertanya apa yang diperlukan untuk sokongan, yang biasanya nama penuh, kad pengenalan, alamat dan baki akhir akaun BSN Anda.
  5. Akhir sekali, pekerja akan membantu anda mengaktifkan MyBSN. Selepas berjaya mengaktifkan akaun MyBSN anda, ia akan keluar secara automatik daripada fungsi yang ada di MyBSN.

Setelah anda aktifkan MyBSN tiada problem lagi mybsn tiada button transfer ataupun kenapa bsn online tiada instant transfer.

FAQ

Apabila Dia meminta kami untuk mendail nombor. Untuk mengaktifkan akaun MyBSN saya, saya perlu mendail nombor tersebut?

Pilih nombor untuk bercakap dengan perunding ye

Mengapa aplikasi BSN di Playstore apabila saya log masuk ke Yer yang tidak sah, apa yang perlu dilakukan?

Aplikasi BSN online transfer app tersebut tidak boleh digunakan. MyBSN hanya boleh digunakan melalui laman web.

Mengapa apabila memanggil nombor pusat panggilan ia tidak boleh, walaupun deringan tidak seolah-olah nombor itu tidak aktif

Kami juga telah mengalami sesuatu seperti ini beberapa kali, ini ditambah dengan kemungkinan Pusat BSN mengalami masalah teknikal, anda perlu mencuba lagi untuk seketika.

Saya telah mendaftar melalui laman web, mengapa apabila saya ingin log masuk menggunakan aplikasi itu tertera nama pengguna dan kata laluan tidak sah?

MyBSN belum lagi mengeluarkan permohonan rasmi, buat masa ini ia hanya boleh digunakan menggunakan laman web tersebut.

Kesan daripada ketiadaan perkhidmatan transfer dalam BSN Online mungkin mengecewakan beberapa pelanggan mengenai Kenapa BSN online tiada transfer.

Walaubagaimanapun, Bank Simpanan Nasional sedang memperkemaskan lagi platform perbankan digital mereka dengan matlamat untuk memudahkan urusan perbankan pelanggan mereka.

Kita perlu memberi masa dan ruang kepada BSN untuk memperbaiki kelemahan yang ada dalam platform mereka dan dengan harapan, BSN Online akan menjadi satu lagi platform perbankan digital yang terbaik di Malaysia.

Originally posted 2023-02-22 17:28:33.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Leave a Comment

    Artikel Terkait