11 Senarai Laptop Gaming Bawah RM3000 Terbaik

Maul Disember 20, 2023

Satu dari 11 Laptop Gaming Bawah RM3000 adalah Acer Aspire 5, teruskan baca artikel ni supaya korang tahu 11 Laptop Gaming Bawah RM3000!

Kalau korang tengah mencari laptop gaming berkualiti tapi bajet ciput, jangan risau! Hari ni, kami nak kongsi dengan korang senarai 11 laptop gaming bawah RM3000 terbaik.

Ye betul, bawah RM3000! Mesti korang terkejut kan? Jadi, jom kita sembang-sembang sikit pasal laptop-laptop power ni.

Kami tahu, budget laptop gaming boleh membataskan pilihan korang, tapi jangan sedih.

Dalam senarai Laptop Gaming Bawah RM3000 ni, ada banyak pilihan menarik yang sesuai untuk korang yang suka main game tapi tak mampu nak beli laptop mahal-mahal.

Jadi, apa tunggu lagi? Mari kita tengok apa yang ada!

11. HP 15s-EQ2073AU

HP 15s-EQ2073AU
HP 15s-EQ2073AU

Laptop Gaming Bawah RM3000 terbaik ni memang best giler dengan spesifikasi dia! Paparannya 15.6″ dengan resolusi 1920 x 1080 FHD, memang cantik dan jelas lah tu.

CPU dia AMD Ryzen 5 5500U, memang laju dan powerful untuk handle kerja-kerja multitasking.

GPU dia Grafik Radeon, jadi gaming experience dan grafik memang smooth giler. RAM dia 8 GB DDR4-3200 MHz, memang cukup power tapi boleh upgrade lagi kalau nak tambah performa.

Storannya 512GB NVMe SSD, cepat dan besar, jadi banyak ruang untuk simpan files dan game. Yang bestnya, berat dia cuma 1.7kg, so memang ringan dan senang bawa travel.

Overall, laptop ni memang sesuai untuk gaming, kerja, dan buat tugas-tugas berat tanpa banyak masalah.

10. Acer Aspire E 15 E5-575G

Acer Aspire E 15 E5-575G
Acer Aspire E 15 E5-575G

Seperti laptop Inspiron 15, Laptop Gaming Bawah RM3000 terbaik Aspire E juga dilengkapi dengan pemproses Intel® Core™ i5-7200U (Generasi Ke-7), tetapi dengan kad grafik yang berbeza.

Kad grafik 940MX ini sebenarnya menawarkan prestasi yang lebih baik daripada R7 M440 yang terdapat dalam Dell Inspiron 15.

Tidak hanya itu, skrin laptop ini juga hadir dengan resolusi full HD yang membolehkan kita menikmati kelebihan kad grafik tersebut dengan lebih baik.

Jadi, keseluruhannya, laptop Aspire E ini menawarkan prestasi yang lebih baik dalam aspek grafik dan visual.

9. Acer Aspire 5 A515-57

Acer Aspire 5 A515-57
Acer Aspire 5 A515-57

Laptop Gaming Bawah RM3000 ni sesuai untuk kegunaan harian dan game ringan je!

OS dia Window 10 Home, jadi familiar dan senang digunakan. Grafik dia guna Intel® UHD Graphics untuk 11th Gen Intel, memang cukup untuk buka aplikasi office dan browsing internet dengan smooth.

RAM dia 4GB DDR4, takdelah besar sangat tapi masih okay untuk buka beberapa aplikasi sekali gus.

Storage dia 256GB SSD, sikit sikit tapi cepat lah tu, jadi ada ruang untuk simpan files dan aplikasi ringan. Skrin dia 14 inch, kompak dan senang bawa travel.

CPU dia Intel® CoreTM i3-1115G4 processor, memang reliable untuk buat kerja harian dan tugas-tugas ringan. Jadi, laptop ni sesuai untuk kerja, belajar, dan buat tugas-tugas ringan tanpa banyak masalah.

8. Asus A516E-ABQ806TS

Asus A516E-ABQ806TS
Asus A516E-ABQ806TS

Laptop Gaming Bawah RM3000 ni memang sesuai untuk kegunaan harian dan aneka game biasa!

OS dia Windows 10 Home, jadi familiar dan senang digunakan. Grafik dia guna Intel® UHD Graphics, memang cukup untuk buka aplikasi office, tengok video, dan browse internet.

RAM dia 4GB DDR4, takdelah terlalu besar tapi masih boleh buka beberapa aplikasi dengan lancar. Storage dia 512GB SSD, cepat dan ada banyak ruang untuk simpan files dan game.

Skrin dia 15.6″, memang besar dan best untuk tengok movie atau buat kerja dengan lebih selesa.

CPU dia Intel Core i5, memang reliable dan boleh handle tugas-tugas harian dengan baik. Jadi, laptop ni memang sesuai untuk kerja, belajar, dan buat tugas-tugas ringan.

7. Asus Vivobook 15 M513U-AL1257TS RS-5500U

Asus Vivobook 15 M513U-AL1257TS RS-5500U
Asus Vivobook 15 M513U-AL1257TS RS-5500U

Laptop Gaming Bawah RM3000 ni memang power gila untuk pengalaman multimedia dan game!

OS dia Windows 10 Home, jadi familiar dan senang digunakan. Grafik dia guna AMD Radeon™ Graphics, memang smooth dan vibrant untuk main game atau tengok video.

RAM dia 4GB DDR4, takdelah terlalu besar tapi still boleh buka beberapa aplikasi tanpa lag. Storage dia 512GB SSD, cepat dan banyak ruang untuk simpan files dan game.

Skrin dia 15.6″ OLED, memang cantik dan vivid, jadi tengok movie dan edit gambar pun best giler.

CPU dia AMD Ryzen™ 5 5500U, memang laju dan powerful untuk handle kerja-kerja multitasking. Jadi, laptop ni sesuai untuk main game, edit gambar-video, dan buat kerja harian dengan lancar.

6. Asus Vivobook K513E-AL11109TS

Asus Vivobook K513E-AL11109TS
Asus Vivobook K513E-AL11109TS

Laptop Gaming Bawah RM3000 ni memang suitable untuk kegunaan harian dan game ringan!

OS dia Windows 10 Home, memang familiar dan senang digunakan. Grafik dia guna Intel® UHD Graphics, jadi sesuai untuk buka aplikasi office dan tengok video dalam kualiti yang okay.

RAM dia 8GB DDR4, memang cukup power untuk multitasking dan buka beberapa tab browser sekali gus.

Storage dia 512 GB PCIe® NVMe, besar dan cepat, jadi boleh simpan banyak files dan game tanpa lag. Skrin dia 15.6″, memang besar dan best untuk tengok movie atau buat kerja dengan lebih selesa.

CPU dia Intel® CoreTM i3-1115G4 processor, memang reliable dan boleh handle tugas-tugas harian dengan baik. Jadi, laptop ni memang sesuai untuk buat kerja, tengok movie, dan browsing tanpa banyak masalah.

5. Huawei Matebook D15

Huawei Matebook D15
Huawei Matebook D15

Laptop Gaming Bawah RM3000 ni memang sesuai untuk kegunaan harian, dan game ringan!

OS dia Windows 10, walaupun takde Windows 11 tapi tetap okay lah. Grafik dia guna Intel UHD Graphic, jadi kalau main game ringan memang boleh tapi jangan expect high-end graphics lah.

RAM dia 8GB, memang cukup untuk multitasking sikit-sikit. Storage dia 512GB SDD, jadi memang ada ruang yang cukup untuk simpan files dan game-game kecik.

Skrin dia 15.6 inch, memang besar dan best tengok movie. CPU dia Intel Core i5, memang laju dan reliable. Overall, laptop ni memang bagus untuk kerja harian dan buat tugas-tugas ringan.

4. Dell Latitude 3420

Dell Latitude 3420
Laptop Gaming Bawah RM3000 Dell Latitude 3420

Laptop Gaming Bawah RM3000 ni memang sesuai untuk kegunaan pejabat atau kerja-kerja bisnes!

OS dia Window 10 Pro, memang ada lebih sikit features dari biasa. Grafik dia guna Integrated Graphic, jadi tak lah power sangat untuk main game berat, tapi still okay kalau nak buat kerja-kerja grafik ringan.

RAM dia 8GB, memang cukup untuk multitasking dan buka aplikasi lancar. Storage dia 256GB SDD, sikit sikit tapi cepat lah tu, jadi memang boleh simpan dokumen bisnes dan files lain.

Skrin dia 14.0 inch, kompak dan sesuai untuk bawa travel. CPU dia Intel Core i5, memang laju dan boleh handle tugas-tugas pejabat dengan baik.

Jadi, laptop ni memang bagus kalau nak buat kerja harian, meetings, dan kerja-kerja bisnes.

3. Dell Inspiron 15 3000

Dell Inspiron 15 3000
Dell Inspiron 15 3000

Laptop Gaming Bawah RM3000 ni memang terbaiklah, bro! OS dia Windows 11 Home, so memang up-to-date giler.

Grafik dia guna AMD Radeon™ Vega 8 Graphics, memang smooth gaming experience confirm dapat. RAM dia 8GB DDR4, memang cukup power untuk multitasking.

Storage dia pulak 512GB SSD, jadi boleh simpan banyak game dan files tanpa lag.

Skrin dia beso, 15.6″ pulak tu, jadi memang puas main game tengok visual dia. CPU dia AMD Ryzen™ 5 3500U, memang laju dan responsive gila. Best giler spec dia, confirm puas hati main game dengan laptop ni!

2. Lenovo 15.6″ ThinkPad E15 Gen 4

Lenovo 15.6 ThinkPad E15 Gen 4
Lenovo 15.6 ThinkPad E15 Gen 4

Laptop Gaming Bawah RM3000 ni memang menarik untuk kegunaan harian dan game ringan,!

OS dia Windows 10, jadi familiar dan senang digunakan. Grafik dia guna Integrated Intel Iris Xe, memang okay untuk buka aplikasi office, browsing, dan streaming video dalam kualiti yang baik.

RAM dia 8GB DDR4, memang cukup untuk multitasking dan buka beberapa aplikasi tanpa lag. Storage dia 512GB SSD, besar dan cepat, jadi boleh simpan banyak files dan aplikasi tanpa risau kehabisan ruang.

Skrin dia 15.6″, memang best untuk tengok movie atau buat kerja dengan lebih selesa.

CPU dia Intel Core i5, memang reliable dan boleh handle tugas-tugas harian dengan baik. Jadi, laptop ni sesuai untuk kerja, belajar, dan buat tugas-tugas ringan tanpa banyak masalah.

1. MSI Modern 14 B11MOL-461

MSI Modern 14 B11MOL-461
MSI Modern 14 B11MOL-461

Laptop gaming murah bawah RM3000 ni memang worth it untuk kegunaan harian dan game biasa!

OS dia Windows 10, takde la terlalu baru tapi tetap boleh buat kerja dengan lancar. Grafik dia guna AMD Radeon™ Graphics, so memang boleh main game ringan dan buat editing gambar-video pun okay.

RAM dia 8GB DDR4, memang cukup power untuk multitasking dan buka aplikasi smooth je. Storage dia 512 GB PCIe® NVMe, memang besar dan cepat, jadi boleh simpan banyak files dan game tanpa risau lag.

Skrin dia 14″, kompak dan sesuai untuk bawa travel. CPU dia Intel® CoreTM i3-1115G4 processor, memang laju dan responsive.

Jadi, laptop ni memang bagus untuk buat kerja harian, browsing, tengok movie, dan main game kecik-kecik.

So, itu dia bro, senarai 11 laptop gaming bawah RM3000 yang memang worth it untuk kita consider!

Ada pelbagai pilihan dengan spec yang power dan harga yang terjangkau. Dalam range harga yang budget-friendly, kita still boleh dapat laptop-laptop yang boleh handle gaming dan kerja-kerja berat.

Jadi, jangan risau lagi kalau nak cari laptop gaming dengan bajet yang tak terlalu tinggi.

Dalam artikel ni, kita dah kongsikan laptop-laptop yang sesuai untuk pengalaman gaming yang smooth dan performance yang memuaskan. Jadi, selamat mencari dan pilih yang terbaik mengikut keperluan dan bajet kita. Game on!

Originally posted 2023-06-20 14:53:46.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait