13 Antivirus Untuk Laptop Terbaik

Maul Januari 25, 2024

Hi, guys! Hari ni kami nak kongsikan dengan korang tentang 13 antivirus untuk laptop yang terbaik, sila baca artikel ini secara penuh!.

Sebab korang tahu lah, sekarang ni kalau tak ada antivirus memang risk betul nak guna laptop sebab ada banyak virus yang mengancam keselamatan data kita.

So, kami dah buat satu senarai yang terdiri daripada 13 antivirus untuk laptop yang terbaik untuk kita gunakan.

Tak kisahlah kalau korang guna laptop untuk kerja, belajar atau main game, antivirus ni memang penting untuk menjaga keselamatan data kita dari serangan virus.

Antivirus-antivirus ni semua mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing, jadi korang boleh pilih mengikut keperluan dan bajet korang.

Tapi jangan risau, kami dah sediakan maklumat lengkap tentang antivirus-antivirus ni dalam artikel ni.

So, jangan lepaskan peluang untuk baca artikel ni tau, siapa tahu boleh dapat antivirus yang terbaik untuk laptop korang!

1. Avast Antivirus Free

Antivirus untuk laptop
Antivirus untuk laptop

Anda tahu, Avast Free Antivirus ialah salah satu perisian antivirus untuk laptop percuma yang paling popular dan terbaik.

Boleh mengatasi pelbagai serangan perisian hasad dan penggodam, anda tahu. Ciri CyberCapture juga sangat sejuk untuk membersihkan ancaman.

Di samping itu, terdapat banyak ciri menarik lain, seperti Inspektor WiFi untuk menjamin rangkaian WiFi, Imbasan Pintar untuk pengesanan ancaman keselamatan, Mod Permainan untuk menetapkan pemberitahuan dan Perisai Tingkah Laku untuk mengawasi apl.

Paling penting, ciri keselamatan boleh digunakan dalam masa nyata dan lengkap.

Aplikasi ini boleh dimuat turun secara percuma atau berbayar, bergantung pada sistem pengendalian yang digunakan, contohnya Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 atau Windows 10.

Tetapi malangnya, jika anda menggunakan versi percuma, akan ada banyak iklan promosi yang menjengkelkan.

2. Norton 360

Norton 360 adalah antivirus untuk laptop standard emas pada tahun 2023. Ia menawarkan perlindungan anti-perisian hasad yang unggul dan ciri tambahan terbaik dari mana-mana produk antivirus di pasaran.

Norton antivirus Malaysia menjaringkan 100% dalam ujian perisian hasad pada peranti Windows 8, 10 dan 11.

Sistem SONARnya menggunakan pembelajaran mesin untuk mengesan perisian hasad berdasarkan tingkah lakunya, dan ia juga dapat mengesan ancaman sifar hari yang belum direkodkan dalam semua pangkalan data perisian hasad.

Norton 360 juga dilengkapi dengan perlindungan anti-pancingan data, tembok api bersepadu, VPN yang selamat, pengurus kata laluan, kawalan ibu bapa, pemantauan web gelap, perlindungan kecurian identiti (tersedia di AS sahaja), dan sandaran awan sehingga 500GB.

Perlindungan anti-pancingan data dan tembok apinya jauh lebih tepat daripada perlindungan berasaskan penyemak imbas daripada Chrome, Edge atau Firefox, dan kawalan ibu bapa Keluarga Selamat Norton adalah antara yang terbaik di pasaran.

3. Kaspersky Total Security

Antivirus untuk laptop percuma terbaik untuk digunakan ialah Kaspersky Total Security.

Saya membaca di beberapa laman ulasan IT masuk dalam top 10 antivirus dan penarafan perisian ini sangat tinggi.

Kaspersky Total Security mempunyai banyak ciri, seperti Kawalan Ibu Bapa yang Baik, Penyemak Imbas Selamat, Perlindungan Anti-kecurian, Perlindungan Kamera Web, dan VPN.

4. ESET Smart Security

Anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakan ESET Smart Security sebagai satu lagi antivirus untuk laptop percuma terbaik yang tersedia.

Sebabnya, jenis antivirus ini sangat gembira untuk digunakan. Menurut Tomsguide, antivirus ini mempunyai ciri perlindungan yang baik dan boleh melindungi komputer atau komputer riba anda daripada serangan pelbagai jenis perisian hasad dan virus.

Di samping itu, antivirus ini juga mempunyai ciri-ciri untuk membantu anda menyulitkan fail pada komputer atau komputer riba anda. Ini bermakna dokumen anda akan lebih selamat.

ESET juga mempunyai ciri perlindungan kamera web yang membolehkan aplikasi lain tidak mengakses kamera web pada komputer atau komputer riba tanpa kebenaran.

5. F-Secure

Ada satu lagi program AntiVirus untuk laptop yang boleh dipertimbangkan, iaitu F-Secure Antivirus.

Menurut laporan Tomsguide, program Anti-Virus ini menawarkan keselamatan yang lengkap tanpa mengehadkan kelajuan komputer anda.

F-Secure Antivirus akan memastikan perisian Anti-Virus anda sentiasa dikemaskini secara automatik. Ini akan memastikan respons dan perlindungan PC anda pada setiap masa terhadap ancaman baharu.

6. Avira Free Antivirus

Avira Antivirus
Avira Antivirus

Cadangan seterusnya dari Glints ialah Avira Free Antivirus. Ia adalah salah satu antivirus untuk laptop percuma terbaik yang terus mendapat markah tinggi pada AV-TEST.

Ia didakwa menghapuskan 99.7% ancaman terhadap perisian dan perkakasan. Apa yang menjadikannya sejuk, walaupun canggih tetapi sangat ringan sehingga tidak mengganggu prestasi PC atau komputer riba anda.

Ia juga kelihatan mudah dan mudah digunakan. Terdapat ciri-ciri menarik, seperti Perlindungan Awan untuk analisis data, Penyekat Penjejakan Penyemak Imbas untuk memantau aktiviti penyemakan imbas, dan Perisai PUA untuk menangkis aplikasi yang terdedah kepada virus.

7. AVG Antivirus Free

Jika anda memerlukan antivirus untuk laptop percuma yang ringan, cuba AVG AntiVirus Free. Ia telah diperoleh dengan Avast, jadi terdapat banyak ciri yang sama.

Tetapi perbezaannya ialah, perisian ini hanya mengkuarantin virus, tidak segera memadamkan data.

Terdapat ciri Perlindungan Web yang menarik untuk memantau aktiviti internet dan Kemas Kini Keselamatan Masa Nyata.

Malangnya, menurut PC Mag, keupayaan pengimbasan AVG AntiVirus Free lebih perlahan daripada antivirus lain.

8. Bitdefender Antivirus Free Edition

Kalau mau coba antivirus untuk laptop yang lain, cek juga Bitdefender Antivirus Free Edition.

Antivirus Software ini didesain untuk berfungsi di background dan nggak banyak notifikasi.

Notifikasi cuma muncul kalau ada aktivitas mencurigakan di PC atau laptop. Menurut Safety Detectives, software ini cepat banget mendeteksi virus.

Contohnya, bisa mendeteksi data malware dan proses ransomware sesaat setelah mereka men-download dan meng-unzip sebuah data.

Ada fitur menarik lainnya, yaitu Anti-phising dan Fraud Protection yang bisa langsung menandai semua situs phising terbaru dan memberi tahu jika pengguna diminta memasukkan data pribadi ke situs yang mencurigakan.

9. Windows Defender Antivirus

Satu lagi antivirus untuk laptop percuma yang saya cadangkan ialah Microsoft antivirus Defender.

Ia adalah antivirus terbina dalam pada PC dan komputer riba dengan minimum Windows 10.

Jika didayakan secara lalai, antivirus ini cukup untuk perlindungan asas di internet.

Anda juga boleh menetapkan tahap perlindungan anda sendiri, seperti menyekat aplikasi yang tidak diingini atau melindungi folder dan fail daripada serangan ransomware.

Apa yang lebih menarik lagi, antivirus ini bukan sahaja boleh digunakan pada Windows, tetapi juga pada macOS, antivirus terbaik untuk android dan iOS.

10. COMODO Antivirus

Jika anda mahukan satu lagi antivirus percuma terbaik, cuba COMODO Antivirus.

Lifewire mengatakan ia mempunyai pengesanan yang baik untuk virus, perisian pengintip, rootkit, dan perisian hasad lain.

Kelebihan, fail atau program yang diimbas oleh antivirus akan disimpan di tempat lain pada PC atau komputer riba anda.

Oleh itu, jika terdapat program atau fail yang mengandungi virus, dokumen lain pada PC atau komputer riba anda tidak akan terjejas oleh virus.

11. Panda Free Antivirus

Panda Free Antivirus adalah salah satu antivirus free untuk laptop percuma terbaik yang patut dicuba.

Antivirus ini sudah dilengkapi dengan ciri umum seperti memeriksa virus dalam fail PC atau komputer riba anda.

Tetapi bukan itu sahaja, antivirus ini juga mempunyai ciri Web Selamat Panda yang akan melindungi anda daripada laman web yang mencurigakan dan berpotensi menghantar virus ke PC atau komputer riba anda.

Reka bentuk aplikasi juga sangat minimalis, jadi anda boleh menggunakan antivirus ini dengan mudah.

12. Malwarebytes Free Antivirus

Malwarebytes Antivirus
Malwarebytes Antivirus

Malwarebytes Anti-Malware Free ialah perisian antivirus percuma yang boleh mengesan dan mengalih keluar pelbagai jenis perisian hasad seperti trojan, cecacing, perisian intip, perisian iklan dan banyak lagi.

Menurut PC Mag, perisian ini mempunyai keupayaan untuk mencari dan mengalih keluar perisian hasad yang biasanya tidak dikesan oleh perisian antivirus lain.

Malwarebytes Anti-Malware Free juga mempunyai ciri Teknologi Chameleon yang membolehkan perisian ini berjalan walaupun perisian hasad cuba menghentikannya.

13. Total AV Free Antivirus

Anda boleh mencuba antivirus percuma TotalAV Free Antivirus untuk melindungi PC atau komputer riba anda daripada virus dan pancingan data.

Antivirus ini dilaporkan oleh Detektif Keselamatan sebagai mempunyai perlindungan yang baik. Ia juga mempunyai alat anti-pancingan data yang mempunyai kadar pengesanan yang tinggi.

Oleh itu, jika anda ingin melawat laman web sesuatu yang mencurigakan atau berbahaya, Total AV akan melakukan scan antivirus. Di samping itu, antivirus ini mempunyai antara muka yang mudah difahami.

Okey guys, itu sahaja daripada senarai 13 antivirus untuk laptop yang terbaik menurut kami. Harapnya dengan artikel ni, korang dah dapat pilih antivirus untuk laptop yang sesuai dengan keperluan dan bajet korang.

Remember guys, jangan main-main dengan keselamatan data kita. Sebab bila data kita dah kena serang virus, kita akan rasa susah hati sangat-sangat. So, better prevent than cure, kan?

Oh ya, kalau korang ada antivirus lain yang korang rasa terbaik, jangan malu-malu untuk share dengan kami di ruangan komen tau.

Kami nak dengar pengalaman korang sebab boleh jadi antivirus untuk laptop tu pun terbaik untuk kita cuba.

Anyway, terima kasih kerana sudi membaca artikel kami hari ni. Sampai jumpa di artikel-artikel kami yang lain. Bye-bye!

Originally posted 2023-04-15 15:50:07.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait