Cara Cek Baki Tune Talk

Maul April 16, 2024

Cara Cek Baki Tune Talk boleh dilakukan dengan pelbagai cara, salah satunya adalah dengan menggunakan kod dail dan pada Aplikasi Tune Talk.

Tune Talk adalah salah satu syarikat telekomunikasi yang popular di Malaysia. Namun, bagaimana kita boleh mengetahui baki kredit kita di Tune Talk?

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan beberapa cara cek baki Tune Talk anda dengan mudah, baik melalui aplikasi atau dengan menggunakan dial.

Cek Baki Tune Talk

Cara untuk mengecek baki Tune Talk adalah sangat mudah dan boleh dilakukan dengan beberapa cara yang berbeza. Berikut cara cek baki tune talk:

Via Dial Code

Anda dapat menggunakan dial untuk cek baki Tune Talk dan Cek Kuota Internet Tune Talk, berikut caranya:

  • Dial *133# Semak Baki Kredit Tune Talk

Cara cek kredit tune talk dengan Taip *133# pada menu panggilan telefon anda, lalu tekan OK atau panggil.

Selepas itu, maklumat mengenai baki kredit dan tempoh aktif akan terlihat pada skrin telefon anda.

  • Dial *134# Semak Baki Kuota Internet Tune Talk

cara cek balance tune talk dengan taip Tekan *133# pada menu panggilan telefon anda, lalu tekan OK atau panggil. Selepas itu, maklumat mengenai kuota internet dan tempoh aktif akan terlihat pada skrin telefon anda.

Via Tune Talk Mobilke App

Jika anda mahukan cara cek baki Tune Talk lebih mudah, anda dapat gunakan aplikasi Tune Talk.

Anda mungkin mahu memuat turun aplikasi mudah alih Tune Talk ke telefon pintar anda. Aplikasi ini boleh didapati di App Store dan Play Store kik disini untuk muat turun.

Dengan menggunakan aplikasi mudah alih Tune Talk, anda bukan sahaja boleh menyemak baki semasa anda, tetapi juga dapat melakukan banyak perkara lain seperti menyemak pelan data, penggunaan data, menambah nilai kredit, menebus promosi, dll.

Cara Cek Baki Tune Talk Via Aplikasi
Cara Cek Baki Tune Talk Via Aplikasi

Tanpa perlu banyak bicara, berikut ini adalah panduan rinci tentang cara mengecek saldo Tune Talk melalui aplikasi seluler:

  1. Pastikan anda memasang aplikasi Tune Talk pada handphone anda dan pastikan peranti anda mesti disambungkan ke Internet.
  2. Buka aplikasi Tune Talk dan daftarkan nombor anda. Masukkan nombor Tune Talk anda, maka anda akan menerima OTP untuk pengesahan.
  3. Saldo Anda saat ini akan ditampilkan secara otomatis di halaman utama aplikasi. Anda juga akan melihat detail lainnya seperti penggunaan data, masa berlaku paket saat ini, poin yang dapat ditukar dengan paket lain yang menarik dan lain sebagainya.

Senarai Kod Perkhidmatan Tune Talk

Banyak kod yang dapat digunakan untuk mengetahui berbagai macam info dari Tune Talk, berikut senarai kod perkhidmatan Tune Talk

DESCRIPTIONKOD PERKHIDMATANCARA
Akses mudah kepada maklumat akaun, Top Up melalui Baucar, Langgan pelan data, pindahkan kredit masa siaran dan perkhidmatan seperti tetapan GPRS dan Voice mail*111#Dail *111# dan ikuti arahan skrin
Top Up melalui fizikal atau e-baucar*122#Dail *122# dan ikuti arahan skrin untuk memasukkan PIN Top Up 16 digit
check baki tune talk, Transaksi terakhi, kesahihan dan Tune Talk BIG points*133#Dail *133# dan ikuti arahan skrin
Menyemak baki penggunaan suara, data dan kesahihan pelan*134#Dail *134# dan ikuti arahan skrin
Melanggan data roaming plan*138#Dail *138# dan ikuti arahan skrin
*perkhidmatan ini hanya tersedia semasa perayauan
Mengakses menu perkhidmatan rangkaian sosial*777#Dail *777# dan ikuti arahan skrin
mengakses menu perkhidmatan kandungan tambahan*888#Dail *888# dan ikuti arahan skrin
kod tunetalk

FAQ

Bolehkah saya menjejaki minit bulanan akaun saya?

Ya, anda boleh. Anda boleh melihat penggunaan minit demi minit anda pada bulan lalu dengan akaun Penjagaan Diri Anda. Anda hanya perlu klik pada tab Penggunaan Saya dan kemudian pilih tab Sejarah Kredit.

Bolehkah perkhidmatan Prabayar Tune Talk saya dilumpuhkan?

Tempoh tangguh Tune Talk adalah 45 hari selepas tamat tempoh sah. SIM anda akan tidak boleh digunakan jika anda gagal menambah nilai kredit dalam tempoh tangguh. Apabila akaun Anda Diputuskan Sambungan, anda perlu membeli pek SIM baru dan tidak akan dapat mendapatkan nombor yang sama

3. Adakah pelan tarif Prabayar yang ditawarkan oleh Tune Talk?

Yang mudah! Bercakap jauh dengan pelan tunggal memberikan anda kadar panggilan dan SMS terendah.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Leave a comment

    Artikel Terkait