Cara Daftar Sarawak Pay Mudah dan Cepat 2023

SOSO Februari 5, 2024

Korang tahu tak cara daftar Sarawak Pay? Ni dia, aku nak share dengan korang tentang langkah-langkah untuk daftar Sarawak Pay.

Kalau korang nak guna aplikasi ni untuk buat pembayaran digital, ikut je langkah ni untuk daftar akaun Sarawak Pay.

Sarawak Pay ialah satu aplikasi pembayaran mudah alih yang disediakan oleh Kerajaan Negeri Sarawak bagi memudahkan rakyat dan pengguna melakukan transaksi pembayaran secara digital.

Aplikasi ini menyediakan kemudahan kepada pengguna untuk melakukan pembayaran bil-bil utiliti, membeli produk-produk dalam talian, memindahkan wang antara akaun pengguna Sarawak Pay dan lain-lain lagi.

Sarawak Pay sangat memudahkan kehidupan pengguna dengan menyediakan perkhidmatan pembayaran yang pantas, selamat dan mudah.

Jika anda ingin mendaftar untuk Sarawak Pay, korang perlu mengikuti beberapa langkah yang akan kami kongsi mengenai cara daftar Sarawak Pay, jadi baca artikel ini sehingga akhir.

Persediaan Sebelum Pendaftaran Sarawak Pay

Sebelum korang tahu cara daftar Sarawak Pay, ada beberapa benda yang kena prepare dulu. Ni step-step persediaan sebelum daftar:

  1. Pastikan korang fulfill semua syarat yang diperlukan. Check betul-betul yang ko memenuhi kriteria, macam umur minimum, ada kad pengenalan yang valid, dan akaun bank yang aktif.
  2. Pastikan korang ada smartphone yang ada internet access. korang boleh download Sarawak Pay app dari Google Play Store (untuk Android user) atau App Store (untuk iPhone user).
  3. Pastikan korang ada akaun bank yang aktif.

Bila korang dah siapkan semua ni, korang akan ready untuk proceed dengan pendaftaran Sarawak Pay tanpa halangan.

Cara Daftar Sarawak Pay

Cara Daftar Sarawak Pay Mudah dan Cepat 2023 1
Cara Daftar Sarawak Pay

Bila korang dah siapkan persediaan, sekarang kita boleh tahu cara daftar Sarawak Pay. Jom ikut langkah-langkah ni:

  1. Buka Sarawak Pay app yang dah korang download.
  2. Pilih “Daftar Akaun Baru” atau “Sign Up” kalau ada pilihan bahasa Inggeris.
  3. Isi maklumat peribadi yang diperlukan. Masukkan nama penuh korang, nombor telefon aktif, e-mel (kalau ada), dan nombor kad pengenalan korang.
  4. Lepas tu, tambahkan maklumat akaun bank korang. Pilih bank yang korang guna, pastu masukkan nombor akaun bank korang.
  5. Jangan lupa baca dan setuju dengan terma dan syarat penggunaan Sarawak Pay. Biasanya ada butang “Setuju” atau “Agree” yang kena klik.
  6. Klik butang “Daftar” atau “Register” untuk siapkan proses pendaftaran.
  7. Daftarkan pin pembayaran 6 digit yang baru.

Sekiranya ada langkah tambahan untuk pengesahan akaun, ikut je arahan yang diberikan. Contohnya, pilih cara pengesahan macam Kad Pengenalan atau pasport, dan hantar maklumat yang diperlukan.

Video

Kesimpulannya, Sarawak Pay adalah sebuah aplikasi pembayaran mudah alih yang disediakan oleh Kerajaan Negeri Sarawak.

Dalam proses pendaftarannya, pengguna perlu memastikan mereka memenuhi syarat-syarat yang diperlukan, seperti memiliki telefon pintar dengan akses internet dan akaun bank yang aktif.

Langkah-langkah pendaftaran melibatkan memuat turun aplikasi, mengisi maklumat peribadi dan maklumat akaun bank, serta menyetujui terma dan syarat yang ditetapkan.

Pengguna juga mungkin perlu melakukan pengesahan tambahan bagi mengaktifkan akaun Sarawak Pay mereka sepenuhnya.

Setelah pendaftaran selesai, pengguna boleh menggunakan Sarawak Pay untuk mengisi nilai dalam akaun, melakukan pembayaran, memindahkan wang, serta memantau transaksi mereka.

Sarawak Pay memberikan kemudahan, keselamatan, dan kecepatan dalam melakukan transaksi digital kepada pengguna di Sarawak.

Originally posted 2023-05-18 17:49:37.

dzul

Hi semua! dzul here, tech geek giler gadget & teknologi. Grew up main game zaman Windows 95, skrg expert smartphone, computer, network. Hantu smartphone, tau iOS, Android, Windows Phone. Suka explore apps, features, bantu kawan setting phone. Computer? Pro hardware, software, troubleshoot, customize gaming rig, upgrade PC. Network? Wi-Fi setup, troubleshooting, optimize performance. Ada masalah teknologi? Just tanya aku, let's geek out together! 😎

    Artikel Terkait