[Pasti Berjaya] 5 Cara Membaiki Skrin Telefon Gelap

Maul Disember 19, 2023

Satu dari 5 cara membaiki skrin telefon gelap adalah dengan membersihkan soket LCD, teruskan baca artikel ni supaya korang faham 5 cara membaiki skrin telefon gelap!

Hari ini kita akan bercakap mengenai satu masalah yang sering kita hadapi – skrin telefon yang tiba-tiba gelap.

Pasti ada yang pernah mengalami situasi ini, kan? Jangan risau, hari ini saya akan berkongsi beberapa cara untuk membaiki skrin telefon yang gelap.

Mari kita mulakan Cara Membaiki Skrin Telefon Gelap termasuk Cara Membaiki Skrin Telefon Gelap Vivo!

Punca Skrin Telefon Gelap

Punca Skrin Telefon Gelap
Punca Skrin Telefon Gelap

Kebanyakan kita pernah mengalami masalah skrin telefon yang gelap kan? Takut-takut, masalah ni boleh disebabkan oleh kesilapan dalam sistem atau pun boleh jadi kerosakan pada komponennya.

Sebab kesilapan dalam sistem, contohnya, telefon pintar tak boleh hidup atau tersangkut semasa pemuatan awal.

Tapi ada jugak kesilapan pada komponen, biasanya yang berpunca daripada kabel fleksibel atau LCD yang rosak.

Ni masalah yang boleh datang secara tiba-tiba tau. Misalnya, semalam fon korang okay je, tapi tiba-tiba esoknya skrin terus gelap macam tu je.

Biasanya, ada beberapa masalah yang boleh buat skrin telefon jadi gelap.

  • Ada masalah serius dalam sistem telefon pintar korang.
  • Lepuh dalam aplikasi pun boleh jadi punca, so kena lah bersihkan.
  • Sambungan LCD pada skrin telefon pintar korang tak kukuh.
  • Ada aplikasi yang tak serasi dengan telefon pintar kita.
  • Terdedah pada panas juga boleh jadi punca. Contohnya, kalau korang tinggalkan telefon dalam kereta panas, mesti la skrin dia jadi gelap.
  • Charge terlalu lama pun boleh jadi punca skrin telefon jadi gelap atau tak berfungsi.

Enam faktor ni biasanya boleh jadi penyebab masalah skrin telefon pintar kita. Jadi, cuba elakkan enam faktor ni

Cara Membaiki Skrin Telefon Gelap

Sekarang korang dah tahu punca skrin telefon korang gelap, seterusnya korang mesti tahu juga cara membaiki skrin telefon gelap.

Berikut ni kami kongsikan 5 cara membaiki skrin telefon gelap!

1. Keluar dan Masukkan Bateri Telefon

Keluar dan Masukkan Bateri Telefon
Keluar dan Masukkan Bateri Telefon

Cara Membaiki Skrin Telefon Gelap pertama ni adalah tanggalkan bateri telefon pintar korang dulu. Kadang-kadang, sebab telefon hang, skrin dia boleh jadi gelap walaupun peranti tu tak mati.

Jadi, cara ni senang je. Korang cuma perlu keluarkan bateri selama 5 minit.

Lepas tu, pasang balik bateri tu, supaya sistem dalam telefon pintar korang dapat reset dengan paksa.

Ingat ya, cara ni cuma sesuai untuk korang yang guna telefon pintar dengan bateri yang boleh tanggal (removeable).

Tapi kalau bateri telefon pintar korang tak boleh tanggal, jangan risau! Ada kaedah lain yang boleh korang cuba.

2. Re-flash Telefon Bimbit

Okay, kalau korang masih tak boleh betulkan telefon pintar korang, ada satu cara lagi yang boleh dicuba – re-flash telefon pintar korang.

Dengan cara ni, firmware dalam telefon pintar korang akan dipasang semula (reset).

Jadi, kalau punca masalah tu adalah firmware, maka masalah skrin telefon pintar korang yang gelap boleh diselesaikan.

Cara untuk re-flash telefon pintar ni biasanya berbeza-beza, mengikut jenama telefon dan chipset yang digunakan.

Korang boleh cari panduan mengikut jenis telefon pintar yang korang pakai, kat Google atau Youtube.

Contohnya, cara re-flash Samsung Galaxy A51, cara re-flash Xiaomi Poco X3, dan macam-macam lagi.

3. Wipe Data Recovery

Wipe Data Recovery
Wipe Data Recovery

Okay, langkah seterusnya yang boleh korang cuba ialah buat wipe data dengan masuk mod recovery.

Biasanya, dengan masuk mod recovery ni, korang boleh betulkan skrin telefon yang gelap jadi normal balik.

Tapi ingat, dengan buat wipe data ni, korang akan hilang semua data dalam telefon pintar korang. Selain tu, semua tetapan akan kembali kepada keadaan asal.

Cara untuk buat wipe data dalam mod recovery ni macam ni:

  • Pastikan telefon pintar korang dalam keadaan mati.
  • Lepas tu, tekan dan tahan butang Power dan butang Volume Up atau Volume Down.
  • Tunggu sekejap sampai korang masuk dalam Mod Recovery.
  • Kalau korang dah log masuk, cari menu dan pilih Wipe Data.

Cara ni bagus korang guna kalau telefon pintar korang boleh hidup, tapi lepas hidup ada masalah skrin gelap atau blank.

4. Bersihkan Soket LCD

Kalau firmware tak ada masalah, kemungkinan besar skrin telefon gelap tu sebab hardware dalam telefon pintar.

Mungkin soket LCD dia kotor atau mungkin ada kerosakan.

Tapi sebelum korang confirm yang LCD rosak, elok lah cuba buka dan bersihkan soket dulu.

Ni cara untuk bersihkan soket LCD dalam telefon pintar:

  • Korang matikan telefon pintar dulu.
  • Lepas tu, keluarkan casing belakang telefon pintar korang.
  • Bila casing belakang dah bukak, perhatikan sebelah tu, ada soket LCD.
  • Lepas tu, cuba tanggalkan kabel tu dan bersihkan bahagian ujung kabel yang menyambung guna eraser.
  • Bila dah siap, pasang balik kabel, bateri, dan casing telefon pintar korang.
  • Lepas tu, hidupkan semula telefon pintar korang.

Gitulah cara dia. Cuba la buat langkah-langkah ni kalau skrin telefon pintar korang gelap.

5. Ganti Skrin LCD

Ganti Skrin LCD
Repair Screen Phone Pecah

Korang dah cuba semua cara yang disebut tadi, tapi skrin telefon pintar korang masih gelap atau blank, maknanya skrin LCD dalam telefon korang rosak.

Punca dia boleh pelbagai, macam kalau telefon kena hentak kuat, jatuh, kena air, dan macam-macam lagi. Kalau dah rosak, biasanya kena ganti skrin LCD telefon pintar korang dengan segera.

Tapi sebab proses tukar skrin LCD ni agak rumit, kita cadangkan korang bawak je ke tempat perkhidmatan rasmi.


Nah, itu dia beberapa Cara Membaiki Skrin Telefon Gelap. Dalam artikel ni, kita dah kongsi langkah-langkah mudah yang boleh korang cuba buat sendiri.

Tapi perlu diingatkan, setiap masalah skrin telefon gelap ni ada penyebab yang berbeza. Jadi, cara-cara ni mungkin berkesan untuk beberapa situasi, tapi tak semestinya bagi semua kes.

Kalau korang dah cuba semua cara yang disebutkan tapi masalah skrin gelap masih berlarutan, elok lah bawak telefon pintar korang ke tempat perkhidmatan yang berkelayakan.

Mereka yang pakar dalam bidang ni akan dapat membantu dan menyelesaikan masalah yang lebih kompleks. So, jangan segan-segan untuk mencari bantuan profesional kalau diperlukan.

Harapnya, artikel Cara Membaiki Skrin Telefon Gelap ni dapat memberi sedikit panduan dan pengetahuan kepada korang. Semoga telefon pintar korang dapat kembali berfungsi dengan baik!

Kalau korang ada sebarang soalan lagi atau ada cara lain yang berkesan, jangan malu-malu untuk berkongsi dalam komen. Kita boleh belajar dan membantu satu sama lain.

Terima kasih kerana sudi membaca artikel Cara Membaiki Skrin Telefon Gelap ni. Semoga berjaya membaiki skrin telefon gelap korang!

Originally posted 2023-06-19 15:48:34.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait