2 Cara Refund FoodPanda dengan Mudah & Cepat

Maul Januari 22, 2024

Cara refund foodpanda boleh dilakukan dengan mudah, baca artikel secara penuh supaya anda boleh memahami dengan betul!!

Hai semua! Hari ini, kita nak cakap pasal satu topik yang mesti korang semua familiar, iaitu FoodPanda.

FoodPanda memang jadi pilihan ramai untuk order makanan, tapi kadang-kadang benda tak jadi macam yang kita nak kan?

So, dalam artikel kali ni, kita akan kongsi cara-cara untuk buat refund kalau order korang tak jadi.

Don’t worry, it’s not that hard pun! Kita akan share step-by-step process in both Bahasa Malaysia and English.

Jadi, korang yang baru-baru ni terkena masalah dengan FoodPanda, jangan risau dah! Sama-sama kita belajar macam mana nak refund order dari FoodPanda. Jom kita mulakan!

Syarat Refund FoodPanda

Sebelum korang refund FoodPanda, korang mesti fahami dulu syaratnya. Berikut beberapa syarat refund FoodPanda:

  • Pembatalan oleh rakan kongsi (Kedai makan ataupun kedai serbeneka)
  • Pesanan yang dihantar salah
  • Makanan tumpah semasa dihantar
  • Ada Barang yang Hilang dari senarai pesanan

Cara Refund FoodPanda

Cara Refund FoodPanda boleh dilakukan menggunakan 2 cara, iaitu menggunakan aplikasi dan menggunakan emel. Berikut kami kongsikan cara refund Foodpanda:

Cara Refund FoodPanda Guna Aplikasi

Sila tengok langkah berikut apabila anda nak tahu cara refund Foodpanda guna aplikasi:

  • Buka aplikasi FoodPanda anda dan Log Masuk
  • Klik Butang tiga garisan yang berada pada kiri atas
Pilih Garis Tiga
Pilih Garis Tiga
  • Kemudian pilih Help Center
Pilih Help Center
Pilih Help Center
  • Selepas tu, klik Get Help With My Orders
Pilih Get Help With my Orders
Pilih Get Help With my Orders
  • Pilih Makanan yang baru je anda order, kemudian klik butang Get Help
Pilih Get Help pada Past Order
Pilih Get Help pada Past Order
  • Lepas tu, anda boleh pilih I Received the wrong order
Pilih I received the wrong order
Pilih I received the wrong order
  • Pilih cara refund yang korang mahu, dan tulis sedikit nota pada Further Details apa masalah yang korang jumpa sehingga ingin refund dan klik Submit
Pilih cara Refund
Pilih cara Refund
  • Pihak FoodPanda akan menghubungi anda untuk tindakan selanjutnya
  • Tunggu replay dari FoodPanda dalam masa sehari atau kurung

Itulah cara food panda refund yang boleh korang coba menggunakan aplikasi.

Cara Refund FoodPanda Guna Emel

Sila tengok langkah berikut apabila anda nak tahu cara refund Foodpanda guna emel:

  • Pertama sekali korang harus sediakan bukti pembayaran macam nombor order & invois, korang boleh screenshoot pada aplikasi
  • Buka emel korang dan buat hantaran emel
  • Pada subject emel korang boleh tuliskan Refund for Order ID: (tulis Order ID korang) dan upload dengan bukti yang telah korang screenshoot tadi
  • Pada body email anda boleh tuliskan macam ni

Hi FoodPanda Support team,
Please check my refund status.
Here I have attached receipt for your reference.
Thank You.

  • Hantar emel pada alamat [email protected]
  • Tunggu sehingga emel korang di reply oleh FoodPanda untuk buat pengesahan Refund

Itulah cara foodpanda refund yang boleh korang coba menggunakan emel

Tips Refund FoodPanda

Banyak orang yang dah layak untuk refund dalam Foodpanda tapi tak dapat refund sebab tak tahu macam mana. Jadi, kita kena tahu tips-tips ni supaya permohonan refund kita berjalan lancar dalam Foodpanda.

  1. Kalau ada masalah pada pesanan, cepat-cepat buat tindakan.
  2. Pastikan follow up status refund sampai dapat refund dari Foodpanda.
  3. Kalau tak berjaya refund melalui aplikasi, boleh cuba melalui email dengan cara yang sama macam yang kedua tadi.

FAQ

Adakah saya layak untuk refund?

Korang layak untuk refund bila korang tidak menerima pesanan, makanan korang rosak, basi, atau tumpah, pesanan yang datang wrong, dan vendor membatalkan pesanan

Kenapa saya tidak dapat refund untuk makanan yang saya batalkan pesanan?

Berikut beberapa hal yang boleh membuat anda tidak dapat refund makanan anda:

1. Anda membuat pembatalan setelah order diterima oleh Vendor.
2. Pembatalan berlaku bila rider Foodpanda tidak dapat menghubungi anda melalui nombor telefon yang diberikan. (Rider Foodpanda akan menelefon sebanyak dua kali)
3. Pembatalan berlaku bila rider Foodpanda tidak menjumpai lokasi yang anda berikan setelah rider Foodpanda menunggu selama 10 minit.
4. Pembatalan berlaku bila anda tidak mengambil makanan dalam tempoh 20 minit selepas pick up order.

Bila saya akan dapat refund dari Foodpanda?

Korang akan dapat refund dari Foodpanda dalam 1 sampai 14 hari bekerja, berikut rinciannya:

1. 14 hari untuk online banking
2. 2-7 hari bekerja untuk COD/Cash
3. 1-7 hari bekerja untuk Boost
4. 14 hari untuk Kad Debit/Kredit

Video

Korang boleh menonton Video ini jika anda masih tidak memahami penjelasan di atas

Baiklah, itu dia tips-tips untuk buat refund order dalam Foodpanda. Harapnya korang dah paham macam mana nak buat refund sekarang.

Jangan risau kalau order korang tak jadi, sebab kita dah tahu cara nak buat permohonan refund dengan betul.

Ingatlah, selalunya Foodpanda akan cuba selesaikan masalah korang secepat mungkin, so jangan malu-malu nak mintak refund kalau korang rasa ada yang tak kena.

Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini, semoga tips ni dapat membantu korang dalam urusan refund di Foodpanda. Selamat mencuba!

Originally posted 2023-04-10 15:12:10.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait