Handpone Masuk Air? 7 Langkah Solusi Terbaik

SOSO Mac 12, 2024

Masalah Handpone masuk air memang biasa di kebanyakan orang.

Ada yang sengaja cuba memasukkannya ke dalam air dan ada yang secara tidak sengaja jatuh ke dalam air atau terdedah kepada air hujan.

Bagaimana untuk menangani keadaan ini dan mengelakkan kerosakan pada telefon anda? Berikut adalah beberapa petua yang boleh membantu anda ketika handpone masuk air.

1. Segera Angkat Handpone dari Air

Handpone Masuk Air? 7 Langkah Solusi Terbaik 1
Angkat Handpone dari Air

Apabila handpone masuk air, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah segera mengangkat telefon keluar dari air. Semakin lama telefon anda terdedah kepada air, semakin besar kemungkinan kerosakan akan menjadi lebih teruk.

2. Matikan Handpone Anda

Handpone Masuk Air? 7 Langkah Solusi Terbaik 2
Matikan Handpone

Segera matikan telefon anda sebaik sahaja anda menyedari bahawa dia terdedah kepada air. Ini akan meminimumkan kerosakan yang akan berlaku pada telefon pintar anda.

3. Jangan Cuba Keringkan Handpone Anda dengan Pengering Rambut

Handpone Masuk Air? 7 Langkah Solusi Terbaik 3
Jangan Keringkan Handpone dengan Hairdryer

Walaupun ia mungkin terdengar seperti cara yang baik untuk mengeringkan telefon anda, jangan gunakan pengering rambut untuk mengeringkan telefon anda.

Haba yang dihasilkan oleh pengering rambut boleh merosakkan komponen di dalam telefon anda. Hanya gunakan kain kering atau tuala bersih untuk mengeringkan telefon anda dan lakukan dengan lembut.

4. Bongkar Handpone Anda

Handpone Masuk Air? 7 Langkah Solusi Terbaik 4
Bongkar Handpone

Anda boleh membongkar telefon anda dan membersihkan setiap komponen dengan perlahan dan berhati-hati. Bersihkan setiap keping air dan letakkan pada kain kering.

5. Letakkan Handpone Anda dalam Bekas Beras

Handpone Masuk Air? 7 Langkah Solusi Terbaik 5
Bekas Beras

Selepas anda membersihkan setiap komponen telefon dengan teliti, letakkan telefon anda dalam bekas beras. Beras boleh menyerap kelembapan yang tersisa pada telefon anda.

Biarkan telefon anda dalam bekas itu selama beberapa hari sehingga anda yakin bahawa telefon anda benar-benar kering.

6. Jangan Gunakan Handpone Sehingga Anda Yakin ia Kering

Handpone Masuk Air? 7 Langkah Solusi Terbaik 6
Jangan Gunakan Handpone

Pastikan telefon anda benar-benar kering sebelum cuba menghidupkan telefon itu dan menggunakannya semula. Cuba hidupkan telefon anda selepas beberapa hari.

Jika telefon anda boleh dihidupkan, cuba uji setiap ciri telefon anda untuk memastikan semuanya berfungsi dengan betul.

7. Keringkan dengan Silica Gel

Handpone Masuk Air? 7 Langkah Solusi Terbaik 7
Silica Gel

Gel silika adalah pengering yang diperbuat daripada silikon dioksida dan sangat berkesan dalam menyerap kelembapan apabila handpone masuk air.

Anda boleh membeli gel silika di kedai elektronik atau kedai komputer kemudian memasukkan telefon anda ke dalam beg gel silika selama beberapa hari. Pastikan beg ditutup rapat supaya gel silika dapat menyerap kelembapan dengan lebih berkesan.

Jika handpone anda masih tidak berfungsi selepas mengikuti semua petua di atas, anda mungkin perlu membawa handpone anda ke kedai servis untuk dibaiki.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa handpone masuk air biasanya tidak dapat dibaiki sepenuhnya dan menelan kos yang agak tinggi.

Originally posted 2023-02-23 16:10:46.

dzul

Hi semua! dzul here, tech geek giler gadget & teknologi. Grew up main game zaman Windows 95, skrg expert smartphone, computer, network. Hantu smartphone, tau iOS, Android, Windows Phone. Suka explore apps, features, bantu kawan setting phone. Computer? Pro hardware, software, troubleshoot, customize gaming rig, upgrade PC. Network? Wi-Fi setup, troubleshooting, optimize performance. Ada masalah teknologi? Just tanya aku, let's geek out together! 😎

    Leave a Comment

    Artikel Terkait