Cara Cancel Order Shopee dengan Betul

Maul Januari 15, 2024

Cara Cancel Order Shopee boleh dilakukan dengan mudah, simak artikel ini sampai selesai untuk mengetahui cara cancel order shopee dengan betul!!

Hello semua, Bondan disini! Hari ni kita nak cerita pasal satu topik yang memang korang akan terfikir-fikir bila korang nak beli barang online – macam mana nak cancel order di Shopee.

Memanglah kadang-kadang kita beli barang online tu terlalu tergesa-gesa atau terlalu excited sampai beli dua kali.

Kadang-kadang pula, kita terfikir-fikir lepas beli, rupa-rupanya tak perlu sangat barang tu. Jadi, dalam artikel ni, kita akan kongsikan cara nak cancel order di Shopee dengan mudah.

Jangan risau, kalau korang ada beli barang online di Shopee dan nak cancel order, memang boleh dilakukan dengan beberapa langkah mudah. So, teruskan membaca ya!

Syarat Dapat Cancel Order Shopee

Okay, untuk cancel order di Shopee, ada beberapa syarat yang perlu korang patuhi.

Pertama, korang kena pastikan bahawa order tu masih dalam status “Process”. Kalau order tu dah keluar dari gudang Shopee, memang tak boleh dah cancel.

Kedua, pastikan korang dah submit permintaan pembatalan order sebelum seller hantar barang tu. Kalau seller dah hantar barang tu, korang tak boleh dah nak cancel order tu.

Ketiga, pastikan korang dah bayar untuk order tu menggunakan salah satu cara bayaran yang disediakan oleh Shopee seperti Online Banking, ShopeePay atau kad kredit. Kalau korang bayar menggunakan cara bayaran lain macam COD atau ATM, tak boleh dah nak cancel order tu.

Keempat, pastikan korang patuhi tempoh yang ditetapkan oleh Shopee untuk memohon pembatalan order. Biasanya, tempoh tu dalam masa 1-2 hari selepas korang buat order. Kalau dah lepas tempoh tu, tak boleh dah nak cancel order tu.

Jadi, itu lah syarat-syarat yang perlu korang patuhi untuk cancel order di Shopee. Jangan lupa, baca betul-betul syarat-syarat tu sebelum korang buat order supaya tak ada masalah bila nak cancel order nanti.

Cara Cancel Order Shopee

Jika anda masih keliru tentang cara cancel order shopee, sila rujuk langkah-langkah di bawah.

Berikut merupakan cara cancel order shopee dengan betul (termasuk cara membatalkan pembelian di shopee yang sudah dibayar):

  • Buka aplikasi Shopee anda
  • Klik pada Butang Me
  • Apabila anda belum melakukan payment, anda boleh klik pada butang To Pay, tetapi apabila anda sudah melakukan payment anda boleh klik pada butang To Ship (anda perlu hubungi seller terlebih dahulu dan beri alasan mengapa anda cancel order)
  • Kemudian klik pada order yang anda mahu cancel kan
Pilih Select Order
Pilih Select Order
  • Pada bahagian order details, klik di bahagian bawah sekali iaitu Cancel Order
Pilih Cancel Order
Pilih Cancel Order
  • Anda perlu pilih juga sebab anda cancelkan order shopee, pilih salah satu je
    • Seller not responsive
    • Modifiy Existing Order
    • Others
Pilih Sebab Anda Cancel Order
Pilih Sebab Anda Cancel Order
  • Kemduian klik Confirm
Pilih Confirm
Pilih Confirm
  • Shopee cancel order telah Selesai, anda hanya perlu tunggu konfirmasi dari pihak shopee

Apabila selesai, wang yang telah anda bayar akan masuk ke Shopeepay. Anda boleh tarik wang di dalam shopeepay ni ke akaun bank anda.

Video

Jika anda masih keliru dengan penjelasan di atas, sila lihat video di bawah.

Jadi, itu lah cara cancel order Shopee dengan mudah. Ingat, cancel order ni biasa-biasa je, tapi jangan lah buat aktiviti cancel order ni selalu sebab dia akan memberi kesan pada rating korang sebagai pembeli.

Jangan risau, korang tetap boleh beli barang lain di Shopee dengan selamat. Kalau ada sebarang masalah atau soalan, boleh lah terus tanya dalam komen di bawah ni. Okaylah, sampai jumpa dalam artikel-artikel lain yang akan datang. Bye!

Originally posted 2023-03-27 12:54:47.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait