3 Langkah Cara Padam Sejarah Pembelian di Shopee dengan Mudah

Maul Januari 26, 2024

Sila baca artikel secara penuh supaya anda boleh fahami cara padam sejarah pembelian di shopee.

Assalamualaikum semua! Bagaimana kabar korang hari ini? Harap-harap semua sihat dan gembira ya.

Hari ni, kami nak share sikit tentang cara nak padam sejarah pembelian di Shopee.

Kalau korang selalu beli barang online, pasti dah tahu kan yang Shopee ni satu platform yang popular kat Malaysia ni.

Tapi kadang-kadang kita nak delete atau padam sejarah pembelian kita yang lama-lama tu kan.

So, kami nak kongsikan Cara Padam Sejarah Pembelian di Shopee korang dalam beberapa langkah mudah.

Jangan risau, tak perlu jadi pakar IT pun boleh buat. So, jom kita tengok cara-cara nak delete sejarah pembelian di Shopee.

Apa Itu Riwayat pesanan di Shopee?

Okay, jadi kalau korang pernah beli barang dalam Shopee, mesti korang perasan ada satu bahagian dalam akaun Shopee korang yang dipanggil “Riwayat Pesanan”.

Apa tu riwayat pesanan? Senang cerita, riwayat pesanan ni adalah satu senarai yang menunjukkan semua barang yang korang pernah beli dalam Shopee.

Jadi, contohnya korang beli baju dalam Shopee, bila korang dah checkout dan bayar, maklumat pembelian tu akan disimpan dalam riwayat pesanan korang.

Dalam riwayat pesanan tu, korang boleh tengok detail barang yang korang beli, harga, tarikh pembelian, dan status penghantaran barang tu.

Kenapa riwayat pesanan ni penting? Sebab dengan riwayat pesanan ni, korang boleh senang-senang nak follow up status penghantaran barang tu.

Kalau barang tu dah sampai tapi ada masalah, korang boleh refer balik riwayat pesanan tu dan cari maklumat seller untuk contact dan berurusan.

Selain tu, riwayat pesanan ni jugak membantu korang untuk mengingati barang-barang yang korang dah beli sebelum ni. Kalau korang suka beli barang yang sama berkali-kali, senang je nak cari balik dalam riwayat pesanan tu.

Jadi, itu lah penjelasan ringkas tentang apa itu riwayat pesanan dalam Shopee.

Mudah-mudahan membantu korang untuk faham dan lebih yakin dalam berurusan dengan pembelian online dalam Shopee. Sekian, terima kasih!

Cara Padam Sejarah Pembelian di Shopee

Untuk sampai saat ini, cara padam sejarah pembelian di shopee hanya boleh padamkan notifiaction sahaja. Pihak dari shopee belum mengeluarkan ciri untuk padamkan sejarah pembelian di shopee.

Walau bagaimanapun korang boleh padamkan sejarah pembelian di shopee pada notification. Sila ikuti langkah berikut apabila korang nak tahu cara padam sejarah pembelian di shopee:

  • Buka aplikasi shopee korang
  • Klik Butang Notification
Klik Butang Notification
Klik Butang Notification
  • Kat situ akan ada notification sejarah pembelian korang
Pilih Sejarah Pembelian
Pilih Sejarah Pembelian
  • Tekan yang lama notifacation tersebut
  • Kemudian Klik Delete
Tekan lama dan Delete
Tekan lama dan Delete
  • Selesai

Okaylah guys, harap korang dah faham cara padam sejarah pembelian di Shopee ni. Memang senang je kan?

Ingatlah, kalau kita dah tak guna barang tu atau dah tamat tempoh jaminan, baik kita padam sejarah pembelian tu kan.

Selain boleh buatkan ruang storage lebih lapang, ia juga lebih selamat untuk privasi kita.

Kalau ada apa-apa soalan cara padam sejarah pembelian shopee, boleh tinggalkan komen di bawah ya. kami pun akan cuba untuk tolong jawabkan.

Sekian saja dari kami hari ni, terima kasih sudi baca artikel ni dan jangan lupa untuk terus baca artikel kami untuk dapatkan lebih banyak tips-tips berguna tentang teknologi dan internet. Bye bye, take care!

Originally posted 2023-04-16 18:34:41.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait