Cara Return Barang Shopee & Refund dengan Betul

Maul Januari 16, 2024

Cara Return Barang Shopee mudah je dilakukan, artikel ini akan memberikan gambaran terperinci cara return barang shopee dengan betul!!

Hello semua! Adakah anda pernah membeli sesuatu di Shopee dan ternyata barang tersebut tidak sesuai dengan yang anda inginkan?

Jangan risau, hari ini saya akan kongsikan dengan anda cara-cara return barang Shopee dengan mudah dan cepat!

Jangan risau, Shopee mempunyai dasar pengembalian yang boleh dipercayai dan mudah difahami.

Jadi, jika ada masalah dengan pembelian anda, jangan ragu untuk membuat pengembalian dan mendapatkan wang anda kembali. Terima kasih kerana membaca dan semoga berjaya!

Barang Macam Mana yang Boleh Return Semula?

Tidak semua barang yang anda beli boleh di return, terdapat beberapa kriteria yang mesti dipenuhi.

Antara barang-barang yang boleh direturn semula adalah;

  1. Seller tersalah hantar barang.
  2. Barang yang dihantar tidak berfungsi.
  3. Barang yang dihantar pecah walaupun kesilapan dari courier. Yang ni jangan fikir sebab seller akan buat deal dengan pihak courier nanti.

Tapi jika seller buat penghantaran lambat atau barang lambat sampai, kita tak boleh nak buat return semula barang tersebut.

Cara Refund Barang Shopee

Sila ikuti cara refund barang shopee berikut dengan betul:

  • Buka aplikasi Shopee anda, kemudian pergi pada bahagian My Purchases dan caring barang yang nak anda return dan refund kan kemudian klik pada butang Return/Refund
Cara Return Barang Shopee Step 1
Cara Return Barang Shopee Step 1
  • Selepas tu anda harus masukkan segala butiran keadaan barang anda seperti:
    • Reason – diberi beberapa pilihan untuk anda pilih berdasarkan keadaan barang anda tersebut. seperti received incomplete product, wrong product, physical damage atau faulty product
    • Gambar – masukkan keadaan gambar produk anda item anda tersebut. Pastikan nampak pada bahagian yang rosak.
    • Description – bagi penerangan tentang kerosakan barang anda tersebut secara terperinci
    • Solution – anda boleh pilih refund/return and refund.
    • Refund Amount – jumlah yang anda nak refund
  • Klik Submit
Cara Return Barang Shopee Step 2
Cara Return Barang Shopee Step 2
  • Semua langkah ni hanyalah proposal je untuk seller tu. Jadi, korang kena minta kebenaran dulu daripada diorang untuk approve. Lepas tu, tunggu je respond daripada diorang.
  • Dalam kes ni, kita propose untuk refund je, tapi diorang hanya terima return dan refund selepas sehari. Jadi kita kena pulangkan barang dulu baru dapat duit balik. Kita pun klik “Accept Proposal” dan “Confirm” je lah.
Cara Return Barang Shopee Step 3
Cara Return Barang Shopee Step 3

Cara Return Barang Shopee

Setelah anda mengajukan refund, sekarang anda harus return barang anda kepada seller. Berikut merupakan cara return barang shopee:

  • Pada bahagian return pending, anda klik pada ‘Select Courier’. Tik pada courier yang percuma (shopee free return). Jika ada Poslaju, tik. Jika ada J&T atau DHL, tik sahaja. Jika sudah klik “Confirm”
Cara Return Barang Shopee Step 4
Cara Return Barang Shopee Step 4
  • Kemudian anda akan diberi Tracking Number bersama-sama AWB (Air-way Bill). Anda boleh terus download atau boleh hantar AWB tersebut ke email dan barulah download (AWB ini perlu di print dan diletakkan pada bungkusan barang return anda)
Cara Return Barang Shopee Step 5
Cara Return Barang Shopee Step 5
  • Jadi anda perlu bungkus baik-baik barang anda tersebut. Tak kiralah guna bungkusan apa pun. Asalkan ianya selamat dan boleh dikatkan atau diletakkan AWB tersebut
  • Bawa barang anda tersebut ke kaunter Poslaju dan bagi tahu untuk return barang Shopee. Mereka akan bagi anda borang merah. Jadi anda masukkan nombor akaun seller dan nombor tracking. Semua maklumat, ada pada AWB tersebut
  • Anda perlu tunggu barang tersebut sampai ke seller terlebih dahulu. Anda boleh trace melalui Return/Refund details. Nak tengok barang dah delivered atau belum
  • Jika sudah delivered dan seller berpuas hati, mereka akan terima Refund anda tersebut. Kesemua ini dibuat dalam jangka masa yang ditetapkan. Ikut sahaja langkah ini.
Cara Return Barang Shopee Step 6
Shopee Return Refund Step 6
  • Jika sudah terima, anda akan menerima Refund beberapa minit selepas itu dan duit akan dimasukkan ke Shopeepay anda. Anda boleh semak dari semasa ke semasa. Selesai proses Return dan Refund. Harap bermanfaat.

Pengalaman Return Barang Shopee

Sis baru je experience kena return barang dekat Shopee ni. Sebenarnya, sis memang tak pernah kena return barang sebelum ni. Mula-mula memang sis tak puas hati sebab seller tersalah hantar barang lain yang sis tak nak.

Tapi rupanya ada hikmah di sebalik kejadian tu. Barang yang sis nak tu ialah keychain motor yang harga dia RM 8 je. Adik sis pun nak jugak sebab susah nak jumpa tempat lain yang jual.

Seller tu mesej sis nak bagi voucher RM 5 kalau nak balikkan barang tu. Mungkin dia nak betulkan kesilapan dia tersalah hantar barang. Akhirnya, sis pun setuju nak beli keychain tu lepas tolak dengan voucher. Harga jadi RM 3 je lepas tambah kos penghantaran RM 4.50.

Esok tu, seller pos barang tu. Alhamdulillah sampai dengan selamat. Sis pun dah dapat sedikit pengalaman nak return barang Shopee ni. Nasib baiklah dekat rumah ada cawangan J&T.

Sis chat dengan seller dulu. Nasib baiklah dia minta maaf awal-awal sebab tersalah hantar barang. Kalau tak, sis tak tahu macam mana nak buat.

Video

Jika anda masih keliru dengan penjelasan di atas, lihat Video di bawah

Oklah, tu je cara return barang Shopee. Mudah je kan? Jangan risau kalau kena return barang sebab sekarang dah tahu cara-cara nak buat.

Harap artikel ni dapat membantu korang yang tengah cari cara nak return barang dekat Shopee. Terima kasih daun keladi!

Originally posted 2023-03-27 17:40:23.

Maul

Hi semua! Saya Maul. Suka explore dunia teknologi, especially smartphone, graphic design, troubleshoot, dan cara-cara sim kad, atau nak optimize gadget. Aku ni pro dalam mengenal pasti best apps dan features, selalu update dengan latest models dan OS. Graphic design pulak, aku talented dalam Adobe Suite, from Photoshop to Illustrator, create amazing visuals memang my passion! Bila ada masalah dgn gadget, aku la superhero yang datang tolong. Aku mahir dalam cara-cara optimize gadget, seperti battery saving tips, performance tweaks, dan even cleaning up storage. Boleh la cari aku kalau ada masalah dgn gadget, kita kongsi ilmu sama-sama! 😊

    Artikel Terkait